Nie napisaliśmy przepisu na ciasto. Podaliśmy raczej wskazówki, które mają pomóc w udoskonalaniu codziennej praktyki klinicznej w rozległym, zupełnie niezagospodarowanym obszarze, jakim jest...
Choroby układu oddechowego są najczęstszymi schorzeniami u dzieci na całym świecie.
Wczesne rozpoznanie i właściwe leczenie tego typu chorób jest niezwykle istotne i może pomóc w zapobie...
Przedszpitalne procedury ratunkowe to baza wiedzy przygotowana przez dydaktyków i entuzjastów ratownictwa medycznego. To połączenie spójnej teorii opartej na wytycznych i najnowszym piś...
Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka.
Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny sta...
Publikacja Farmakologia. Mechanizmy – leki – farmakoterapia oparta na faktach (tom 1) prezentuje nowoczesne, całościowe ujęcie farmakologii poprzez integrację wiedzy o mechanizm...
Publikacja Mezoterapia w praktyce prezentuje tytułowe zagadnienie w sposób nie tylko teoretyczny, ale przede wszystkim praktyczny. Treści – oparte na naukowym piśmiennictwie, za...
Publikacja Rośliny trujące została przygotowana pod redakcją prof. dr hab. n. farm. Anny Kiss. Inspiracją do jej napisania był brak aktualnego opracowania dotyczącego tytułowego...
Nowoczesny podręcznik z zakresu pielęgniarstwa operacyjnego, przygotowany na podstawie obowiązującego programu kształcenia szkolenia specjalizacyjnego z tej dziedziny.
<...
W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zg...
Oddajemy w ręce czytelników wyjątkową książkę pt. „Psychofarmakologia kliniczna”. Autorzy omówili w niej zastosowanie środków farmakologicznych w leczeniu zaburzeń psychicznych. Publikacja zosta...
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilośc...
„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgo...
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia kliniczne...
Publikacja Farmakologia. Mechanizmy – leki – farmakoterapia oparta na faktach (tom 2) prezentuje nowoczesne, całościowe ujęcie farmakologii poprzez integrację wiedzy o mechanizm...
Publikacja Bruksizm i jego powikłania stanowi kolejną, już trzecią część serii Pacjent w Gabinecie Stomatologicznym. Została w niej szczegółowo opisana charakterystyka bruksizmu...
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z...
Neurologia. Podręcznik dla studentów fizjoterapii to pierwsza w Polsce publikacja łącząca wiadomości z zakresu neurologii i fizjoterapii w neurologii. Poszczególne rozdziały zos...
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywie...