0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 540 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Lipoedema - Karolina Chęś - 7 %

Lipoedema

Choroba grubych nóg. Podejście interdyscyplinarne

Jedyna w Polsce publikacja poruszająca problem dotyczący aż dziesięciu procent kobiet na całym świecie. Lipoedema charakteryzuje się niekont...
92,07 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży - Agata Dutkiewicz - 18 %

Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży

Zaburzenia odżywiania stają się obecnie coraz częstszym problemem. Dotyczą dzieci w każdym wieku, począwszy od niemowlęctwa (niedojadanie, przejadanie), przez dzieci w wieku przedszkolnym i wcze...
81,18 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 18 %

Interakcje leków z żywnością

W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zg...
97,58 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Bogna Kuk - 18 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z...
48,38 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 18 %

Dieta low-FODMAP

Książka (miękka)
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 18 %

Dieta low-FODMAP

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilośc...
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO - Hanna Szpunar-Radkowska - 18 %

Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO

„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgo...
72,98 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w psychiatrii i neurologii - Lucyna Ostrowska - 18 %

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzin...
97,58 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 18 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to aktualna w dobie zmian klimatu publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia ...
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią - Dorota Szostak-Węgierek - 9 %

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dzie...
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w endometriozie - Hanna Szpunar-Radkowska - 18 %

Dieta w endometriozie

„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę. Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopo...
56,58 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dysbioza jelitowa - Mirosława Gałęcka - 9 %

Dysbioza jelitowa

Książka (miękka)
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka
Dysbioza jelitowa - Mirosława Gałęcka - 9 %

Dysbioza jelitowa

Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęś...
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w chorobach nerek przed dializą - Barbara Pyszczuk - 9 %

Dieta w chorobach nerek przed dializą

Jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy

Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zap...
71,89 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wege wyd. 2 - Iwona Kibil - 18 %

Wege wyd. 2

Dieta roslinna w praktyce

Autor: Iwona Kibil
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie...
72,98 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Suplementy - Paulina Ihnatowicz - 27 %

Suplementy, Wszystko, co musisz wi...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
51,21 zł 69,99 zł
Do koszyka
Suplementy - Paulina Ihnatowicz - 27 %

Suplementy

Wszystko, co musisz wiedzieć, aby bezpiecznie i skutecznie wspierać swój organizm

Wydawca: Znak
Paulina Ihnatowicz, dietetyczka kliniczna i prekursorka dietoterapii w Polsce, od lat uczy, jak świadomie i aktywnie dbać o swój organizm w każdej sytuacji. Suplementy to skarbnica wiedzy, w...
51,21 zł 69,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wybrane zagadnienia psychodietetyki - Jagoda Różycka - 16 %

Wybrane zagadnienia psychodietetyki

Narzędzia i metody pracy z osobami z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi

Wydawca: Difin
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań...
41,76 zł 50,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 - Janusz Książyk - 9 %

Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021

Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD). Nowelizacja „Standardów leczenia żywieniowego w pediatrii 2017. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów d...
99,19 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Choroby wątroby. Dieta i jadłospisy - Marcin Majewski - 30 %

Choroby wątroby. Dieta i jadłospisy

„Choroby wątroby. Dieta i jadłospisy” to wyjątkowa książka. Opisaliśmy w niej wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety w różnych chorobach wątroby.Jeśli Ciebie ...
27,94 zł 40,01 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Hashimoto Dieta 100 przepisów - Małgorzata Słoma-Krześlak - 40 %

Hashimoto Dieta 100 przepisów

Wydawca: SBM
Hashimoto. Dieta. 100 przepisów to kompendium wiedzy i smaku idealne dla każdego, kto chce zrozumieć swoje ciało i zadbać o zdrowie. Poradnik ma na celu poprawę komfortu życia osób do...
29,80 zł 49,95 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 540 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20