0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Mikrobiom a zdrowie człowieka

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Lublin, 2014

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Jan Fiedurek

  • Wydawca: UMCS

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 35,70 zł
32,13 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Mikrobiom a zdrowie człowieka

Celem publikacji jest przybliżenie wiedzy na temat mikrobiomu oraz możliwości wykorzystania zjawisk antagonistycznych i synergistycznych interakcji zachodzących między drobnoustrojami. Autor podjął problematykę jakże istotną dla ludzkiego zdrowia, opisując korzyści wynikające ze spożywania probiotyków i prebiotyków, a także zagadnienia związane z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biochemia, biofizyka, genetyka
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biologia, botanika, zoologia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-7784-375-8
  • ISBN druku: 978-83-7784-375-8
  • Liczba stron: 215
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Nota o Autorze  9
Od Autora   11

1. Wstęp  13

2. Pożywienie ludzi pierwotnych   15

3. Mechanizmy ekologicznych zależności między drobnoustrojami   19

3.1. Oddziaływania bezpośrednie   20
3.2. Oddziaływania pośrednie   22
3.3. Równowaga między populacjami drobnoustrojów a organizmem człowieka   31

4. Bakterie jako potencjalne czynniki terapeutyczne   35

4.1. Naturalny sposób zwalczania malarii   35
4.2. Bakterie w walce z próchnicą   36
4.3. Rola bakterii w procesie gojenia się ran   37
4.4. Związek drobnoustrojów z chorobami nowotworowymi  39
4.4.1. Bakterie jako przyczyna nowotworów  39
4.4.2. Wirusy jako czynniki wywołujące nowotwory  40
4.5. Drobnoustroje w walce z nowotworami  42
4.5.1. Bakterie w terapii przeciwnowotworowej  42
4.5.2. Wirusy jako potencjalne leki przeciwnowotworowe  47
4.6. Choroby zakaźne a zaburzenia psychiczne  49

5. Ludzki mikrobiom   55

5.1. Różnorodność mikroorganizmów u człowieka   55
5.2. Konsekwencje zmian bioróżnorodności  57
5.3. Populacje mikroorganizmów u człowieka   60
5.4. Mikroflora jelitowa i jej wpływ na fizjologię gospodarza   63
5.5. Mikrobiom przewodu pokarmowego człowieka    67
5.6. Osobnicze kształtowanie się mikroflory jelitowej   68
5.7. Gatunkowy skład mikroflory jelitowej   70
5.7.1. Mikroflora skóry człowieka   71
5.7.2. Mikroflora bakteryjna jamy ustnej   71
5.7.3. Mikroflora górnych dróg oddechowych   72
5.7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego  72
5.7.5. Mikroflora układu moczowo-płciowego  76
5.8. Funkcje mikroorganizmów przewodu pokarmowego   76
5.8.1. U dział w procesach trawienia  76
5.8.2. Wspomaganie trawienia laktozy   77
5.8.3. Wpływ na gospodarkę lipidową oraz poziom cholesterolu   77
5.8.4. Biosynteza witamin   77
5.8.5. Immunostymulacja i immunomodulacja  78
5.8.6. Inne funkcje  79
5.9. Mikroflora jelitowa a otyłość   79
5.10. Ochrona układu pokarmowego przed mikroorganizmami chorobotwórczymi   85
5.11. Zaburzenia fizjologicznej mikroflory jelitowej u człowieka   89
5.12. Skład i zaburzenia mikroflory jelitowej u ludzi w podeszłym wieku  94
5.13. Zmiana mikroflory przewodu pokarmowego w wyniku antybiotykoterapii  95

6. Probiotyki  97

6.1. Historia probiotyków  97
6.2. Definicje probiotyków   98
6.3. Probiotyki jako przykład żywności funkcjonalnej  99
6.4. Mikroorganizmy wykorzystywane jako probiotyki   101
6.5. Kryteria wyboru mikroorganizmów probiotycznych   102
6.6. Mechanizmy działania mikroflory probiotycznej  104
6.6.1. Korzystne oddziaływanie bakterii mlekowych na funkcje życiowe i zdrowie człowieka  108
6.6.2. Metabolity bakterii probiotycznych o działaniu antagonistycznym wobec bakterii chorobotwórczych  112
6.6.3. Probiotyki w leczeniu stanów chorobowych  119
6.7. Korzyści zdrowotne wynikające z interakcji probiotyków z patogenami   128
6.8. Aktywność antynowotworowa i antymutagenna  130
6.9. Probiotyki w medycynie  131
6.10. Bakterie probiotyczne w produkcji żywności   132
6.11. Modyfikacje żywności  135
6.11.1. Wzbogacenie żywności kulturami bakterii fermentacji mlekowej i innych szczepów probiotycznych  139
6.11.2. Suplementowanie żywności   141
6.12. Bezpieczeństwo żywności probiotycznej  142

