0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 94 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Bogna Kuk - 16 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Helena Ciborowska - 16 %

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o
Książka (miękka)
158,76 zł 189,00 zł
Do koszyka
Psychodietetyka - 16 %

Psychodietetyka

Redakcja: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający  wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościow...
Książka (miękka)
167,16 zł 199,00 zł
Do koszyka
Dietetyka kliniczna - 16 %

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
Książka (miękka)
158,76 zł 189,00 zł
Do koszyka
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej - Iwona Boniecka - 16 %

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Książka „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej” dotyczy dynamicznie rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale...
Książka (miękka)
150,36 zł 179,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach serca - Michał Czapla - 16 %

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierws...
Książka (miękka)
175,56 zł 209,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach nerek - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach nerek

W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m.in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dieta w niewydolności serca. - Adrian Kwaśny - 16 %

Dieta w niewydolności serca.

Poradnik dla pacjentów.
Niewydolność serca jest jedną z najpoważniejszych chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroba ta wpływa na jakość życia pacjenta oraz jego bliskich. Rozpoznanie...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Zaburzenia lipidowe - Aleksandra Cichocka - 16 %

Zaburzenia lipidowe

Porady lekarzy i dietetyków.
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dieta antyhistaminowa - Heide Steigenberger - 16 %

Dieta antyhistaminowa

Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w ...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dieta łatwo strawna - Anna Szczepańska - 16 %

Dieta łatwo strawna

Książka jest przeznaczona zarówno dla chorych, zmuszonych z powodu choroby do stosowania diety łatwo strawnej, jak i zdrowych, pragnących zapobiegać takim patologicznym stanom, jak: otyłość, niewyd...
Książka (kartonowa foliowana)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 16 %

Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta,  mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczegól...
Książka (miękka)
41,16 zł 49,00 zł
Do koszyka
Koniec diety! - Paulina Małek

Koniec diety!

Jak odczepić się od swojego ciała i naprawić relację z ...
Wydawca: Buchmann
Koniec diety! to książka dla każdego, kto czuje się zagubiony w świecie różnych sposobów odżywiania, myślenia o swoim zdrowiu i ciele oraz często opresyjnych wzorców wyglądu. P...
Książka (miękka ze skrzydełkami)
47,42 zł 49,99 zł
Do koszyka
Roślinna sprawa - Dominika Targosz - 46 %

Roślinna sprawa

Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw
Wydawca: Buchmann
Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile raże...
Książka (miękka ze skrzydełkami)
37,83 zł 69,99 zł
Do koszyka
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców - Piotr Albrecht - 16 %

Jak żywić niemowlęta i małe dzieci Praktyczny poradnik dla rodziców

Praktyczny poradnik dla rodziców.
Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach serca - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach serca

Cały cywilizowany świat już ...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dieta niewydolności serca - Outlet - Michał Czapla - 38 %

Dieta niewydolności serca - Outlet

Poradnik dla pacjentów
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
Książka (miękka)
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze - Hanna Kunachowicz - 16 %

Jem zdrowo węglowodany indeks gikemiczny i inne składniki odżywcze

Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze.
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu dane...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Żywienie w osteoporozie - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w osteoporozie

Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Znaleziono: 94 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20