0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 36 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
- 22 %

Wege, Dieta roślinna w praktyce

Książka (miękka ze skrzydełkami)
53,82 zł 69,00 zł
Do koszyka
- 22 %

Wege

Dieta roślinna w praktyce

Autor: Iwona Kibil
Redaktor: Danuta Gajewska
„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Nie wystarczy powiedzieć sobie „od dziś przestaj...
53,82 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 22 %

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywie...
194,22 zł 249,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 18 %

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w
40,18 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 18 %

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodza...
ZAPOWIEDŹ
Niedostępny
Zobacz więcej
- 15 %

Dieta w chorobach autoimmunologicznych

Co jeść by czuć się lepiej?

Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego. Or...
33,15 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
- 15 %

Sportowe kalorie

eBook (epub, mobi)
39,95 zł 47,00 zł
Do koszyka
- 15 %

Sportowe kalorie

Autor: Iwona Bates
W dzisiejszych czasach o zwycięstwie w sporcie decydują często drobne przewagi: ułamki sekund, centymetry, pojedyncze punkty. Chcąc osiągnąć sukces zawodnik musi dbać o każdy drobiazg, a odżywianie...
39,95 zł 47,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Kuchnia domowa bez glutenu, pszenicy i nabiału

Wydawca: RM
100 przepisów dla osób cierpiących z powodu nadwrażliwości na produkty pszenne i mleczne. Jeśli trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staj...
27,58 zł 29,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Wpływ formy i poziomu miedzi i żelaza w paszy na wyniki odchowu oraz wybrane wskaźniki metaboliczne kurcząt brojlerów

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie chelatami nowej generacji, w których jedna do trzech cząsteczek glicyny połączona jest z takimi mikroelementami jak miedź, żelazo, cynk lub mangan....
- 15 %

Dieta ketogenna

Kiedy nie pomagają leki przeciwpadaczkowe

Nie u wszystkich dzieci chorych na padaczkę leczenie farmakologiczne pozwala wyeliminować napady lub zmniejszyć ich liczbę. Czy oporność choroby na leki przeciwpadaczkowe oznacza, że nie da się pop...
29,75 zł 35,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Schudnij z Montigniakiem

eBook (epub, mobi)
27,00 zł 30,00 zł
Do koszyka

Schudnij z Montigniakiem

Wydawca: Artvitae
Najnowsze badania wykazały, że kierowanie się niskim INDEKSEM GLIKEMICZNYM w codziennej diecie zapobiega otyłości i chroni przed rozwojem cukrzycy typu II oraz chorobami sercowo - naczyniowymi. Mil...
27,00 zł 30,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Tajemnice indeksu glikemicznego

Wydawca: Artvitae
Ta książka wyjaśnia czym jest indeks glikemiczny (IG), na czym polega jego decydujący wpływ na to, czy ubytek wagi będzie trwały. Zawiera liczne, przydatne tabele z wartościami indeksów glik...
14,40 zł 16,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

50 przystawek o niskim indeksie glikemicznym

Wydawca: Artvitae
Michel Montignac twórca nowej filozofii żywienia, od ponad 20 lat dowodzi, że wybór produktów, jakie spożywamy, jest decydujący dla naszego zdrowia. Niewielka zmiana obyczaj&oa...
16,20 zł 18,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Kuchnia koreańska

Jeść zdrowo - żyć dłużej

Wydawca: Astrum
Seria: ZDROWIE
Jesteś wielkim smakoszem? Lubisz dobrze i niedrogo zjeść? Własne zdrowie jest dla Ciebie najważniejsze? Chcesz móc w pełni korzystać z uroków życia do bardzo późnej starości? O...

Nadmierna masa ciała — konteksty psychospołeczne i pedagogiczno-edukacyjne - 03 Nadwaga i otyłość jako wyznaczniki psychospołecznego funkcjonowania człowieka w środowisku życia w świetle badań własnych

Autor: Karina Leksy
Opracowanie jest próbą zdiagnozowania znaczenia nadmiernej masy ciała dla zdrowia i psychospołecznego funkcjonowania człowieka. Przedstawia sposoby definiowania, diagnozowania, rozpowszechni...

Kolacje smacznie i zdrowo

Wydawca: Astrum
Seria: ZDROWIE
Zastanawiasz się, czy Twój wieczorny posiłek aby Ci nie szkodzi? Boisz się zbytnio przytyć, dlatego odmawiasz sobie kolacji? To stereotypy, spożywanie odpowiednio skomponowanego posiłku, z w...
15,30 zł 17,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

50 dań mięsnych o niskim indeksie glikemicznym

Wydawca: Artvitae
To już 25 lat, odkąd Michel Montignac jako pierwszy na świecie zaproponował użycie koncepcji indeksu glikemicznego w odchudzaniu. Jego idea znana pod nazwą Metoda Montignac jest nadal nadzwyczaj ak...
16,20 zł 18,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Nadmierna masa ciała — konteksty psychospołeczne i pedagogiczno-edukacyjne

Autor: Karina Leksy
Opracowanie jest próbą zdiagnozowania znaczenia nadmiernej masy ciała dla zdrowia i psychospołecznego funkcjonowania człowieka. Przedstawia sposoby definiowania, diagnozowania, rozpowszechni...
24,35 zł 27,06 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Wzory żywienia polskich sportowców w kontekście częstości spożycia żywności i preferencji pokarmowych

Wydawca: AWF Kraków
Sposób żywienia jest jednym z najważniejszych elementów stylu życia, wpływających na stan zdrowia człowieka i warunkujących jego prawidłowe funkcjonowanie. Badania, oceniające prawidł...
57,65 zł 64,05 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Szczupła bez wyrzeczeń

Metoda Montignac specjalnie dla kobiet

Wydawca: Artvitae
Michel Montignac jest autorem znanych bestsellerów, w których ukazuje błędy konwencjonalnej dietetyki i dowodzi, że aby schudnąć, wystarczy zmienić niewłaściwe obyczaje żywieniowe. Wy...
18,90 zł 21,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej

Dieta dla biznesmena

eBook (epub, mobi)
20,25 zł 22,50 zł
Do koszyka

Dieta dla biznesmena

Wydawca: Artvitae
Jest to poradnik w którym znajdziesz odpowiedzi na następujące pytania: - jak schudnąć i pozostać szczupłym - bez wyrzeczeń - jak nie przytyć jadając w restauracjach - jak dzięki jedzeniu os...
20,25 zł 22,50 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 36 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.