0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 95 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Żywienie w chorobach skóry - 40 %

Żywienie w chorobach skóry

Wydawca: PZWL
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz ...
eBook (epub, mobi)
59,40 zł 99,00 zł
Do koszyka
Przyroda i Technologia. Rocznik Wydziału Politechnicznego - Joanna Szaciło

Przyroda i Technologia. Rocznik Wydziału Politechnicznego

Redakcja: Joanna Szaciło
Niniejszy numer pisma poświęcony jest zagadnieniom związanym z rolnictwem, jego rozwojem i przetwórstwem surowców rolniczych, w tym produktów pochodzenia zwierzęcego.
ePrasa (pdf)
32,40 zł 36,00 zł
Do koszyka
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 40 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrówn...
Wydawca: PZWL
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia z...
eBook (epub, mobi)
47,40 zł 79,00 zł
Do koszyka
Zachowania żywieniowe młodzieży w perspektywie edukacji zdrowotnej - Agnieszka Buczak

Zachowania żywieniowe młodzieży w perspektywie edukacji zdrowotnej

Wydawca: UMCS
Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań ż...
eBook (pdf)
28,35 zł 31,50 zł
Do koszyka
Szybkie pudełko, czyli zdrowe śniadaniówki po skandynawsku - Ewelina Szuba

Szybkie pudełko, czyli zdrowe śniadaniówki po skandynawsku

Autor: Ewelina Szuba
Zapomnij o trudnościach przy przygotowywaniu śniadaniówek dla dzieci. Ebook "Szybkie pudełko, czyli zdrowe ŚNIADANIÓWKI po skandynawsku" uczy innowacyjnej METODY DŁONI, aby ...
eBook (epub, mobi, pdf)
44,10 zł 49,00 zł
Do koszyka
Hepatologia Tom 1 - 40 %

Hepatologia Tom 1

Redakcja: Anatol Panasiuk
Wydawca: PZWL
Hepatologia to dwutomowe, unikatowe na rynku wydawniczym dzieło o charakterze interdyscyplinarnym, przeznaczone dla szerokiego kręgu lekarzy stykających się z chorobami wątroby i dróg żółcio...
eBook (epub, mobi)
197,40 zł 329,00 zł
Do koszyka
Hepatologia Tom 2 - 40 %

Hepatologia Tom 2

Redakcja: Anatol Panasiuk
Wydawca: PZWL
Hepatologia to dwutomowe, unikatowe na rynku wydawniczym dzieło o charakterze interdyscyplinarnym, przeznaczone dla szerokiego kręgu lekarzy stykających się z chorobami wątroby i dróg żółcio...
eBook (epub, mobi)
162,00 zł 270,00 zł
Do koszyka
Dieta w niewydolności serca - Adrian Kwaśny - 40 %

Dieta w niewydolności serca

Poradnik dla pacjentów
Wydawca: PZWL
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
eBook (epub, mobi)
35,40 zł 59,00 zł
Do koszyka
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe - Krystyna Majewska - 40 %

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Wydawca: PZWL
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klini...
eBook (epub, mobi)
77,40 zł 129,00 zł
Do koszyka
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce - Ewa Stefańska - 40 %

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Redakcja: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL
Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wi...
eBook (epub, mobi)
89,40 zł 149,00 zł
Do koszyka
Bezpieczeństwo żywności. Współczesne problemy analityczne - Praca zbiorowa - 30 %

Bezpieczeństwo żywności. Współczesne problemy analityczne

Wydawca: Elamed
Zgodnie z rozporządzeniem z 2002 roku, żywność kwalifikuje się jako niebezpieczną, jeśli jest ona szkodliwa dla zdrowia i nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Ciągły monitoring procesu wytwarzan...
eBook (pdf)
56,00 zł 80,00 zł
Do koszyka
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku - Praca zbiorowa - 30 %

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku

Wydawca: Elamed
Publikacja elektroniczna w formacie PDFE-book zawiera 32 tutoriale, w których szczegółowo przedstawiono, jak wykonać efektowne dekoracje cukiernicze. Miłośnicy dekoratorst...
eBook (pdf)
41,30 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej - 40 %

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Wydawca: PZWL
Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ic...
eBook (epub, mobi)
107,40 zł 179,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 40 %

Dieta low-FODMAP

Wydawca: PZWL
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do b...
eBook (epub, mobi)
44,40 zł 74,00 zł
Do koszyka
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 40 %

Interakcje leków z żywnością

Wydawca: PZWL
W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ic...
eBook (epub, mobi)
71,40 zł 119,00 zł
Do koszyka
Nasionoznawstwo roślin warzywnych. Przewodnik do ćwiczeń - Ewelina Pióro-Jabrucka

Nasionoznawstwo roślin warzywnych. Przewodnik do ćwiczeń

Przewodnik do oceny jakości oraz rozpoznawania według cech morfologicznych materiału siewnego najważniejszych odmian i gatunków warzyw uprawianych bądź dostępnych w obrocie towarowym w Polsc...
eBook (pdf)
22,50 zł 25,00 zł
Do koszyka
Podstawy gastronomii - Andrzej Stasiak

Podstawy gastronomii

Wydawca: PWE
Książka stanowi kompendium wiedzy dotyczącej gastronomii. Zawiera on: historię gastronomii w Polsce i na świecie, podstawowe pojęcia stosowane w gastronomii, opis produktu gastronomicznego, prezent...
eBook (pdf)
50,94 zł 56,60 zł
Do koszyka
Rozwój branży piwowarstwa rzemieślniczego. Wybrane problemy - Piotr Tomski

Rozwój branży piwowarstwa rzemieślniczego. Wybrane problemy

Autor: Piotr Tomski
Monografia stanowi część cyklu prac poświęconych wyzwaniom w obszarze nauki i praktyki zarządzania oraz jakości w przemyśle piwowarskim, ze szczególnym uwzględnieniem sektora piwowarstwa rze...
eBook (pdf)
12,56 zł 13,95 zł
Do koszyka
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO - 40 %

Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO

Wydawca: PZWL
Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycz...
eBook (epub, mobi)
53,40 zł 89,00 zł
Do koszyka
Transport żywności – uwarunkowania organizacyjne, techniczne, ekonomiczne oraz jego skala - Bogdan Klepacki

Transport żywności – uwarunkowania organizacyjne, techniczne, ekonomiczne oraz jego skala

Celem monografii jest przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych, technicznych i ekonomicznych dla transportu żywności. Celami szczegółowymi są: ukazanieuregulowań prawnych w zakresie ...
eBook (pdf)
18,00 zł 20,00 zł
Do koszyka
Znaleziono: 95 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20