0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2018

  • Seria / cykl: KOMENTARZE PRAKTYCZNE

  • Autor: Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Katarzyna Jędrych, Paulina Szczypkowska

  • Wydawca: Wolters Kluwer Polska SA

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 170,00 zł
153,00 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nowe zasady deklarowania kraju lub miejsca pochodzenia środków spożywczych. Weź udział w webinarze >>
Publikacja jest obowiązkową lekturą dla każdego, kto zajmuje się znakowaniem, prezentacją i reklamą środków spożywczych. Komentuje przepisy podstawowego w tym zakresie aktu prawnego: rozporządzenia nr 1169/2011, zawiera także wiele odniesień do innych – krajowych i unijnych – unormowań regulujących ten obszar. Znalazły się w niej objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych opatrzone praktycznymi przykładami, orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, a zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wytycznymi inspekcji kontrolnych, jak również opiniami polskiej i zagranicznej doktryny.
Autorki zawodowo zajmują się doradztwem w zakresie prawa żywnościowego. Wspierają przedsiębiorców działających na rynku spożywczym, śledzą aktualne zmiany, interpretacje organów administracyjnych i praktyczne trudności przedsiębiorców dotyczące stosowania przepisów regulujących produkcję oraz dystrybucję żywności. Mają wieloletnie doświadczenie praktyczne w tym zakresie, poparte odpowiednim warsztatem naukowym.
Adresaci:Komentarz jest przeznaczony zarówno dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze (producentów, przetwórców, dystrybutorów, sprzedawców żywności), jak i dla organów państwowych zajmujących się kontrolą żywności i ochroną konsumentów. Książka powinna też być pomocna dla radców prawnych, adwokatów, sędziów, doradców biznesowych, agencji reklamowych, a nawet konsumentów zainteresowanych obowiązkami, jakie powinni realizować przedsiębiorcy odpowiedzialni za wprowadzanie żywności do obrotu.

  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-8124-958-4
  • ISBN druku: 978-83-8124-145-8
  • EAN: 9788381249584
  • Liczba stron: 556
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wykaz skrótów | str. 13

Słowo wstępne | str. 21

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz.Urz. UE L 304, s. 18, ze zm.) | str. 23

Rozdział I. Przepisy ogólne | str. 37
Artykuł 1. Przedmiot i zakres stosowania | str. 37
Artykuł 2. Definicje | str. 39
1. Uwaga ogólna | str. 44
2. Definicje z innych aktów prawnych (art. 2 ust. 1) | str. 44
3. Definicje z rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 2 ust. 2) | str. 50
4. Pojęcie kraju pochodzenia (art. 2 ust. 3) | str. 82
5. Definicje szczegółowe (art. 2 ust. 4 i załącznik I) | str. 89

Rozdział II. Ogólne zasady dotyczące informacji na temat żywności | str. 95
Artykuł 3. Cele ogólne | str. 95
Artykuł 4. Zasady dotyczące obowiązkowych informacji na temat żywności | str. 97
Artykuł 5. Konsultacje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności | str. 101

Rozdział III. Ogólne wymogi dotyczące informacji na temat żywności i zakresy odpowiedzialności podmiotów działających na rynku spożywczym | str. 102
Artykuł 6. Wymóg podstawowy | str. 102
Artykuł 7. Rzetelne informowanie | str. 104
1. Zasada rzetelnego informowania na temat żywności | str. 105
2. Pojęcie wprowadzania w błąd | str. 106
3. Pojęcie przeciętnego konsumenta | str. 110
4. Wprowadzenie w błąd co do właściwości środka spożywczego (art. 7 ust. 1 lit. a) | str. 124
5. Wprowadzenie w błąd poprzez przypisanie fałszywych cech (art. 7 ust. 1 lit. b) | str. 127
6. Wprowadzenie w błąd poprzez niezasadne wyróżnienie produktu (art. 7 ust. 1 lit. c) | str. 128
7. Wprowadzenie w błąd poprzez imitację (art. 7 ust. 1 lit. d) | str. 130
8. Obowiązek informowania w sposób rzetelny, jasny i łatwy do zrozumienia przez konsumenta (art. 7 ust. 2) | str. 131
9. Zakaz przypisywania żywności właściwości leczniczych (art. 7 ust. 3) | str. 133
10. Wprowadzająca w błąd prezentacja i reklama (art. 7 ust. 4) | str. 143
Artykuł 8. Zakres odpowiedzialności | str. 146
1. Uwagi wprowadzające | str. 148
2. Podmioty odpowiedzialne za informacje na temat żywności i zakres ich odpowiedzialności (art. 8 ust. 1–5 rozporządzenia nr 1169/2011) | str. 149
3. Zasady odpowiedzialności za znakowanie środków spożywczych w polskich przepisach prawnych | str. 156
4. Zasady przepływu informacji na temat żywności pomiędzy podmiotami prowadzącymi przedsiębiorstwa spożywcze (art. 8 ust. 6–8 rozporządzenia nr 1169/2011) | str. 165

