0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Cukrzyca (Miękka)

Porady lekarzy i dietetyków.

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
24,00 zł
20,40 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 3,60 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 290 zł oraz dla paczek dostarczanych do księgarni PWN oferujemy dostawę GRATIS!
Płatność elektroniczna (PayU, BLIK)
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty5,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie8,99 zł
Kurier Poczta Polska9,99 zł
Paczkomaty InPost9,99zł
Kurier16,99zł
Księgarnia PWN - odbiór osobisty0,00zł
Płatność za pobraniem
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty8,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie11,99 zł
Kurier Poczta Polska12,99 zł
Kurier19,99 zł
Dodaj do schowka

Cukrzyca

Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę

Wstęp  
Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne  
Epidemiologia cukrzycy  
Patogeneza i przyczyny cukrzycy  
Cukrzyca typu 1  
Cukrzyca typu 2  
Czy można zapobiegać cukrzycy?  
Cukrzyca typu 1  
Cukrzyca typu 2  
Podstawowe zasady leczenia cukrzycy  
Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzyc´ typu 2    
Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzyc´ typu 2  
Podsumowanie  
Zalecenia żywieniowe  
Wartość energetyczna diety  
Spożycie węglowodanów  
Spożycie tłuszczów  
Spożycie białek  
Witaminy i składniki mineralne  
Alkohol  
Sól
Praktyczne wskazówki  
Zamienniki cukru i żywności o obniżonej zawartości cukru
Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych 60
Zamienniki cukru  
Poliole  
Intensywne substancje słodzące  
Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej  
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii
Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach  
Wybór z grupy produktów zbożowych  
Wybór z grupy warzyw i owoców  
Wybór z grupy produktów mlecznych  
Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników  
Wybór z grupy tłuszczów  
Sól  
Cukier i słodycze  
Płyny  
Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii  
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal 
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal 
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal 
Piśmiennictwo  

Polecamy
Tab1

    Recenzje

    Dodaj recenzję
    Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
     
    Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
    Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.