• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Zamawiaj najtaniej - Orlen paczka

Biochemia jamy ustnej (Miękka)

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
69,00 zł
57,96 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 11,04 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 350 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł oferujemy wyłącznie płatność elektroniczną.

Płatność elektroniczna     do 199,99 zł   od 200 zł do 349,99 zł
ORLEN Paczka
8,99 zł 6,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 8,99 zł 6,99 zł
Kurier Poczta Polska 12,49 zł 8,99 zł
InPost Paczkomaty 24/7
12,49 zł 8,99 zł
Kurier 13,49 zł 10,99 zł



Płatność przy odbiorze     do 199,99 zł   od 200 zł do 349,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 11,99 zł 9,99 zł
Kurier Poczta Polska 15,49 zł 11,99 zł
Kurier 16,49 zł 13,99 zł
Dodaj do schowka

Biochemia jamy ustnej

Jest to jedyny na polskim rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym. Zawiera najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych, zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy ustnej. Przedstawia także różne możliwości terapii tych chorób, uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.
 
Publikacja będzie przydatna nie tylko studentom wydziałów stomatologicznych, lecz także praktykującym lekarzom stomatologom.

  • Kategorie:
    1. Nauki o zdrowiu »
    2. Biochemia, biofizyka, genetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320038729
  • EAN: 9788320038729
  • Liczba stron: 152
  • Wymiary: 14.4x20.4cm
  • Waga: 0.22kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa do 3 dni robocze
    • InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier - dostawa do 2 dni roboczych
    • Poczta Polska (kurier pocztowy oraz odbiór osobisty w Punktach Poczta, Żabka, Orlen, Ruch) - dostawa do 2 dni roboczych
    • ORLEN Paczka - dostawa do 2 dni roboczych
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Wykaz skrótów używanych w tekście
Słowo wstępne
Wprowadzenie
1.      Chemia fosforanów wapnia
1.1.            Wstęp
1.2.            Apatyty
1.3.            Fluoroapatyty
1.4.            Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów
2.      Chemia szkliwa
2.1.            Cechy ogólne
2.2.            Rozwój białek szkliwa
2.3.            Organiczne składniki dojrzałego szkliwa
2.4.            Nieorganiczne składniki szkliwa
3.      Chemia zębiny
3.1.            Wstęp
3.2.            Kolagen
3.3.            Proteoglikany
3.4.            Fosfoproteiny
3.5.            Białka zawierające kwas ?-karboksyglutaminowy (białka Gla)
3.6.            Białka niekolagenowe
3.7.            Składniki niebiałkowe
3.8.            Składniki nieorganiczne
3.9.            Faza nieapatytowa
3.10.        Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów apatytu
3.11.        Cement
4.      Ślina
4.1.            Wstęp
4.2.            Rola śliny w ochronie przed próchnicą
4.3.            Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej
4.4.            Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i remineralizacją
4.5.            Działanie przeciwbakteryjne
4.6.            Bufory śliny
4.7.            Białka śliny
4.7.1. Białka bogate w prolinę
4.7.2. Stateryna
4.7.3. Histatytny
4.7.4. Laktoferyna
4.7.5. Lizozym
4.7.6. ?-Amylaza ślinowa
4.8.            Jony wapnia i fosforanowe
4.9.            Inne składniki
4.10.        Ślina jako materiał diagnostyczny
5.      Płytka nazębna
5.1.            Błonka nabyta
5.2.            Płytka nazębna
5.3.            Płyn płytki nazębnej
5.4.            Macierz organiczna płytki nazębnej
5.5.            Bakterie płytki nazębnej
5.6.            Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej
6.      Kamień nazębny
7.      Choroby przyzębia
7.1.            Wstęp
7.2.            Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis)
8.      Kalcyfikacja zębiny i szkliwa
8.1.            Wstęp
8.2.            Utworzenie zarodka kryształu
8.3.            Kalcyfikacja
8.4.            Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu kryształów
8.5.            Kalcyfikacja szkliwa
9.      Metabolizm fluorofosforanów i innych składników zawierających fluor
9.1.            Wstęp
9.2.            Fluorofosforany
9.3.            Związki organiczne fluoru
9.4.            Pobieranie i wydalanie jonów fluoru
9.5.            Rozmieszczenie fluorków w ustroju
9.6.            Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów
10.  Fluor a ubytki próchnicze
10.1.        Wstęp
10.2.        Fluor w ślinie i płytce nazębnej
10.3.        Źródła fluoru w płytce nazębnej
10.4.        Wiązanie fluoru w płytce nazębnej
10.5.        Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii
10.6.        Fluor a „rozpuszczalność” zębów
10.7.        Fluor i węglany w ubytkach szkliwa
10.8.        Kliniczne oznaki remineralizacji
10.9.        Kompleksy Al-F a fluoroza
11.  Biochemiczne aspekty ubytków zębowych
11.1.        Wstęp
11.2.        Początkowe uszkodzenia szkliwa
11.3.        Próchnica zębów i zapalenie miazgi
11.4.        Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych
11.5.        Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków
11.6.        Rola bakterii w próchnicy
11.7.        Demineralizacja i remineralizacja ubytków próchniczych
11.8.        Dieta a próchnica
12.  Wrodzone wady zębów
Piśmiennictwo
Skorowidz

35,96 zł 39,50 zł
Do koszyka

Zdam maturę! Matura 2015 Język hiszpański Zbiór zadań + CD Egzamin ustny

Zbiór ćwiczeń umożliwiających przygotowanie do egzaminu ustnego w formule obowiązującej od roku 2015.Materiały zamieszczone w książce- uwzględniają wszystkie umiejętności językowe oceniane na egzaminie ustnym;- opisują st...
133,56 zł 159,00 zł
Do koszyka

Pobieranie narządów jamy brzusznej do przeszczepów

Czytelnik - krok po kroku -zostaje zapoznany z zawiłościami chirurgicznych technik pobierania wielu narządów jamy brzusznej od jednego dawcy – od momentu przygotowania ciała, przez samo pobranie narządów i ich przygotowanie do transportu po sposób post...
104,16 zł 124,00 zł
Do koszyka

Choroby błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia

Podręcznik przeznaczony dla studentów III, IV i V roku stomatologii, obejmujący anatomię, histologię i fizjologię błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia. Autorzy omawiają postępowanie lekarsko-stomatologiczne, objawy kliniczne, diagnostykę rentgenowską...
36,12 zł 40,95 zł
Do koszyka

Współczesna farmakoterapia w schorzeniach chirurgicznych jamy ustnej i tkanek okolicznych

Według mojej znajomości przedmiotu niniejszy podręcznik to pierwsza udana próba tematycznego ograniczenia się do obszaru schorzeń chirurgicznych jamy ustnej (...). Zawartość podręcznika została przemyślana w najdrobniejszych szczegółach i...
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka

Krótkie wykłady Biochemia

W nowym wydaniu: - zaktualizowano wiadomości dotyczące przekazywania sygnałów w komórkach - rozszerzono tematy poświęcone strukturom komórkowym oraz technikom obrazowania - omówiono podstawy proteomiki i zastosowanie mikromacierzy
138,57 zł 149,00 zł
Do koszyka

Biochemia

Niniejszy podręcznik jest czwartym wydaniem dzieła o tym samym tytule, różni się jednak wieloma szczegółami od jego pierwotnej wersji. W książce podkreślona została różnorodność i złożoność związków bioorganicznych. Opisano ...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.