Rozdział IV. Obowiązkowe informacje na temat żywności | str. 168
Sekcja 1. Treść i prezentacja | str. 168
Artykuł 9. Wykaz danych szczegółowych, których podanie jest obowiązkowe | str. 168
1. Uwagi ogólne | str. 170
2. Obowiązkowe elementy informacji na temat żywności | str. 171
3. Forma zamieszczenia elementów obowiązkowych | str. 179
Artykuł 10. Dodatkowe obowiązkowe dane szczegółowe dotyczące szczególnych rodzajów lub kategorii żywności | str. 180
1. Uwagi ogólne | str. 180
2. Środki spożywcze pakowane w atmosferze gazów opakowaniowych | str. 181
3. Środki spożywcze zawierające substancje słodzące | str. 182
4. Środki spożywcze zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową | str. 184
5. Napoje o wysokiej zawartości kofeiny lub środki spożywcze z dodatkiem kofeiny | str. 186
6. Środki spożywcze z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli | str. 188
7. Zamrożone mięso, zamrożone surowe wyroby mięsne i zamrożone nieprzetworzone produkty rybołówstwa | str. 190
Artykuł 11. Wagi i miary | str. 192
Artykuł 12. Dostępność i umieszczanie obowiązkowych informacji na temat żywności | str. 193
Artykuł 13. Przedstawienie obowiązkowych danych szczegółowych | str. 196
1. Uwagi ogólne | str. 197
2. Widoczność i nieusuwalność informacji obowiązkowych | str. 198
3. Czytelność informacji obowiązkowych | str. 200
4. Umieszczanie niektórych obowiązkowych danych w jednym polu widzenia | str. 203
Artykuł 14. Sprzedaż na odległość | str. 205
1. Uwagi ogólne | str. 205
2. Zakres obowiązków informacyjnych w przypadku środków porozumiewania się na odległość | str. 206
3. Forma przekazywanych informacji | str. 209
4. Odpowiedzialność przy sprzedaży żywności na odległość | str. 211
5. Sprzedaż na odległość żywności nieopakowanej | str. 212
6. Wyłączenia dotyczące automatów do sprzedaży lub zautomatyzowanych lokali handlowych | str. 212
7. Dodatkowe wymogi dotyczące zawierania umów na | str. 214
Artykuł 15. Wymogi językowe | str. 215
Artykuł 16. Pominięcie niektórych obowiązkowych danych szczegółowych | str. 220
1. Uwagi ogólne | str. 221
2. Wyjątki dla szklanych butelek | str. 221
3. Wyjątki dla opakowań o małej powierzchni | str. 221
4. Zwolnienia z obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej. Wyjątki z załącznika | str. 222
5. Wyjątki dla napojów alkoholowych | str. 231
Sekcja 2. Przepisy szczegółowe dotyczące obowiązkowych danych szczegółowych | str. 232
Artykuł 17. Nazwa środka spożywczego | str. 232
1. Pojęcie, funkcje i zasady nadawania nazwy środka spożywczego (art. 17 ust. 1) | str. 234
2. Nazwa środka spożywczego sprowadzonego z innego państwa członkowskiego UE (art. 17 ust. 2 i 3) | str. 240
3. Nazwa fantazyjna | str. 243
4. Informacje towarzyszące nazwie | str. 244
Artykuł 18. Wykaz składników | str. 255
1. Zasady ogólne komponowania wykazu składników (art. 18 ust. 1 i 2) | str. 256
2. Składniki wytworzone z nanomateriałów (art. 18 ust. 3) | str. 260
3. Przepisy techniczne dotyczące formułowania wykazu składników (art. 18 ust. 4) | str. 260
Artykuł 19. Pominięcie wykazu składników | str. 298
Artykuł 20. Pominięcie komponentów żywności w wykazie składników | str. 301
1. Uwagi ogólne | str. 302
2. Części składowe dodane po oddzieleniu (art. 20 lit. a) | str. 303
3. Dodatki do żywności i enzymy (art. 20 lit. b) | str. 304
4. Nośniki (art. 20 lit. c) | str. 307
5. Substancje pomocnicze w przetwórstwie (art. 20 lit. d) | str. 308
6. Woda (art. 20 lit. e) | str. 308
7. Substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji – anulacja wyłączeń | str. 309
Artykuł 21. Etykietowanie niektórych substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji | str. 310
1. Uwagi wstępne | str. 311
2. Odniesienie do nazw składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji | str. 313
3. Miejsce oznaczania substancji lub produktu wymienionego w załączniku II | str. 320
4. Sposób oznaczenia substancji lub produktu wymienionego w załączniku II | str. 321
5. Uzupełnianie listy alergenów | str. 325
6. Informacje o możliwym występowaniu alergenów w żywności | str. 327
7. Informowanie o braku alergenów w produkcie | str. 331
Artykuł 22. Oznaczanie ilościowe składników | str. 333
1. Uwagi wstępne | str. 333
2. Występowanie nazwy składnika (składników) w nazwie środka spożywczego (art. 22 ust. 1 lit. a) | str. 335
3. Skojarzenie składnika (składników) z nazwą środka spożywczego przez konsumenta (art. 22 ust. 1 lit. a in fine) | str. 338
4. Słowne, obrazowe lub graficzne podkreślenie składnika (składników) w etykietowaniu (art. 22 ust. 1 lit. b) | str. 338
5. Oznaczenie ilości, gdy jest to konieczne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na nazwę lub wygląd (art. 22 ust. 1 lit. c) | str. 340
6. Odstępstwa od wymogu oznaczenia ilościowego składnika (składników) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 1) | str. 341
