Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości.
W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Wstęp
1. Najczęstsze nowotwory złośliwe w populacji
2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych
Energia
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne zawarte w pożywieniu
3. Zespół wyniszczenia nowotworowego (kacheksja)
Przyczyny wyniszczenia w chorobach nowotworowych
· Ograniczenie ilości przyjmowanego pokarmu i utrata masy ciała związane z obecnością nowotworu
· Zaburzenia równowagi hormonalnej i metabolicznej będące skutkiem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie
· Skutki niepożądane leczenia przeciwnowotworowego
· Pogorszenie stanu psychicznego
· Choroby współistniejące
Rozpoznawanie zespołu wyniszczenia nowotworowego
Wpływ niedożywienia i wyniszczenia na przebieg chemioterapii, radioterapii i leczenia operacyjnego
Leczenie zespołu wyniszczenia nowotworowego
4. Dietoterapia jako element wspomagający leczenie przeciwnowotworowe
Ogólne zalecenia żywieniowe
Szczegółowe zasady dietetyczne
Zmiany masy ciała
Utrata apetytu, anoreksja
Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu
Suchość w jamie ustnej (kserostomia)
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku
Uczucie szybkiego nasycenia i pełności po posiłku
Nudności i wymioty
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit
Biegunki
Zaparcia
Osłabienie
Obrzęk limfatyczny
Niedokrwistość
Edukacja żywieniowa chorego i osób opiekujących się nim
5. Zalecenia żywieniowe dla osób po wyleczeniu choroby nowotworowej
6. Znaczenie aktywności fizycznej w trakcie leczenia onkologicznego i po jego zakończeniu
7. Diety alternatywne a nowotwory
Piśmiennictwo