W pracy opisano cykl życiowy wszystkich występujących w Polsce gatunków muchówek z rodzaju Lipara (L. lucens, L. similis, L. rufitarsis i L. pullitarsis). Opis każdego z nich zawiera ...
"Autorzy zamieszczają wykazy alergenów odpowiedzialnych za rozwój alergii: od mleka, jaj, ryb, ziół i przypraw po barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i substancje kons...
Czosnek znany jest w uprawie od kilku tysięcy lat i wykorzystywany jest jako warzywo, roślina przyprawowa i lecznicza. Ze względu na zawartość cennych substancji biologicznie czynnych stosowany jes...
Na biegunki i zaparcia cierpi około 20% dzieci. W poradniku napisanym przez znanego i cenionego specjalistę z CZD można znaleźć niezbędne i rzetelne informacje dotyczące problemów z trawieni...
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym...
Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produkt&o...
Identyfikacja nieznanych związków organicznych należy do podstawowych czynności nie tylko chemików-organików, ale również osób na co dzień niezwiązanych z chemią....
Niniejsza książka pod redakcją Martyny Kandefer-Szerszeń oraz Barbary Zdzisińskiej stanowi cenną propozycję dydaktyczną, która ułatwi studentom przygotowywanie się do ćwiczeń z immunologii.
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histam...
Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Je...
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potr...
Książka zawiera opracowanie taksonomiczne rodzaju "Septoria" należącego do grzybów niedoskonałych. Powstała w oparciu o studia zbiorów zielnikowych własnych oraz zgromadzony...
Książka opisuje przedsięwzięcia biznesowe zrodzone w Izraelu, które mają lub będą miały w przyszłości ogromny wpływ na ludzkie życie. Dotyczą one w przeważającej mierze świata nowych technol...
Niniejszy podręcznik ma za zadanie udzielić odpowiedzi na dwa zasadnicze pytania: jak i dlaczego zachodzą przemiany związków organicznych. W tej książce zostały przeanalizowane reakcje orga...
Celem publikacji jest przybliżenie wiedzy na temat mikrobiomu oraz możliwości wykorzystania zjawisk antagonistycznych i synergistycznych interakcji zachodzących między drobnoustrojami. Autor podjął...
Presented work is a summary of many years' observations. The first stage larvae of: "B. alismatis, "B. nodulosus", "B. frivaldszkyi"' "B. lutulentus", "B. bi...
Podręcznik ten ma na celu zlikwidowanie strachu przed chemią przez pokazanie przykładów obliczeń chemicznych, gdzie student krok po kroku rozwiązuje proste, absolutnie podstawowe zadania, a ...
Publikacja prezentuje diagnozę stosunku uczniów, kończących edukację w gimnazjach z województwa lubelskiego, do środowiska przyrodniczego na podstawie ich zainteresowań i przekonań. J...
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i ...
Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań ż...