Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu logistyki w przemyśle spożywczym.
Prezentuje liczne rozwiązania logistyczne i metody zarządzania łańcuchami
dostaw w sektorze żywnościowym oraz aktualne trendy obecne w branży.
W publikacji zawarto informacje dotyczące:
• logistyki dostaw artykułów spożywczych,
• przetwórstwa żywności,
• zarządzania ryzykiem w łańcuchu dostaw produktów żywnościowych,
• innowacji i trendów technologicznych,
• aspektów bezpieczeństwa żywności,
• wyzwań w międzynarodowych łańcuchach żywności,
Ponadto zaprezentowano liczne studia przypadków.
Książka jest skierowana do menedżerów i pracowników sektora żywnościowego,
zarządzających łańcuchami dostaw oraz menedżerów logistyki współpracujących
z firmami spożywczymi, studentów szkół wyższych, na kierunku logistyka,
a także studentów kierunków związanych z produkcją żywności.
Autor książki, Samir Dani, jest profesorem Katedry logistyki i łańcucha dostaw
na Uniwersytecie Huddersfield. Ma bogate doświadczenie w prowadzeniu projektów
badawczych dotyczących tematyki zarządzania łańcuchem dostaw,
szacowania ryzyka, zrównoważonego rozwoju przemysłu spożywczego. Swoje
publikacje kieruje zarówno do odbiorcy akademickiego, jak i praktyków.
Przedmowa V Podziękowania IX 1. Wprowadzenie do łańcuchów dostaw żywności 1 Aktorzy w łańcuchu dostaw żywności 2 Typy łańcuchów dostaw żywności 6 Czynniki wpływające na łańcuchy dostaw żywności 8 Opis przypadku Łańcuch wartości przetwórstwa mleka 11 Podsumowanie 14 Część piewsza Produkcja żywności 15 2. Produkcja żywności 17 Podmioty w łańcuchach dostaw w rolnictwie 18 Rola rolnictwa w walce z ubóstwem 20 Bariery utrudniające rozwój branży rolniczej 22 Przyszłe działania w sektorze rolniczym 25 Opis przypadku Cargill współpracuje z producentami w kwestiach zarządzania ryzykiem i finansami 26 Opis przypadku Nestlé współpracuje z gospodarstwami mlecznymi 26 Opis przypadku ITC Ltd India wykorzystuje technologię, by wzmocnić producentów . 27 Opis przypadku Mikrofinansowy model w sektorze spożywczym 28 Podsumowanie 30 3. Przetwórstwo żywności 31 Znaczenie przetwórstwa żywności 31 Zmieniające się warunki rynkowe 32 Przetwarzanie żywności 33 Pakowanie żywności 37 Zarządzanie zapasami 38 Bezpieczeństwo żywności 41 Zaopatrzenie 41 Opis przypadku Żywność z drukarki 3D 43 Podsumowanie 44 Część druga Wyzwania operacyjne 47 4. Handel spożywczy 49 Środowisko handlu detalicznego 49 W jaki sposób żywność dociera do konsumenta 52 Internetowe sklepy spożywcze 57 Wyzwania stojące przed branżą handlu spożywczego 60 Opis przypadku Wielkie sieci wybierają „dark stores” 62 Podsumowanie 63 5. Logistyka żywności 64 Przepływ żywności 64 Przyszłe trendy teleinformatyczne w logistyce w branży rolno-spożywczej 68 Rola opakowań w logistyce 69 Łańcuchy dostaw działające w kontrolowanej temperaturze 70 Opis przypadku Dabbawala 74 Opis przypadku Transport fasolki szparagowej z Kenii do brytyjskich supermarketów 75 Opis przypadku Dostawy świeżych ananasów z Ghany 76 Podsumowanie 76 6. Najważniejsze wyzwania w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności 77 Międzynarodowe łańcuchy dostaw żywności 77 Czynniki wpływające na przyszły rozwój międzynarodowych systemów żywności 79 Zarządzanie wyzwaniami w międzynarodowych łańcuchach dostaw żywności 81 Polityka międzynarodowa i produkcja żywności 83 Opis przypadku Rozwój brazylijskiego rolnictwa 86 Opis przypadku Wpływ katastrofy w Fukushimie na eksport japońskiej żywności 88 Opis przypadku Ogórkowe zamieszanie między Niemcami a Hiszpanią 90 Podsumowanie 90 7. Współdziałanie i relacje . 