0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Dostawa od 3,99 zł

Biochemia jamy ustnej (Miękka)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
49,00 zł
36,75 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 12,25 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 200 zł oraz dla paczek dostarczanych do księgarni PWN oferujemy dostawę GRATIS!
Płatność elektroniczna (PayU, BLIK)
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty5,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie6,99 zł
Kurier Poczta Polska7,99 zł
Paczkomaty InPost12,99zł
Kurier12,99zł
Księgarnia PWN - odbiór osobisty0,00zł
Płatność za pobraniem
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty6,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie9,99 zł
Kurier Poczta Polska9,99 zł
Kurier15,99 zł
Dodaj do schowka

Biochemia jamy ustnej

Jest to jedyny na polskim rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym. Zawiera najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych, zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy ustnej. Przedstawia także różne możliwości terapii tych chorób, uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.
 
Publikacja będzie przydatna nie tylko studentom wydziałów stomatologicznych, lecz także praktykującym lekarzom stomatologom.

  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320038729
  • EAN: 9788320038729
  • Liczba stron: 152
  • Wymiary: 14.5x20.5cm
  • Waga: 0.20kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Wykaz skrótów używanych w tekście
Słowo wstępne
Wprowadzenie
1.      Chemia fosforanów wapnia
1.1.            Wstęp
1.2.            Apatyty
1.3.            Fluoroapatyty
1.4.            Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów
2.      Chemia szkliwa
2.1.            Cechy ogólne
2.2.            Rozwój białek szkliwa
2.3.            Organiczne składniki dojrzałego szkliwa
2.4.            Nieorganiczne składniki szkliwa
3.      Chemia zębiny
3.1.            Wstęp
3.2.            Kolagen
3.3.            Proteoglikany
3.4.            Fosfoproteiny
3.5.            Białka zawierające kwas ?-karboksyglutaminowy (białka Gla)
3.6.            Białka niekolagenowe
3.7.            Składniki niebiałkowe
3.8.            Składniki nieorganiczne
3.9.            Faza nieapatytowa
3.10.        Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów apatytu
3.11.        Cement
4.      Ślina
4.1.            Wstęp
4.2.            Rola śliny w ochronie przed próchnicą
4.3.            Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej
4.4.            Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i remineralizacją
4.5.            Działanie przeciwbakteryjne
4.6.            Bufory śliny
4.7.            Białka śliny
4.7.1. Białka bogate w prolinę
4.7.2. Stateryna
4.7.3. Histatytny
4.7.4. Laktoferyna
4.7.5. Lizozym
4.7.6. ?-Amylaza ślinowa
4.8.            Jony wapnia i fosforanowe
4.9.            Inne składniki
4.10.        Ślina jako materiał diagnostyczny
5.      Płytka nazębna
5.1.            Błonka nabyta
5.2.            Płytka nazębna
5.3.            Płyn płytki nazębnej
5.4.            Macierz organiczna płytki nazębnej
5.5.            Bakterie płytki nazębnej
5.6.            Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej
6.      Kamień nazębny
7.      Choroby przyzębia
7.1.            Wstęp
7.2.            Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis)
8.      Kalcyfikacja zębiny i szkliwa
8.1.            Wstęp
8.2.            Utworzenie zarodka kryształu
8.3.            Kalcyfikacja
8.4.            Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu kryształów
8.5.            Kalcyfikacja szkliwa
9.      Metabolizm fluorofosforanów i innych składników zawierających fluor
9.1.            Wstęp
9.2.            Fluorofosforany
9.3.            Związki organiczne fluoru
9.4.            Pobieranie i wydalanie jonów fluoru
9.5.            Rozmieszczenie fluorków w ustroju
9.6.            Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów
10.  Fluor a ubytki próchnicze
10.1.        Wstęp
10.2.        Fluor w ślinie i płytce nazębnej
10.3.        Źródła fluoru w płytce nazębnej
10.4.        Wiązanie fluoru w płytce nazębnej
10.5.        Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii
10.6.        Fluor a „rozpuszczalność” zębów
10.7.        Fluor i węglany w ubytkach szkliwa
10.8.        Kliniczne oznaki remineralizacji
10.9.        Kompleksy Al-F a fluoroza
11.  Biochemiczne aspekty ubytków zębowych
11.1.        Wstęp
11.2.        Początkowe uszkodzenia szkliwa
11.3.        Próchnica zębów i zapalenie miazgi
11.4.        Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych
11.5.        Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków
11.6.        Rola bakterii w próchnicy
11.7.        Demineralizacja i remineralizacja ubytków próchniczych
11.8.        Dieta a próchnica
12.  Wrodzone wady zębów
Piśmiennictwo
Skorowidz

Polecamy
Tab1

    Recenzje

    Dodaj recenzję
    Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
     
    Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
    Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.