0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Dietoterapia

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2014

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Dariusz Włodarek, Dominika Głąbska, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 119,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 77,35 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

107,10 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Dietoterapia

Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.

W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki.
Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Pielęgniarstwo
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Żywienie, dietetyka
    1. Dietetyka
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-4838-4
  • ISBN druku: 978-83-200-4861-2
  • Liczba stron: 462
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Autorzy V
Przedmowa	VII

1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowiekaEwa Lange    1

1.1. Zapasy energii w organizmie  	1
1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu                           	2
1.3. Bilans energii                                        4
1.4. Aktywność fizyczna                                                         5
1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych   	9
1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię      13
Piśmiennictwo                                     	18

2. WęglowodanyEwa Lange                      19

2.1. Charakterystyka węglowodanów                    19
2.2. Metabolizm węglowodanów                   	20
2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka    	23
2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego  	23
2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w diecie   	24
2.3.3. Właściwości prozdrowotne                   	25
2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć 26
2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego  	27
2.3.6. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego 27
2.3.7. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego 28
2.3.8. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie     	28
2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej  	30
2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii  	31
2.4.1. Definicja indeksu i ładunku glikemicznego  	31
2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym                    32
2.4.3. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych  	33
2.4.4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych                                              34
2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 37
Piśmiennictwo    	40

3. BiałkoDominika Głąbska, Dariusz Włodarek  	43

3.1. Budowa chemiczna białek                     	43
3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek      45
3.3. Metabolizm białka               	47
3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie       	49
3.5. Źródła pokarmowe białka                                                    50
3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka  	53
Piśmiennictwo      54

4. TłuszczeDominika Głąbska, Dariusz Włodarek  	55

4.1. Budowa chemiczna tłuszczów                         	55
4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych       	58
4.3. Metabolizm tłuszczu  	61
4.4. Rola tłuszczu w organizmie  	63
4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu  	65
4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu  	65
Piśmiennictwo        70

5. WitaminyDominika Głąbska, Dariusz Włodarek    	71

5.1. Charakterystyka ogólna                     	71
5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach                                        74
5.2.1. Witamina A                      74
5.2.2. Witamina D                      81
5.2.3. Witamina E        85
5.2.4. Witamina K            88
5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie        92
5.3.1. Witamina B1  	92
5.3.2. Witamina B2      97
5.3.3. Witamina B3 (PP)  	101
5.3.4. Witamina B5      104
5.3.5. Witamina B6                      107
5.3.6. Witamina B8 (H)      111
5.3.7. Witamina B9                      113
5.3.8. Witamina B12      117
5.3.9. Witamina C                      120
5.3.10. Cholina      125
Piśmiennictwo                               	127

6. Składniki mineralneDominika Głąbska, Dariusz Włodarek  	128

6.1. Charakterystyka ogólna                       	128
6.2. Wapń                    130
6.3. Fosfor     	133
6.4. Potas     136
6.5. Siarka  139
6.6. Sód                    141
6.7. Chlor              144
6.8. Magnez                    146
6.9. Żelazo                       	150
6.10. Fluor      153
6.11. Cynk              156
6.12. Miedź                    159
6.13. Jod  163
6.14. Mangan      165
6.15. Selen              168
6.16. Chrom                    171
Piśmiennictwo                                   	173

7. Klasyfikacja dietDariusz Włodarek, Ewa Lange  174

7.1. Żywienie podstawowe                    179
7.2. Charakterystyka diety łatwo strawnej           	182
7.3. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji           	186
7.3.1. Dieta płynna                     	186
7.3.2. Dieta płynna wzmocniona  	187
7.3.3. Dieta papkowata                  187
7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej  	188
Piśmiennictwo      191

8. Wybrane choroby przewodu pokarmowegoDariusz Włodarek           	192

8.1. Choroba refluksowa przełyku           	192
8.2. Choroba wrzodowa       	195
8.3. Zespół jelita drażliwego (IBS)   	200
8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego  	205
8.3.2. Probiotyki          205
8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki              206
8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca  	210
8.5. Wybrane choroby wątroby  	211
8.5.1. Funkcje wątroby  	211
8.5.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania  	212
8.5.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe            216
Piśmiennictwo                                     	223

9. Wybrane diety eliminacyjneEwa Lange       	225

9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii   	225
9.1.1. Etiopatogeneza celiakii                 	225
9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej   	229
9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych  	234
9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych        237
9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej   	237
9.2.2. Alergeny pokarmowe      238
9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych       	243
9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii   	246
9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii    	246
9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii                                          247
9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninę u osób chorych na fenyloketonurię  	249
Piśmiennictwo                                     	250

10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłościEwa Lange   	252

10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości                 	252
10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele  	254
10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała  	256
10.1.3. Otyłość metaboliczna              257
10.2. Epidemiologia otyłości   	257
10.3. Etiologia otyłości                    259
10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości  	259
10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości    260
10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości  	261
10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała  	263
10.5. Rezerwy energii w organizmie  	265
10.6. Skutki zdrowotne otyłości                     	268
10.7. Cele leczenia otyłości      269
10.8. Metody leczenia otyłości                     	272
10.9. Dietoterapia otyłości   	274
10.9.1. Diety niskoenergetyczne   	274
10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna  	282
10.9.3. Diety niekonwencjonalne   	285
10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała  	287
10.11. Inne metody leczenia otyłości        288
Piśmiennictwo   	289

