• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Żywienie w chorobach kostno stawowych

(Miękka)
2.70  (3 oceny)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 89,00 zł (- 15 %)
Najniższa cena z 30 dni: 76,54 zł (- 1 %)
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

75,65 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Dostępność:
w magazynie
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 300 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł oferujemy wyłącznie płatność elektroniczną.

Płatność elektroniczna     do 199,99 zł   od 200 zł do 299,99 zł
ORLEN Paczka
9,99 zł 7,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 10,99 zł 7,99 zł
Kurier Poczta Polska 11,99 zł 9,99 zł
InPost Paczkomaty 24/7
12,99 zł 10,99 zł
Kurier 12,99 zł 11,99 zł



Płatność przy odbiorze     do 199,99 zł   od 200 zł do 299,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie 14,99 zł 11,99 zł
Kurier Poczta Polska 15,99 zł 13,99 zł
Kurier 16,99 zł 15,99 zł
Dodaj do schowka
Zamów kurierem do 17ej, dostawa następnego dnia »

Żywienie w chorobach kostno stawowych

O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie.
W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.

  • Kategorie:
    1. Medycyna »
    2. Ortopedia i traumatologia narządu ruchu
    1. Medycyna »
    2. Reumatologia
    1. Poradniki medyczne »
    2. Diety
    1. Dla pacjenta »
    2. Diety
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320041194
  • EAN: 9788320041194
  • Liczba stron: 184
  • Wymiary: 20.5x14.5cm
  • Waga: 0.24kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
CZĘŚĆ PIERWSZA
Wstęp
Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego
Układ kostno-stawowy
Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego
Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza
·         Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów
 Reumatoidalne zapalenie stawów
Fibromialgia
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
Toczeń rumieniowaty układowy
Dna
Łuszczycowe zapalenie stawów
Osteoporoza
Krzywica
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
·         Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
·         Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Składniki mineralne
·         Makropierwiastki
·         Mikropierwiastki
Produkty kwaso- i zasadotwórcze
Woda
Wolne rodniki
Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych
Produkty zbożowe
Nasiona roślin strączkowych
Produkty mleczne i ich substytuty
Ziemniaki
Warzywa i owoce
Produkty tłuszczowe
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jaja
Cukier i słodycze
Orzechy i nasiona
Żywność modyfikowana genetycznie
CZĘŚĆ DRUGA
Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości
Zasady diety
Podstawowe zalecenia żywieniowe
Przykład dwutygodniowego jadłospisu
Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego
Zasady odchudzania
Diety niskoenergetyczne
·         Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
·         Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
·         Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
CZĘŚĆ TRZECIA
Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego
Wiadomości podstawowe
·         Miary gospodarcze
·         Naczynia kuchenne
·         Konserwowanie żywności
·         Przechowywanie żywności
·         Sposoby przygotowywania potraw
Przyprawy
Przepisy szczegółowe
·         Napoje
·         Pieczywo
·         Dodatki do pieczywa
·         Zupy
·         Przekąski
·         Potrawy z mięsa
·         Potrawy z ryb
·         Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
·         Potrawy jarskie
·         Potrawy z warzyw i owoców - surówki
·         Potrawy z warzyw i owoców - sałatki
·         Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane
·         Sosy i pasty
·         Desery
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw

50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka

Żywienie w niedokrwistościach

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie...
54,40 zł 64,00 zł
Do koszyka

Żyję z chorobą Parkinsona

W poradniku zostały omówione przyczyny powstania, objawy (zarówno w fazie wstępnej, jak i zaawansowanej) oraz sposoby rozpoznawania choroby Parkinsona. Autor, który jest niewątpliwym autorytetem w leczeniu tej choroby, przedstawia najnowsze sposoby pos...
143,65 zł 169,00 zł
Do koszyka

Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego

Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płciowym i pokarmowym. Koegzystencja drobnoustrojów z człowi...
21,20 zł 35,00 zł
Do koszyka

O, Choroba

O, choroba! Jak tu pisać książkę dla dzieci o raku? Normalnie. Lekko, empatycznie i merytorycznie! Adela ma 12 lat, psa Pusię, brata Olka i uwielbia taniec. I wszystko byłoby świetnie, gdyby nie to, że pewnego dnia pojawia się u niej dziwna stars...
31,20 zł 45,00 zł
Do koszyka

Choroba czerwonych oczu

To jest biznes, tu nie ma filozofii, powiedział Kuba, główny bohater serialu „Ślepnąc od świateł”. To stwierdzenie pokazuje typowe podejście do naszego „młodego” kapitalizmu. Jednak system, który mamy, to nie gra w...
135,15 zł 159,00 zł
Do koszyka

Dermatologia i choroby przenoszone drogą płciową

Najnowszy przekrojowy podręcznik opracowany we współpracy dwóch wiodących ośrodków naukowych - Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.Publikacja jest skierowana do studentów i ...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.