Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa, nadmierne spożycie soli, palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Ponieważ nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, ważna jest profilaktyka i właściwe jej leczenie, w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta. Z tego poradnika czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Wprowadzenie
Nadciśnienie tętnicze - co to jest i jak się je rozpoznaje?
Częstość występowania nadciśnienia tętniczego i czynników jego ryzyka na świecie i w Polsce
Sytuacja epidemiologiczna na świecie
Sytuacja epidemiologiczna w Polsce
Przyczyny dużej częstości występowania nadciśnienia tętniczego
Czynniki prowadzące do rozwoju nadciśnienia tętniczego
Predyspozycje genetyczne
Czynniki środowiskowe (dieta, otyłość, palenie tytoniu i inne)
Dieta
Otyłość
Palenie tytoniu
Mała aktywność fizyczna
Nadciśnienie tętnicze jako objaw stanów chorobowych (choroby nerek, układu krążenia)
Zwężenie tętnicy nerkowej
Pierwotny hiperaldosteronizm
Guz chromochłonny nadnerczy (phaeochromocytoma)
Zespół Cushinga
Obturacyjny bezdech nocny
Objawy kliniczne i konsekwencje zdrowotne nieleczonego nadciśnienia tętniczego
Podstawowe zasady profilaktyki nadciśnienia tętniczego
Dlaczego należy leczyć nadciśnienie tętnicze?
Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego
Zmiana stylu życia
Dieta
Masa ciała
Palenie tytoniu
Aktywność fizyczna
Zalecenia żywieniowe
Zmniejszenie spożycia sodu
Zmniejszenie spożycia tłuszczu
Zwiększenie spożycia warzyw i owoców
Zwiększenie spożycia niskotłuszczowych produktów mlecznych
Inne składniki pożywienia
Podstawy leczenia farmakologicznego
Inhibitory konwertazy (IKA)
Leki moczopędne (diuretyki)
Leki blokujące receptory beta-adrenergiczne (beta-blokery)
Leki blokujące kanał wapniowy (Ca-blokery)
Leki blokujące receptory alfa-adrenergiczne
Przykładowe jadłospisy
Piśmiennictwo