7. Mikotoksyny a zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt   145

7.1. C harakterystyka mikotoksyn  148
7.2. Drogi skażenia mikotoksynami  152
7.3. Biologiczne metody likwidacji mikotoksyn z żywności   153
7.4. Fizyko-chemiczne metody eliminacji mikotoksyn   157

8. Prebiotyki i synbiotyki   161

8.1. Historia badań nad inuliną  161
8.2. Budowa inuliny  161
8.3. Roślinne źródła inuliny  163
8.4. Fruktany pochodzenia mikrobiologicznego  165
8.5. Inulina jako prebiotyk i jej zastosowanie 166

9. Problemy z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka   171

9.1. Mikrokapsułkowanie probiotyków  171
9.2. Zastosowanie mikrokapsułkowania w przemyśle spożywczym  173
9.3. Mikrokapsułkowanie w procesie unieruchamiania probiotyków  175
9.3.1. Struktura mikrokapsułek  175
9.3.2. Wymogi procesu mikrokapsułkowania w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym   176
9.3.3. Materiały stosowane jako powłoki   177
9.3.4. Kapsułkowanie jednoczesne prebiotyków z probiotykami  178
9.3.5. Perspektywy kapsułkowania probiotyków  179

10. Literatura   181

11. Summary   215

Inni Klienci oglądali również

10,80 zł 12,00 zł
Do koszyka

Zagadka człowieka. Wstęp do studium nauk tajemnych

REPRINT. Czym jest ta książka? To wstęp do studium nauk tajemnych. Nauki tajemne w nowoczesnej formie nie mają za zadanie prowadzić do wiary, lecz przygotować nową wiedzę i już z tego powodu nie wskazują na przeszłość, ale na daleką przyszłość. Są one ...
44,80 zł 64,00 zł
Do koszyka

Epoka człowieka

Debata na temat antropocenu ze względu na swoją wielowymiarowość i wyjątkowy potencjał filozoficzny ma szanse stać się jedną z najważniejszych dyskusji XXI stulecia. W dyskusji tej biorą udział geologowie, przedstawiciele i przedstawicielki nauki o sys...
17,91 zł 19,90 zł
Do koszyka

Zadbaj o męską witalność. Zdrowie hormonalne i seksualne mężczyzn

Spadki nastroju i zaangażowania seksualnego u mężczyzn po 40 r. życia – sprawdź co robić, żeby pobudzić aktywność!Zaburzenia erekcji, obniżenie nastroju, spadki energii i pogorszona sylwetka, to częste oznaki nieprawidłowego poziomu t...
16,20 zł 18,00 zł
Do koszyka

Chrześcijańska koncepcja człowieka

Chrześcijańska koncepcja człowieka - w swoim mini wykładzie pomoże czytelnikowi zrozumieć, dlaczego jest ona tak ważna w drodze jego rozwoju wewnętrznego? Ponadto porusza zagadnienia:• o przymusie samorealizacji (samozbawienia),• ...
31,32 zł 34,80 zł
Do koszyka

Poczucie umiejscowienia kontroli i przekonania o własnej skuteczności w zdrowiu i chorobie

Autor książki poszukuje odpowiedzi na pytania o uwarunkowania dobrego zdrowia: zachowania dotyczące zdrowia, czynniki ryzyka zachorowań, profilaktyka i promocja zdrowia, skuteczne leczenie i rehabilitacja, poprawa jakości życia. Poszukiwanie odpowie...
61,10 zł 94,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie zdrowiem w miejscu pracy

Publikacja Zarządzanie zdrowiem w miejscu pracy została przygotowana pod redakcją dr. hab. Mariusza Gujskiego oraz dr. hab. Tomasza Rostkowskiego, prof. SGH. Monografia przedstawia interdyscyplinarne połączenie nauk o zdrowiu oraz nauk o zarządzaniu, k...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!