0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 303 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Fizjologia żywienia - 9 %

Fizjologia żywienia

Książka (miękka)
126,49 zł 139,00 zł
Do koszyka
Fizjologia żywienia - 9 %

Fizjologia żywienia

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego f...
126,49 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka sportowa - 9 %

Dietetyka sportowa

Książka (miękka ze skrzydełkami)
253,89 zł 279,00 zł
Do koszyka
Dietetyka sportowa - 9 %

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywny...
253,89 zł 279,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi - 12 %

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywie...
148,72 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Niedożywienie związane z chorobą 2 - 7 %

Niedożywienie związane z chorobą 2

Zapobieganie. Leczenie.

Redaktor: Bruno Szczygieł
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i j...
101,37 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietoterapia - Dominika Głąbska - 9 %

Dietoterapia

Nowoczesna publikacja  dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualn...
108,29 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Interakcje leków z pożywieniem

Interakcje leków z pożywieniem

Redaktor: Zofia Zachwieja
Wydawca: Medpharm
Czy wiesz, że rodzaj posiłku może zmieniać działanie Twojego leku?Czy wiesz, że niektóre leki powinno się zażywać po posiłku, a inne na czczo?Czy wiesz, że soki owocowe, zw...
103,90 zł 106,50 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta fleksitariańska Najzdrowszy sposób odżywiania - Lucia Bacciottini - 42 %

Dieta fleksitariańska Najzdrowszy sposób odżywiania

Wydawca: Jedność
Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona w całości diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, ale pozostawia miejsce na pewną elastyczność...
18,60 zł 32,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 9 %

Żywienie w sporcie

Książka (miękka)
108,29 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 9 %

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwy...
108,29 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Podstawy żywienia i dietoterapia - Peckenpaugh Nancy J. - 11 %

Podstawy żywienia i dietoterapia

Redaktor: Danuta Gajewska
Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych ...
138,84 zł 156,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zdrowe życie odżywianie aktywność dla wszystkich - Krzysztof Kijek - 20 %

Zdrowe życie odżywianie aktywność dla wszystkich

vademecum zdrowego stylu życia

Wydawca: Triada
Książka pomoże uzupełnić wiedzę o funkcjach organizmu związanych z odżywianiem i podejmowaniem aktywności, o podstawowych składnikach odżywczych naszej żywności, pomoże nakreślić własny plan zdrowe...
12,21 zł 15,30 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Badania sensoryczne w ocenie jakości produktów - Inga Klimczak

Badania sensoryczne w ocenie jakości produktów

Atrakcyjność sensoryczna żywności stanowi jeden z najważniejszych czynników wpływających na decyzje zakupowe. Eksponowanie walorów organoleptycznych, odwoływanie się w kampaniach prom...
16,20 zł 18,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Inżynieria produkcji żywności - zagadnienia wybrane

Inżynieria produkcji żywności - zagadnienia wybrane

Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i ni...
18,90 zł 21,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Cukrowy detoks 40-dniowe wyzwanie - Hannah Frey - 32 %

Cukrowy detoks 40-dniowe wyzwanie

Książka (miękka ze skrzydełkami)
19,58 zł 29,00 zł
Do koszyka
Cukrowy detoks 40-dniowe wyzwanie - Hannah Frey - 32 %

Cukrowy detoks 40-dniowe wyzwanie

Autor: Hannah Frey
Wydawca: Esteri
Rezygnacja z cukru na 40 dni?Poważnie ?Bez paniki! Hannah Frey tego dokonała, więc uda się i tobie. Pokażemy ci, jak za pomocą prostych trików i supersmacznych przepis&oacu...
19,58 zł 29,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wpływ kawitacji na właściwości składników żywności - Dariusz M. Stasiak

Wpływ kawitacji na właściwości składników żywności

Kawitacja, polegająca na wytwarzaniu i gwałtownym zanikaniu pęcherzyków gazowo-parowych w cieczach, towarzyszy procesom hydrodynamicznym i jest wywoływana przez drgania mechaniczne. Zjawisko...
Fizjologia żywienia

Fizjologia żywienia

eBook (epub, mobi)
120,60 zł 134,00 zł
Do koszyka
Fizjologia żywienia

Fizjologia żywienia

Redaktor: Hanna Krauss
Wydawca: PZWL
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego f...
120,60 zł 134,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka sportowa - Barbara Frączek

Dietetyka sportowa

Wydawca: PZWL
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określ...
246,60 zł 274,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dobre życie - Krzysztof Kijek

Dobre życie

superżywność dla wszystkich

Wydawca: Triada
Właściwe odżywianie i szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna to podstawa zdrowego stylu życia. W tej książce przedstawiam żywność określaną w języku angielskim superfoods i proponuję nazwanie ją ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku - C. Menebröcker - 10 %

Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku

W najbliższych latach struktura ludności i wieku społeczeństwa ulegnie znacznej zmianie. Zwiększy się udział osób starszych. Nie wszyscy będą się starzeć zachowując pełnię zdrowia, stąd wiel...
12,60 zł 14,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wpływ formy i poziomu miedzi i żelaza w paszy na wyniki odchowu oraz wybrane wskaźniki metaboliczne kurcząt brojlerów - Małgorzata Maria Kwiecień

Wpływ formy i poziomu miedzi i żelaza w paszy na wyniki odchowu oraz wybrane wskaźniki metaboliczne kurcząt brojlerów

W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie chelatami nowej generacji, w których jedna do trzech cząsteczek glicyny połączona jest z takimi mikroelementami jak miedź, żelazo, cynk lub mangan....
Znaleziono: 303 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20