0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2016

  • Autor: Małgorzata Wiśniewska

  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 46,00 zł
41,40 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem

Praca opisuje istotę i znaczenie terroryzmu żywnościowego oraz zjawiska obrony żywności na tle zagadnień związanych z jakością, w tym z bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań są rozwiązania o charakterze systemowym, jakie mogą wspierać organizacje należące do łańcucha żywnościowego, pragnące spełnić postulat rynkowy i społeczny w zakresie obrony żywności przed sabotażami. Autorka za cel obrała opracowanie i zaprezentowanie możliwych do wprowadzenia wersji systemów zarządzania obroną żywności, jak również modelu samooceny dojrzałości tych systemów, pozwalającej organizacji na bieżące, samodzielne monitorowanie stanu obrony w tym zakresie i jej doskonalenie.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Ekonomia, zarządzanie, marketing
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-7865-367-7
  • ISBN druku: 978-83-7865-367-7
  • Liczba stron: 356
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wstęp	7

Rozdział 1. Problematyka jakości i bezpieczeństwa żywności	11
1.1.	Pojęcie żywności i istota jej jakości	12
1.2.	Bezpieczeństwo żywności	20
	1.2.1.	Ogólna istota bezpieczeństwa	20
	1.2.2.	Definicja i istota bezpieczeństwa żywności	23
	1.2.3.	Uwarunkowania formalno-prawne bezpieczeństwa żywności	29
1.3.	Zagrożenia bezpieczeństwa żywności i ich konsekwencje	37
	1.3.1.	Definicje i rodzaje zagrożeń	37
	1.3.2.	Zagrożenia w żywności i ich przyczyny	39
	1.3.3.	Konsekwencje zagrożeń w żywności i zjawisko new emerging risks	45
1.4.	Kultura bezpieczeństwa żywności	50
	1.4.1.	Kultura bezpieczeństwa w świetle pojęcia kultury organizacyjnej	50
	1.4.2.	Definicja, elementy i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności	55

Rozdział 2. Terroryzm żywnościowy	67
2.1.	Pojęcie i zjawisko terroryzmu	68
2.2.	Pojęcie i istota terroryzmu żywnościowego	81
	2.2.1.	Podstawowe definicje i działania związane z terroryzmem żywnościowym	81
	2.2.2.	Czynniki skażające i ich dotkliwość	85
	2.2.3.	Zakres i źródła terroryzmu żywnościowego	88
2.3.	Typologia i cechy terroryzmu żywnościowego	90
	2.3.1.	Odmiany terroryzmu żywnościowego	90
	2.3.2.	Cechy charakteryzujące terroryzm żywnościowy	95
2.4.	Wybrane przypadki terroryzmu żywnościowego i ich skutki	97

Rozdział 3. Mechanizmy ochronne, wytyczne i standardy na rzecz obrony żywności	111
3.1.	Obrona żywności i jej planowanie	111
	3.1.1.	Pojęcie obrony żywności	111
	3.1.2.	Plan obrony żywności i jego realizacja	114
3.2.	Obrona produktu spożywczego w żywnościowym łańcuchu dostaw	125
	3.2.1.	Istota żywnościowego łańcucha dostaw	125
	3.2.2.	Programy służące bezpieczeństwu żywnościowego łańcucha dostaw	128
	3.2.3.	Normy i standardy dotyczące zarządzania ciągłością działania	137
3.3.	Wytyczne WHO oraz programy FDA i USDA	140
	3.3.1.	Podstawowe założenia wytycznych WHO	140
	3.3.2.	Obrona żywności w programach FDA i USDA	148 
3.4.	Europejskie mechanizmy wczesnego ostrzegania	161
3.5.	Specyfikacja PAS 96 i standardy zatwierdzone przez GFSI	167
	3.5.1.	Zalecenia specyfikacji PAS 96	167
	3.5.2.	Obrona żywności w świetle standardów rekomendowanych przez GFSI	178