7. Brak zastosowania art. 22 ust. 1 lit. a i b (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 2) | str. 345
8. Sposób wyrażania informacji o ilości składnika (składników) lub kategorii składników (art. 22 ust. 2 i załącznik VIII pkt 3 i 4) | str. 346
Artykuł 23. Ilość netto | str. 350
1. Uwagi wstępne | str. 351
2. Sposób zapisu informacji o masie netto | str. 353
3. Dopuszczalne różnice między ilością netto zadeklarowaną w oznakowaniu a rzeczywistą ilością netto środka spożywczego | str. 356
4. Wyjątki i zasady szczególne w zakresie oznaczania masy netto | str. 358
Artykuł 24. Data minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia i data zamrożenia | str. 364
1. Uwagi ogólne | str. 365
2. Termin przydatności do spożycia | str. 367
3. Data minimalnej trwałości | str. 371
4. Data zamrożenia lub pierwszego zamrożenia | str. 375
5. Obowiązek zapewnienia czytelności informacji | str. 376
Artykuł 25. Warunki przechowywania lub warunki użycia | str. 376
1. Uwagi wstępne | str. 377
2. Warunki przechowywania | str. 377
3. Sposób przekazywania informacji o warunkach przechowywania | str. 378
4. Warunki przechowywania żywności głęboko mrożonej | str. 380
5. Warunki użycia środka spożywczego | str. 381
6. Warunki przechowywania lub użycia żywności po otwarciu opakowania | str. 382
Artykuł 26. Kraj lub miejsce pochodzenia | str. 383
1. Uwagi wstępne | str. 385
2. Chronione nazwy pochodzenia, oznaczenia geograficzne i gwarantowane tradycyjne specjalności (art. 26 ust. 1) | str. 387
3. Obowiązek deklaracji pochodzenia w sytuacji ryzyka wprowadzenia konsumenta w błąd (art. 26 ust. 2 lit. a) | str. 390
4. Obowiązek deklaracji pochodzenia w odniesieniu do wybranych rodzajów mięsa (art. 26 ust. 2 lit. b) | str. 394
5. Obowiązek deklaracji pochodzenia w przypadku rozbieżności pochodzenia środka spożywczego i jego podstawowego składnika (art. 26 ust. 3) | str. 401
6. Sprawozdania Komisji i przyszłe regulacje | str. 405
Artykuł 27. Instrukcje użycia | str. 409
Artykuł 28. Zawartość alkoholu | str. 411
Sekcja 3. Informacja o wartości odżywczej | str. 414
Artykuł 29. Powiązania z innymi przepisami | str. 414
Artykuł 30. Treść | str. 417
1. Obowiązkowe elementy informacji o wartości odżywczej | str. 419
2. Dobrowolne elementy informacji o wartości odżywczej | str. 421
3. Powtórzenie informacji o wartości odżywczej | str. 424
4. Informacja o wartości odżywczej napojów alkoholowych | str. 426
5. Informacja o wartości odżywczej w przypadku żywności nieopakowanej | str. 427
6. Upoważnienie Komisji do zmian z zakresu informacji o wartości odżywczej | str. 427
7. Sprawozdanie na temat obecności izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności oraz w ogólnej diecie populacji UE | str. 428
Artykuł 31. Obliczenie | str. 429
1. Uwaga wprowadzająca | str. 430
2. Sposób obliczania wartości energetycznej i składników odżywczych (art. 31 ust. 1 i 2) | str. 430
3. Postać żywności, do której odnoszą się informacje o wartości odżywczej (art. 31 ust. 3) | str. 431
4. Podstawy wyliczania wartości podawanych w informacji o wartości odżywczej (art. 31 ust. 4) | str. 433
5. Uprawnienia Komisji | str. 436
Artykuł 32. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml | str. 437
1. Obligatoryjne formy podawania informacji o wartości odżywczej | str. 437
2. Fakultatywne formy podawania informacji o wartości odżywczej | str. 438
Artykuł 33. Wyrażanie ilości w przeliczeniu na porcję lub na jednostkową ilość żywności | str. 441
1. Podawanie informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności (art. 33 ust. 1 i 4) | str. 442
2. Powtarzanie informacji o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności (art. 33 ust. 2) | str. 443
3. Podawanie informacji o wartości odżywczej wobec żywności nieopakowanej (art. 33 ust. 3) | str. 444
4. Upoważnienie dla Komisji do wydania aktów wykonawczych (art. 33 ust. 5) | str. 445
Artykuł 34. Prezentacja | str. 445
1. Prezentacja informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 1 i 2) | str. 446
2. Prezentacja powtórzenia informacji o wartości odżywczej (art. 34 ust. 3) | str. 449
3. Prezentacja informacji o wartości odżywczej w odniesieniu do żywności nieopakowanej i napojów alkoholowych o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowo (art. 34 ust. 4) | str. 450
4. Prezentacja wartości odżywczej w przypadku znikomych ilości składników odżywczych (art. 34 ust. 5) | str. 450
5. Delegacje dla Komisji | str. 451
Artykuł 35. Dodatkowe formy wyrażania i prezentacji informacji | str. 452
1. Cel oraz warunki wprowadzania dodatkowych form prezentowania informacji o wartości odżywczej (art. 35 ust. 1) | str. 453
2. Przykłady systemów dobrowolnych | str. 454
3. Uprawnienia i obowiązki państw członkowskich oraz Komisji (art. 35 ust. 2–6) | str. 458

