0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2015

  • Autor: Agata Lewkowicz, Wiesław Pływaczewski

  • Wydawca: Wyższa Szkoła Policji w Szczytnie

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 16,22 zł
14,60 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności

Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych, jak i funkcjonariuszy Policji oraz Służby Granicznej, dzięki czemu monografia zyskała charakter interdyscyplinarny, prezentując różne płaszczyzny postrzegania i interpretowania tego kluczowego zagadnienia społecznego. (...) praca zawiera 22 rozdziały, a ich tematyka oscyluje głównie wokół zagadnień zorganizowanej przestępczości w sektorze żywności, sposobów fałszowania żywności, przeciwdziałania patologiom na rynku żywności wynikającym z unormowań obowiązujących w Polsce oraz Unii Europejskiej. Treści zawarte w poszczególnych rozdziałach monografii mają charakter pierwotny, jak również odwołują się do publikowanych wyników badań i analiz, co w żaden sposób nie umniejsza wartości opracowania, a jedynie sygnalizuje kierunki dotychczasowych dociekań naukowych. Przygotowane opracowanie stanowi cenne źródło wiedzy nie tylko dla studentów kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne, Bezpieczeństwo narodowe, funkcjonariuszy służb i straży zwalczających przestępczość związaną z sektorem żywności, ale również wszystkich osób zainteresowanych przeciwdziałaniem patologiom na rynku żywności.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Technika
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Wydawnictwa prawnicze
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-7462-475-6
  • ISBN druku: 978-83-7462-474-9
  • Liczba stron: 322
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Od redaktorów (Wiesław Pływaczewski, Agata Lewkowicz) 7
Rozdział 1
Zorganizowane formy przestępczości w sektorze żywności — obszary
zagrożeń i przeciwdziałanie zjawisku (Wiesław Pływaczewski) 11
Rozdział 2
Prawnokarne i kryminologiczne aspekty ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Monika Kotowska, Anna Chodorowska) 25
Rozdział 3
Uproszczenie systemu organów kontroli żywności (na podstawie poselskiego projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności z dnia 17 marca 2014 r.)(Mariusz Róg) 45
Rozdział 4
Instytucje państwowe — ile gwarancji dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności?
Leonkiewicz) 55
Rozdział 5
Problematyka nieprzemysłowej produkcji alkoholu. Analiza prawna i kryminologiczna (Joanna Narodowska, Maciej Duda) 65
Rozdział 6
Zafałszowania przetworów owocowo-warzywnych na przykładzie soków owocowych (Marta Czarnowska) 79
Rozdział 7
Oznaczanie tłuszczu obcego w tłuszczu mlekowym
(Ryszard Rafałowski) 89
Rozdział 8
Fałszerstwa na rynku suplementów diety i produktów leczniczych
(Aleksandra Nowak) 103
Rozdział 9
Analiza lipidomu olejów roślinnych w wyznaczaniu biomarkerów
ich autentyczności (Dorota Ogrodowska) 121
Rozdział 10
Uwarunkowania prawne pozyskiwania, konfekcjonowania i sprzedaży miodu w kontekście odradzającej się tradycji bartnictwa (Ewa Katarzyna Czech, Martyna Kropiewnicka) 129
Rozdział 11
Producenci zafałszowanej żywności w postępowaniu przed organami Inspekcji Handlowej
(Rafał Płocki) 139
Rozdział 12
Chroniona nazwa pochodzenia a fałszerstwa na rynku żywności na przykładzie sera Parmigiano Reggiano
(Beata Pachuca-Smulska) 149
Rozdział 13
Znaczenie żywności funkcjonalnej dla zapewnienia bezpieczeństwa
żywnościowego ludzi w kontekście prawnokarnym
(Beata Szwejkowska, Elżbieta Zębek) 165
Rozdział 14
Ocena jakości produktów żywnościowych przez blogerów kulinarnych. Dobra osobiste producenta a wolność wypowiedzi w Internecie (Katarzyna Ciućkowska-Leszczewicz) 185
Rozdział 15
Patologie w sektorze żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego
z perspektywy white collar crime (Szymon Michał Buczyński, Natalia Karolina Michałowska) 195
Rozdział 16
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności z perspektywy działalności Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Agata Lewkowicz) 219
Rozdział 17
Problematyka zwalczania obrotu nielegalną żywnością na tle działalności Policji, Straży Granicznej i Służby Celnej (Robert Łachacz) 229
Rozdział 18
Doświadczenia warmińsko-mazurskiej Policji w obszarze przestępczości związanej z patologiami na rynku żywności (Paweł Roczyński) 239
Rozdział 19
Oznakowanie środka spożywczego a reklama          i promocja środków odurzających
(Michał Pietkiewicz) 251
Rozdział 20
Kilka uwag o przepisach karnych ustawy            o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Piotr Ochman) 271
Rozdział 21
Zjawisko fałszerstwa żywności (Jerzy Akińcza) 289
Rozdział 22
Rodzina w roli beneficjenta państwowych świadczeń żywieniowych
(Natalia Karolina Michałowska, Szymon Michał Buczyński) 299
Bibliografia 313

Inni Klienci oglądali również

23,40 zł 26,00 zł
Do koszyka

Polityka rynku pracy w Społecznej Gospodarce Rynkowej Niemiec

Wstęp / 9Rozdział 1. Niemiecki model Społecznej Gospodarki Rynkowej1.1. Ideologiczne podstawy / 211.2. Konstruowanie niemieckiej SGR po II wojnie światowej / 341.3. Niemiecki model gospodarczy na tle „różnorod...
30,60 zł 34,00 zł
Do koszyka

Rozkłady stóp zwrotu z instrumentów polskiego rynku kapitałowego

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że rozkłady stóp zwrotu nie są normalne. A jak jest na polskim rynku kapitałowym?Książka jest vademecum poświęconym problematyce badań nad rozkładami stóp zwrotu z instrumentów finansowych.
45,90 zł 51,00 zł
Do koszyka

Marketing gabinetów lekarskich na rynku usług zdrowotnych

Publikacja przedstawia problematykę skutecznego zarządzania marketingowego różnorodnymi placówkami medycznymi. W książce podano liczne przykłady ilustrujące zasady tworzenia i wdrażania planu marketingowego, sposoby analizy otoczenia, zas...
31,50 zł 35,00 zł
Do koszyka

Analiza i ocena jakości żywności

Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego ...
3,06 zł 3,40 zł
Do koszyka

Emisja akcji w Polsce w nowej europejskiej perspektywie - jednolity rynek papierów wartościowych w Unii Europejskiej. Rozdział 9. Jednolity paszport europejski dla emitentów akcji

Poważną zaletą książki jest jej przystępny język, gdyż nawet stosunkowo skomplikowane zagadnienia przedstawione są w sposób jasny i przejrzysty. Autorka umiejętnie połączyła kwestie ekonomiczne z analizą prawną, dbając przez cały czas o wysoki p...
170,10 zł 189,00 zł
Do koszyka

Model nadzoru rynku w systemach oceny zgodności

Monografia dotyczy problematyki nieopisanej kompleksowo w publicznym prawie gospodarczym, a mianowicie nadzoru rynku produktów na rynku wewnętrznym Unii Europejskiej, z uwzględnieniem prawa polskiego.Nadzór rynku jest gwarante...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!