11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycyEwa Lange  	291

11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań  	291
11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy           	292
11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych  	295
11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych                           295
11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych  	296
11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych  	298
11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych                         	299
11.4. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikłań miażdżycy         	301
11.4.1. Sterole i stanole roślinne               	301
11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy    	301
11.4.3. Rodzaj białka w diecie   	302
11.4.4. Naturalne antyoksydanty          303
11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej       	305
11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych   	307
Piśmiennictwo                     	310

12. CukrzycaDariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska     	311

12.1. Podział cukrzycy     	312
12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy  	312
12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy  	314
12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych  	318
12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe  	319
Piśmiennictwo      322

13. Hiperurykemia i dna moczanowaLucyna Kozłowska  	323

13.1. Definicja i epidemiologia  	323
13.2. Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej  	325
Piśmiennictwo          334

14. Nadciśnienie tętniczeLucyna Kozłowska        335

14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego  	335
14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego        336
14.3. Terapia dietetyczna                           	337
14.3.1. Redukcja masy ciała              338
14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu  	340
14.3.3. Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi  	342
14.4. Dieta DASH                               	348
Piśmiennictwo  350

15. Przewlekła choroba nerekLucyna Kozłowska        352

15.1. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego        352
15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek  	352
15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek   	356
15.1.3. Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego 357
15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek            365
15.2. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia)  	383
15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek  	383
15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych  	384
15.3. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki)                   	400
15.3.1. Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce  	400
15.3.2. Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki  	400
15.3.3. Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych  	402
15.3.4. Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin  	407
Piśmiennictwo      408

16. Kamice układu moczowegoLucyna Kozłowska	 410

16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego  	410
16.2. Rodzaje kamic układu moczowego  	411
16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego  	418
16.4. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego  	420
Piśmiennictwo                       	430

17. NiedokrwistośćDariusz Włodarek                                                431

17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza      433
17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna   	436
Piśmiennictwo                     	441

Skorowidz                442

Dariusz Włodarek

Prof. dr hab. n. med. Dariusz Włodarek - Kierownik Zakładu Dietetyki, Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, lekarz medycyny, dietetyk i żywieniowiec.
Autor podręczników do dietetyki oraz szeregu artykułów w tej dziedzinie.
Zajmuje się leczeniem żywieniowym oraz badaniami w zakresie znaczenia diety w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia i w różnych jednostkach chorobowych.
Prowadzi terapię dietetyczną w zaburzeniach odżywiania się – anoreksja, bulimia, napadowe objadanie się, otyłość oraz w innych chorobach niezakaźnych między innymi w cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, hipercholesterolemii, chorobie niedokrwiennej serca i po zawale serca, w osteoporozie, w chorobach neurodegeneracyjnych.
Udziela również porad w zakresie prawidłowego żywienia dzieci, osób zdrowych, kobiet ciężarnych i karmiących.
Skutecznie i bezpiecznie pomaga w rehabilitacji ciała, powrocie do zdrowej wagi.

Ewa Lange

Prof. dr hab. n. med. Ewa Lange - Kierownik Katedry Dietetyki Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Głównymi obszarami działalności dydaktycznej Pani Profesor Lange są: dietetyka, dietoterapia, dietetyka pediatryczna, poradnictwo dietetyczne, preparaty dietetyczne, fizjologia żywienia w sporcie

Pani Profesor Lange naukowo interesuje się w szczególny sposób indeksem i ładunkiem glikemicznym żywności i jego wykorzystaniem w dietoterapii,  oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia osób pozostających na dietach eliminacyjnych (z nietolerancją i alergia pokarmową, celiakią, wrodzonymi dietozależnymi chorobami metabolicznymi), oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia osób o zwiększonej aktywności fizycznej a także uwarunkowaniami metabolicznymi i czynnikami żywieniowymi mającymi wpływ na efektywność redukcji masy ciała.

Inni Klienci oglądali również

13,50 zł 15,00 zł
Do koszyka

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Jadłospis leczniczy na 28 dni.Na życzenie i prośbę wielu osób zmagających się z problemami przewodu pokarmowego postanowiłam stworzyć poradnik, w którym zebrałam najbardziej aktualne i najważniejsze informacje oraz zalecenia ż...
12,60 zł 14,00 zł
Do koszyka

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

W ostatniej dekadzie w krajach wysoko rozwiniętych odnotowano wzrost zachorowalności na dnę moczanową o ponad 200%. To dużo! Wystąpieniu choroby sprzyja duże spożycie pokarmów bogatopurynowych (mięso, podroby, owoce morza) oraz substancji nasila...
116,10 zł 129,00 zł
Do koszyka

Współczesna dietoterapia

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i ...
49,50 zł 55,00 zł
Do koszyka

Dna Moczanowa Dietoterapia

Głównym celem w przebiegu leczenia podagry jest zapobieganie ostrym atakom choroby oraz minimalizowanie nieodwracalnych powikłań stawowych i nerkowych. Dna moczanowa jest chorobą, która rozwija się przez kilkadziesiąt lat, dlatego zmiana ...
26,57 zł 39,30 zł
Do koszyka

Nowa kuchnia wegetariańska

Książka zawiera 450 przepisów na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania główne, zupy, sałatki, napoje i sosy. Dzięki zaprezentowanej w tej książce diecie obniżysz możliwość wystąpienia chorób serca, poprawisz metabolizm i wydłużysz ...
55,97 zł 99,00 zł
Do koszyka

Leczenie dobrą dietą

Od pewnego czasu można zaobserwować dość sprzeczne mechanizmy rządzące naszym życiem - ludzie coraz częściej chorują, mimo że farmacja i wspierająca ją współczesna medycyna stają się coraz potężniejsze. Z tej zaskakującej zależności można wyciąg...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!