0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 22 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Cud głodówki - Paul Bragg - 26 %

Cud głodówki

Autor: Paul Bragg
Wydawca: AST
Paul Chappius Bragg (ur. 6 lutego 1895, zm. 17 grudnia 1976) – orędownik amerykańskiej medycyny alternatywnej, naturopata, lider amerykańskiego ruchu na rzecz zdrowego żywienia, przedsiębiorc...
Książka (twarda)
62,49 zł 84,00 zł
Do koszyka
Leczenie głodowaniem - Aleksiej Suworin - 26 %

Leczenie głodowaniem

Wydawca: AST
Na początku lat 30. XX wieku A. Suworin wniósł znaczący wkład w rozwój nauki o głodówkach. Interesował się wschodnimi metodami samodoskonalenia i różnymi niefarmakologic...
Książka (twarda)
62,49 zł 84,00 zł
Do koszyka
Nadwaga i otyłość - Aleksandra Łuszczyńska - 15 %

Nadwaga i otyłość

Interwencje psychologiczne
Seria: TERAPIA
Książka: przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące nadwagi i otyłości, krytycznie analizuje koncepcje teoretyczne stosowane jako podstawy interwencji psychologicznych służący...
Książka (miękka)
67,15 zł 79,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - Jan Gawęcki - 38 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

Autor: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
Książka (miękka)
OUTLET
61,35 zł 99,00 zł
Do koszyka
Ortotrofia Podstawy prawidłowego żywienia Tom 2 Klasyka uzdrawiania - Herbert Shelton - 26 %

Ortotrofia Podstawy prawidłowego żywienia Tom 2 Klasyka uzdrawiania

Wydawca: AST
Kolejny tom publikacji Herberta M. Sheltona Ortotrofia: Podstawy prawidłowego żywienia jest kontynuacją tematu prawidłowego łączenia pokarmów, unikania spożywania produktów zdenaturyz...
Książka (twarda)
62,49 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - 25 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
eBook (epub, mobi)
74,25 zł 99,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2 - 25 %

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowiek...
eBook (epub, mobi)
89,25 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1 - 25 %

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

Redakcja: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywieni...
eBook (epub, mobi)
89,25 zł 119,00 zł
Do koszyka
Dieta 80/10/10 - Graham Douglas N. - 26 %

Dieta 80/10/10

Każdy soczysty owocowy kęs drogą do balansu w Twoim życ...
Redakcja: Andrzej Pierowski
Wydawca: AST
Dieta 80/10/10 dra Douglasa Grahama jest jedną z najlepszych merytorycznie prac, dotyczących surowej żywności i frutarianizmu, a także zdrowego trybu życia i ogólnie zdrowego odżywiania, jak...
Książka (twarda)
93,73 zł 126,00 zł
Do koszyka
Szkodliwe substancje w żywności - Agata Witczak - 25 %

Szkodliwe substancje w żywności

Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe ...
eBook (epub, mobi)
74,25 zł 99,00 zł
Do koszyka
Mięso i przetwory drobiowe - Jacek Kijowski - 25 %

Mięso i przetwory drobiowe

Technologia, higiena, jakość
Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWNW książce przedstawiono w sposób nowoczesny, z uwzględnieniem norm Unii Europejskiej, zagadnienia dotyczące technologii, higie...
eBook (pdf)
66,75 zł 89,00 zł
Do koszyka
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności - Marek Ludwicki - 25 %

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

W pierwszej części omówiono zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności. W drugiej części zostały opisane statyczne i dynamiczne ...
eBook (epub, mobi)
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt - 25 %

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt

Redakcja: Dorota Jamroz
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różny...
eBook (pdf)
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - 25 %

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt

Redakcja: Dorota Jamroz
Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa.W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kó...
eBook (pdf)
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo - 25 %

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo

Redakcja: Dorota Jamroz
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszow...
eBook (pdf)
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Jan Gawęcki - 15 %

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia ż...
Książka (miękka)
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - 38 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

3
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa...
Książka (miękka)
OUTLET
52,04 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - 15 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

3
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzg...
Książka (miękka)
71,40 zł 84,00 zł
Do koszyka
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu - 15 %

Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu

Podstawowe informacje na temat żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, ich przetwarzaniu i funkcjonowaniu na rynku.
Książka (miękka)
75,65 zł 89,00 zł
Do koszyka
Postawy i zachowania wobec własnego ciała w zaburzeniach odżywiania - Bernadetta Izydorczyk - 15 %

Postawy i zachowania wobec własnego ciała w zaburzeniach odżywiania

Książka stanowi ważną pozycję w dziedzinie psychologii klinicznej i zaburzeń odżywiania. Należy podkreślić, iż problematyka postaw u pacjentek z zaburzeniami odżywiania wobec własnego ciała nie był...
Książka (miękka)
54,40 zł 64,00 zł
Niedostępny
Znaleziono: 22 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20