Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Płatność elektroniczna do 199,99 zł | od 200 zł do 299,99 zł | |
---|---|---|
ORLEN Paczka |
9,99 zł | 7,99 zł |
Poczta Polska - odbiór w punkcie | 10,99 zł | 7,99 zł |
Kurier Poczta Polska | 11,99 zł | 9,99 zł |
InPost Paczkomaty 24/7 |
12,99 zł | 10,99 zł |
Kurier | 12,99 zł | 11,99 zł |
Płatność przy odbiorze do 199,99 zł | od 200 zł do 299,99 zł | |
---|---|---|
Poczta Polska - odbiór w punkcie | 14,99 zł | 11,99 zł |
Kurier Poczta Polska | 15,99 zł | 13,99 zł |
Kurier | 16,99 zł | 15,99 zł |
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie.
W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe
żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.
CZĘŚĆ PIERWSZA Wstęp Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego Układ kostno-stawowy Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza · Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów Reumatoidalne zapalenie stawów Fibromialgia Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa Toczeń rumieniowaty układowy Dna Łuszczycowe zapalenie stawów Osteoporoza Krzywica Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze Energia Białka Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy · Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach · Witaminy rozpuszczalne w wodzie Składniki mineralne · Makropierwiastki · Mikropierwiastki Produkty kwaso- i zasadotwórcze Woda Wolne rodniki Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych Produkty zbożowe Nasiona roślin strączkowych Produkty mleczne i ich substytuty Ziemniaki Warzywa i owoce Produkty tłuszczowe Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory Jaja Cukier i słodycze Orzechy i nasiona Żywność modyfikowana genetycznie CZĘŚĆ DRUGA Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości Zasady diety Podstawowe zalecenia żywieniowe Przykład dwutygodniowego jadłospisu Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego Zasady odchudzania Diety niskoenergetyczne · Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ) · Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ) · Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ) CZĘŚĆ TRZECIA Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego Wiadomości podstawowe · Miary gospodarcze · Naczynia kuchenne · Konserwowanie żywności · Przechowywanie żywności · Sposoby przygotowywania potraw Przyprawy Przepisy szczegółowe · Napoje · Pieczywo · Dodatki do pieczywa · Zupy · Przekąski · Potrawy z mięsa · Potrawy z ryb · Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb · Potrawy jarskie · Potrawy z warzyw i owoców - surówki · Potrawy z warzyw i owoców - sałatki · Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane · Sosy i pasty · Desery Piśmiennictwo Skorowidz potraw