• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Tabele składu i wartości odżywczej żywności (Twarda)

4.10  (18 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Produkt niedostępny
Dodaj do schowka

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia.

Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia. 

Niniejsze tabele zawierają dane o wartości energetycznej i zawartości kilkudziesięciu składników odżywczych w produktach spożywczych oraz potrawach.

  • Kategorie:
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320053111
  • EAN: 9788320053111
  • Liczba stron: 1182
  • Wymiary: 21.0x25.0cm
  • Waga: 1.98kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).

Hanna Kunachowicz

Prof. dr hab. ; wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia; w latach 1980–2011 kierownik Zakładu Wartości Odżywczych Żywności; uczestnik międzynarodowych badań nad składem i wartością odżywczą żywności oraz bazami danych (FDB) w krajach Unii Europejskiej w ramach wielu projektów; obszar badań naukowych: wartość odżywcza białka w różnych produktach spożywczych i jego wykorzystaniem w organizmie; ocena wartości odżywczej produktów spożywczych, w tym preparatów niekonwencjonalnych lub otrzymanych metodami niekonwencjonalnymi; określenie zawartości w produktach spożywczych różnych składników odżywczych i nieodżywczych oraz ich współzależności w przemianach biochemicznych w organizmie; współautor Tabel składu i wartości odżywczych żywności w formie książkowej oraz w postaci elektronicznej bazy danych.

Beata Przygoda

Dr inż., Kierownik Pracowni Witamin w Instytucie Żywności i Żywienia. Zawodowo zajmuje się przede wszystkim szeroko pojętymi zagadnieniami dotyczącymi wartości odżywczej żywności, w tym znakowaniem żywności. Współautorka bazy danych oraz tabel składu i wartości odżywczej żywności. Obszar jej badań naukowych obejmuje także: wpływ procesów kulinarnych na zawartość składników odżywczych w potrawach oraz profilowanie żywności. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych.

24,00 zł 30,00 zł
Do koszyka

Młodzież licealna wobec wartości samotności i pasji

Wartości wyznaczają horyzont rozwoju człowieka. (…) Młody człowiek otwiera się na wartości, zwykle w specyficzny tylko dla siebie sposób. Bywa, że deterministyczne nastawia się na ideał, pragnie być najlepszy, podziwiany, ważny. Spos&oacu...
50,22 zł 59,00 zł
Do koszyka

Finanse we współczesnych procesach kreowania wartości

Rynek finansowy i jego instrumenty w obliczu globalizacjiInwestycje i ryzyko w działalności gospodarczejProblemy wyceny wartości przedsiębiorstwaFinansowe aspekty zarządzania aktywami niematerialnymiSystem informacyjny rachunkow...
40,50 zł 45,00 zł
Do koszyka

Znakowe wartości kultury

Książka traktuje o społecznej ewolucji wiedzy o znaku, funkcjonującej w różnych kulturach, zastosowaniu jej do kulturowych zjawisk i obszarów zainteresowań współczesnego badacza. Analizuje rolę znaków jako nośników se...
32,86 zł 39,00 zł
Do koszyka

Wartości estetyczne w metrologii

Intelektualiści o literackiej proweniencji - na jednym biegunie, a na drugim - naukowcy z fizykami na czele. A między tymi dwoma biegunami zieje przepaść wzajemnego niezrozumienia, czasami (zwłaszcza wśród młodych) - wrogości i niechęci, lecz na...
38,70 zł 43,00 zł
Do koszyka

Filozofia i wartości Tom 3

Znaczną część tomu stanowią teksty, które Autor nazywa publicystycznymi – felietony, wywiady, listy. Odnosi się w nich do bieżących tematów, wydarzeń i sytuacji z przełomu XX i XXI wieku. Przekonuje, że filozofia – jako &bdquo...
38,70 zł 43,00 zł
Do koszyka

Filozofia i wartości IV

Tom rozważań dotyczących kwestii ontologicznych, etycznych i aksjologicznych. Zebrane w nim artykuły wyrażają pewne stanowisko filozoficzne, które sam Autor określa mianem: transcendentalny racjonalizm. Na publikację składają się teksty opubliko...

Recenzje

Dodaj recenzję
  • Najnowsze
  • Najbardziej pomocne
  • Dodano:
    06.09.2017 15:24:04

    Tabele oceniam na trójkę. Są bardzo przejrzyste i zawierają wiele cennych informacji. Niestety, jest masa produktów, które są niedostępne w Polsce, masa produktów przetworzonych, batoniki mars, gotowe dania np. krem z groszku, a nie ma wielu podstawowych produktów, takich jak niektóre rodzaje fasoli i roślin strączkowych, biszkopty czy niektóre rodzaje mięs. Oceniam na 3/5, ale daję 4/5 dlatego, że jest to najpełniejsza pozycja na rynku i potrafi zastąpić drogie programy komputerowe wyszkolonemu dietetykowi, oraz za czystość i przejrzystość informacji.

    Ocena: 
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.