92 Rodzaje relacji w łańcuchach dostaw 92 Bieżące modele relacji w sektorze spożywczym 99 Inne mechanizmy współpracy w łańcuchu dostaw 102 Opis przypadku Starbucks buduje relacje z dostawcami 103 Podsumowanie 103 8. Pozyskiwanie i zakup żywności 105 Pozyskiwanie surowców 106 Modele pozyskiwania 107 Modele zakupowe 109 Segmentacja dostawców 111 Rozwój dostawców 112 Zakupy strategiczne 113 Zrównoważony program zaopatrzenia 114 Opis przypadku Mondeléz International 118 Opis przypadku PepsiCo – zrównoważone i odpowiedzialne pozyskiwanie surowców 119 Podsumowanie 120 9. Zarządzanie ryzykiem 121 Zarządzanie ryzykiem a niepewność 122 Ryzyka w łańcuchach dostaw 122 Rodzaje ryzyka w łańcuchach dostaw żywności 124 Zarządzanie ryzykiem w łańcuchu dostaw 128 Zarządzanie ryzykiem w łańcuchach dostaw żywności 130 Opis przypadku Mleczna panika w Chinach 133 Opis przypadku Sudan I 134 Opis przypadku Salmonella Typhimurium w maśle orzechowym 134 Opis przypadku Skandal z końskim mięsem w Wielkiej Brytanii 135 Opis przypadku Skażenie produktów Cadbury bakteriami salmonella 2006 137 Podsumowanie 138 10. Trendy technologiczne w łańcuchach dostaw żywności 139 Wykorzystanie technologii i identyfikowalność 140 Produkcja żywności 146 Wykorzystanie technologii w przetwórstwie żywności 148 Wykorzystanie technologii w pakowaniu żywności 149 Logistyka żywności 150 Podsumowanie 151 Część trzecia Zrównoważony rozwój i przyszłe wyzwania 153 11. Regulacje dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności 155 Elementy wymagające uwzględnienia przy projektowaniu łańcuchów dostaw żywności 155 Regulacja żywności i jej wpływ na bezpieczeństwo 158 Przepisy i regulacje dotyczące żywności 159 Normy porównawcze 160 Normy zgodności 163 Prywatne standardy żywności 166 Inne inicjatywy w łańcuchach dostaw żywności 168 Opis przypadku Zakaz importu mango z Indii do UE 170 Opis przypadku Skandal z końskim mięsem i fałszowaniem żywności 171 Podsumowanie 172 12. Innowacje w branży spożywczej 173 Klasyfikacja innowacyjnych metod 173 Systemy innowacji 175 Opis przypadku Indyjskie curry w Wielkiej Brytanii 176 Rozwój produktów w łańcuchach dostaw żywności 177 Innowacje w łańcuchach dostaw żywności 180 Opis przypadku Typy produktów funkcjonalnych 184 Opis przypadku Wykrywanie fałszywej whisky przez butelkę 185 Podsumowanie 185 13. Wyzwania związane ze zrównoważonym rozwojem łańcuchów dostaw żywności 186 Zrównoważony rozwój – początki koncepcji 186 Zrównoważone łańcuchy dostaw 188 Zrównoważone łańcuchy dostaw żywności 189 Ocena poziomu zrównoważonego rozwoju 190 Rozwijanie zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności 192 Opis przypadku Inicjatywy podejmowane w ramach łańcuchów dostaw żywności 198 Opis przypadku Just Eggs – skorupki jaj jako wypełniacz do plastiku 198 Podsumowanie 199 14. Rola sektora spożywczego w ożywieniu gospodarczym 200 Rozwój infrastruktury w sektorze spożywczym 201 Centra żywności 204 Przesuwanie się w górę łańcucha wartości 206 Opis przypadku Infrastruktura spożywcza w Indiach oraz nowe megaparki żywności 208 Opis przypadku Rubies in the Rubble 209 Opis przypadku Rozwój przetwórstwa rolnego wśród drobnych producentów w Afryce 210 Podsumowanie 211 15. Bezpieczeństwo żywnościowe i przyszłe wyzwania 212 Bezpieczeństwo żywnościowe 213 Czynniki zmian, które wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe 214 Czynniki wpływające na przyszłość łańcuchów dostaw 214 Zrównoważenie podaży i popytu zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju 220 Opis przypadku Partners in Food Solutions 222 Opis przypadku Coca-Cola i oszczędność wody 223 Opis przypadku Międzynarodowa inicjatywa na rzecz poprawy bezpieczeństwa dostaw pszenicy 225 Podsumowanie 226 Bibliografia 227 Skorowidz 231