0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Dietetyka kliniczna

(eBook)
3.20  (46 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2019

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Redakcja naukowa: Marian Grzymisławski

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 184,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 119,60 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

165,60 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych ( żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.

Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Choroby wewnętrzne
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Redakcja: Marian Grzymisławski
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5679-2
  • ISBN druku: 978-83-200-5670-9
  • Liczba stron: 700
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek  1
1.1. Zagadnienia podstawowe  1
1.2. Motoryka przewodu pokarmowego  6
1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego  13
1.4. Soki żołądkowo-jelitowe – czynność egzokrynna przewodu pokarmowego 14
1.5. Trawienie 20
1.6. Wchłanianie  22
1.7. Formowanie kału    25
1.8. Regulacja pobierania pokarmu  25
1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej 29
1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo    32
 2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus   39
2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha  39
2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha  52
2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus  70
 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorowska-Tobis  97
3.1. Wprowadzenie    97
3.2. Starzenie normalne a patologiczne 98
3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia   99
3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych  108
3.5. Podsumowanie    118
 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak  121
4.1. Wprowadzenie    121
4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży 121
4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży   123
4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży 125
4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie  127
4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych   134
4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną  136
4.8. Żywienie kobiet karmiących 138
 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego  147
5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska  147
5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska  169
5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska  185
5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak   200
5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka    229
5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar  251
 6. Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk  267
6.1. Wprowadzenie   267
6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD)  267
6.3. Cukrzyca typu 2    270
6.4. Cukrzyca typu 1    279
6.5. Cukrzyca wtórna   290
6.6. Powikłania cukrzycy   296
6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek  297
6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini 298
 7. Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska  339
7.1. Otyłość – diagnostyka i patomechanizm  339
7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości   343
7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej  344
7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym  360
 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Kłęk  367
8.1. Definicja niedożywienia   367
8.2. Konsekwencje niedożywienia  368
8.3. Rozpoznawanie niedożywienia  369
8.4. Leczenie niedożywienia  372
8.5. Podsumowanie   375
 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Słopień, Agata Dutkiewicz   377
9.1. Jadłowstręt psychiczny  377
9.2. Żarłoczność psychiczna  385
9.3. Zaburzenie z napadami objadania się   390
9.4. Inne zaburzenia odżywiania 393
9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania 397
 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłło  401
10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej  401
10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych   407
10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych    417
10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii 421
10.5. Metodyka planowania diety  421
10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową   423
 11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz    427
11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego    427
11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy   431
11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej  434
11.4. Niedożywienie u chorych z PChN 436
11.5. Żywienie po przeszczepie nerki  439
11.6. Ostre uszkodzenie nerek – żywienie   441
11.7. Kamica układu moczowego 443
 12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz  451
12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański    451
12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz  458
12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz  467
 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko  477
13.1. Wprowadzenie    477
13.2. Dieta w łuszczycy  478
13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry   486
13.4. Dieta w trądziku   494
13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry  499
 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak  509
14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja  509
14.2. Nietolerancja pokarmowa  510
14.3. Alergia pokarmowa   523
14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak  531
14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety  540
14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych   541
14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak  543
15. Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Kłęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz   553
15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Kłęk 553
15.2. Żywienie parenteralne – pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz   565
 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka  575
16.1. Wprowadzenie    575
16.2. Prebiotyki  576
16.3. Probiotyki  579
16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego   581
16.5. Suplementy diety   583
Skorowidz 585

Marian Grzymisławski

prof. dr hab. n. med. - profesor nauk medycznych. Kierownik Pracowni Dietetyki Klinicznej działającej przy Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Członek Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, wieloletni Redaktor Naczelny czasopisma „Nowiny Lekarskie” (obecnie Journal of Medical Science). Członek wielu towarzystw naukowych. Autor i współautor publikacji z zakresu dietetyki.

Inni Klienci oglądali również

22,50 zł 25,00 zł
Do koszyka

Nowe trendy w dietetyce

Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czylidostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarównow przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w...
14,13 zł 15,70 zł
Do koszyka

Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej. Część IV

Część IV z publikacji pt. "Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej" redakcja naukowa: Maciej Banach, Elżbieta Biernacka, Wojciech Braksator. Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej jest przykładem opracowania unikalnego w skali kraju w tym temaci...
188,10 zł 209,00 zł
Do koszyka

Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej

„Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej” jest przykładem opracowania unikalnego w skali kraju w tym temacie. Uwzględniono wszystkie elementy, których znajomość konieczna jest dla poznania zarówno fizjologii, patologii i kliniki oraz orzecznict...
40,41 zł 44,90 zł
Do koszyka

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa to dziedzina, która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące węglowodanów, białek, tłu...
188,10 zł 209,00 zł
Do koszyka

Psychofarmakologia kliniczna

Oddajemy w ręce czytelników wyjątkową książkę pt. „Psychofarmakologia kliniczna”. Autorzy omówili w niej zastosowanie środków farmakologicznych w leczeniu zaburzeń psychicznych. Publikacja została przygotowana przez wybitnych polskich specjalistów...
34,02 zł 37,80 zł
Do koszyka

Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym

Niniejszy podręcznik jest wprowadzeniem do epidemiologii i medycyny zapobiegawczej, a nie omówieniem szczegółowej epidemiologii chorób. Będzie pomocny w nauczaniu epidemiologii i ochrony zdrowia publicznego, a także w szkoleniu prz...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!