0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Biochemia jamy ustnej

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2008

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Ewa Turska, Lilla Lachowicz

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 59,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 42,48 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

41,30 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Biochemia jamy ustnej

Jest to jedyny na polskim rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym. Zawiera najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych, zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy ustnej. Przedstawia także różne możliwości terapii tych chorób, uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.


Publikacja będzie przydatna nie tylko studentom wydziałów stomatologicznych, lecz także praktykującym lekarzom stomatologom.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Stomatologia i ortodoncja
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biochemia, biofizyka, genetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5725-6
  • ISBN druku: 978-83-200-3872-9
  • Liczba stron: 152
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wykaz skrótów używanych w tekście	9
Słowo wstępne	11
Wprowadzenie	13
1. Chemia fosforanów wapnia	15
	1.1. Wstęp	15
	1.2. Apatyty	16
	1.3. Fluoroapatyty	18
	1.4. Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów	20
2. Chemia szkliwa	22
	2.1. Cechy ogólne	22
	2.2. Rozwój białek szkliwa	22
	2.3. Organiczne składniki dojrzałego szkliwa	24
	2.4. Nieorganiczne składniki szkliwa	26
3. Chemia zębiny i kości	29
	3.1. Wstęp	29
	3.2. Kolagen	31
	3.3. Proteoglikany	33
	3.4. Fosfoproteiny	34
	3.5. Białka zawierające kwas y-karboksyglutaminowy (białka Gla)	35
	3.6. Białka niekolagenowe	35
	3.7. Składniki niebiałkowe	36
	3.8. Składniki nieorganiczne	36
	3.9. Faza nieapatytowa	37
	3.10. Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów apatytu	38
	3.11. Cement	38
4. Ślina	40
	4.1. Wstęp	40
	4.2. Rola śliny w ochronie przed próchnicą	44
	4.3. Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej	45
	4.4. Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i remineralizacją	46
	4.5. Działanie przeciwbakteryjne	47
	4.6. Bufory śliny	46
	4.7. Białka śliny	49
		4.7.1. Białka bogate w prolinę	49
		4.7.2. Stateryna	49
		4.7.3. Histatyny	50
		4.7.4. Laktoferyna	51
		4.7.5. Lizozym	51
		4.7.6. a-Amylaza ślinowa	51
		4.7.7. Immunoglobuliny śliny	52
	4.8. Jony wapnia i fosforanowe	53
	4.9. Inne składniki	54
	4.10. Ślina jako materiał diagnostyczny	54
5. Płytka nazębna	57
	5.1. Błonka nabyta	57
	5.2. Płytka nazębna	60
	5.3. Płyn płytki nazębnej	62
	5.4. Macierz organiczna płytki nazębnej	63
	5.5. Bakterie płytki nazębnej	64
	5.6. Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej	67
6. Kamień nazębny	72
7. Choroby przyzębia	75
	7.1. Wstęp	75
	7.2. Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis)	76
8. Kalcyfikacja zębiny i szkliwa	80
	8.1. Wstęp	80
	8.2. Utworzenie zarodka kryształu	81
	8.3. Kalcyfikacja	82
	8.4. Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu kryształów	86
	8.5. Kalcyfikacja szkliwa	87
9. Metabolizm fluorofosforanów i innych składników zawierających fluor	89
	9.1. Wstęp	89
	9.2. Fluorofosforany	90
	9.3. Związki organiczne fluoru	91
	9.4. Pobieranie i wydalanie jonów fluoru	92
	9.5. Rozmieszczenie fluorków w ustroju	93
	9.6. Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów	95
10. Fluor a ubytki próchnicze	96
	10.1. Wstęp	96
	10.2. Fluor w ślinie i płytce nazębnej	96
	10.3. Źródła fluoru w płytce nazębnej	97
	10.4. Wiązanie fluoru w płytce nazębnej	98
	10.5. Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii	99
	10.6. Fluor a „rozpuszczalność" zębów	100
	10.7. Fluor i węglany w ubytkach szkliwa	101
	10.8. Kliniczne oznaki remineralizacji	102
11. Biochemiczne aspekty ubytków zębowych	108
	11.1. Wstęp	108
	11.2. Początkowe uszkodzenie szkliwa	111
	11.3. Próchnica zębiny i zapalenie miazgi	114
	11.4. Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych	118
	11.5. Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków	119
	11.6. Rola bakterii w próchnicy	126
	11.7. Demineralizacja i remineralizacja ubytków próchniczych	129
	11.8. Dieta a próchnica	133
Piśmiennictwo 	135
Piśmiennictwo	138
Skorowidz	148

Inni Klienci oglądali również

8,10 zł 9,00 zł
Do koszyka

Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii

W tej publikacji chcę przedstawić czytelnikowi kilka sposobów na to, aby żyć lepiej i dłużej. Naprawdę nie wymaga to ani wielkich kosztów ani super wysiłku. Wystarczy niewiele zaangażowania, aby utrzymać się w formie. Staram się przybliży...
28,35 zł 31,50 zł
Do koszyka

Podstawy biochemii dla towaroznawców

Celem podręcznika jest zapoznanie czytelnika z podstawami biochemii oraz z wykrywaniem i analizą ilościową obecnych w produktach spożywczych substancji biologicznych. Autorzy skoncentrowali się na tych elementach biochemii, które są istotne dla ...
13,50 zł 15,00 zł
Do koszyka

Kategoria punktu widzenia w przekładzie ustnym z perspektywy językoznawstwa kognitywnego

Książka stanowi próbę ukazania szeregu zjawisk semantycznych, które wspólnie określić można mianem zmian – czy też przesunięć – punktu widzenia osoby mówiącej, przez pryzmat aparatu pojęciowego, jaki oferuje języ...
5,40 zł 6,00 zł
Do koszyka

Zbiór testów z biochemii

„Zbiór testów z biochemii” został opracowany przez studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UP w Lublinie i zgłoszony na konkurs na idealne materiały dydaktyczne ogłoszony przez Katedrę Biochemii w 2016 roku. Studenci...
7,65 zł 8,50 zł
Do koszyka

Jama

Znakomita, choć niełatwa do zaakceptowania przez wszystkich czytelników, ze względu na tematykę powieść społeczno-obyczajowa „Jama” powstawała w latach 19019-1915. Autor opowiada w niej o życiu prostytutek w burdelach. Historia zosta...
62,30 zł 89,00 zł
Do koszyka

Powikłania w chirurgii jamy brzusznej

Ryzyko powikłań wiąże się z każdą nową techniką chirurgiczną i jest wynikiem nabywania doświadczenia, zastosowania odpowiedniego sprzętu oraz istnienia charakterystycznych dla każdej metody komplikacji. Powikłania odróżnia się od innych negatywn...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!