Rozdział 4. Koncepcja systemu zarządzania obroną żywności	189
4.1.	Pojęcie i istota systemu zarządzania	190
	4.1.1.	System zarządzania w ujęciu definicyjnym	190
	4.1.2.	Podstawowe założenia i rozwiązania dotyczące systemu zarządzania	198
4.2.	Samoocena jako mechanizm ewaluacji i doskonalenia systemu zarządzania	206
4.3.	Pojęcie i struktura systemu zarządzania obroną żywności	215
	4.3.1.	Definicja i główne założenia systemu zarządzania obroną żywności	215
	4.3.2.	Wersja I systemu zarządzania obroną żywności	217
	4.3.3.	Wersja II systemu zarządzania obroną żywności	226
	4.3.4.	Wersja III systemu zarządzania obroną żywności	232
4.4.	Model samooceny dojrzałości systemu zarządzania obroną żywności	238
4.5.	Empiryczna weryfikacja modelu i jej wyniki	247
	4.5.1.	Założenia badawcze i ogólna charakterystyka organizacji uczestniczących w badaniu	247
	4.5.2.	Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie A	251
	4.5.3.	Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie B	260
	4.5.4.	Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie C	268
	4.5.5.	Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie D	276
	4.5.6.	Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie E	281
	4.5.7.	Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie F	290

Podsumowanie i wnioski	299

Wykaz najważniejszych skrótów	309

Załączniki	313

Bibliografia	325
	Źródła zwarte i czasopisma	325
	Netografia	343
	Akty prawne, normy	348

Spis rysunków	351

Spis tabel	353

Inni Klienci oglądali również

21,60 zł 24,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie w administracji publicznej. Narzędzia

W niniejszej publikacji podjęto próbę ukazania korzyści ze stosowania narzędzi w zarządzaniu w instytucjach administracji publicznej. Znajdują się tu narzędzia o charakterze obligatoryjnym, takie m.in. jak kontrola zarządcza, audyt wewnętr...
14,39 zł 15,99 zł
Do koszyka

Ocalić przed małżeństwem

Lady Amelia Summoner w przeciwieństwie do swoich rówieśniczek nie szuka męża. Zbyt wysoko ceni niezależność, aby poświęcić ją dla mężczyzny. Amy nie stroni jednak od przyjęć, bali i wieczorków muzycznych, chociaż nie są to jej ulubione ro...
27,90 zł 31,00 zł
Do koszyka

Uciekałem przed zimą

Myśl o opisaniu rosyjskiego Dalekiego Wschodu wygnała autora z ciszy moskiewskiej Biblioteki im. Lenina na najdalsze krańce Ziemi. Żmudne przedzieranie się przez raporty i dane, które początkowo miało stać się doktoratem z geografii, zmieniło si...
11,25 zł 12,50 zł
Do koszyka

Zarządzanie finansowe w przedsiębiorstwie

Podręcznik jest adresowana do studentów kierunków zarządzanie oraz finanse i rachunkowość. Może być wykorzystywana również na studiach podyplomowych i studiach MBA, na których wykładane jest przedmiot zarządzanie finansami p...
71,28 zł 79,20 zł
Do koszyka

Przedsiębiorca przed sądem Nowa procedura cywilna

Od 7 listopada 2019 r. istotnym zmianom uległa procedura cywilna. Autor – sędzia sądu okręgowego – w przystępny sposób zapoznaje Czytelnika z nowymi zasadami dochodzenia przed sądem roszczeń przez przedsiębiorcę. Omawia te kwestie za...
10,80 zł 12,00 zł
Do koszyka

Ukryci przed słońcem

Samantha jest niczym nie wyróżniającą się, szesnastoletnią dziewczyną. A przynajmniej do czasu, gdy w nowej szkole poznaje nie do końca zwyczajnych przyjaciół. Dziwnym zrządzeniem losu nastolatka dowiaduje się o istnieniu w swoim najbliżs...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!