Rozdział V. Dobrowolne informacje na temat żywności | str. 459
Artykuł 36. Wymogi mające zastosowanie | str. 459
1. Pojęcie informacji dobrowolnych | str. 460
2. Informacje dobrowolne objęte szczególnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 1) | str. 461
3. Informacje dobrowolne objęte ogólnymi wymogami rozporządzenia nr 1169/2011 (art. 36 ust. 2) | str. 462
4. Informacje dobrowolne uregulowane w przepisach szczególnych (art. 36 ust. 3 i 4) | str. 465
Artykuł 37. Prezentacja | str. 469

Rozdział VI. Przepisy krajowe | str. 470
Artykuł 38. Przepisy krajowe | str. 470
Artykuł 39. Przepisy krajowe w zakresie dodatkowych obowiązkowych danych szczegółowych | str. 473
Artykuł 40. Mleko i produkty mleczne | str. 476
Artykuł 41. Napoje alkoholowe | str. 477
Artykuł 42. Wyrażanie ilości netto | str. 478
Artykuł 43. Dobrowolne podawanie referencyjnych wartości spożycia dla szczególnych grup ludności | str. 481
Artykuł 44. Przepisy krajowe dotyczące żywności nieopakowanej | str. 481
1. Żywność nieopakowana – definicja | str. 482
2. Obowiązkowe przekazywanie informacji o alergenach | str. 485
3. Przepisy krajowe dotyczące przekazywania innych danych szczegółowych | str. 487
4. Dobrowolne przekazywanie innych informacji | str. 494
5. Przepisy krajowe dotyczące sposobu udostępniania danych szczegółowych, form ich wyrażania i prezentacji | str. 494
6. Komunikowanie Komisji tekstu przepisów krajowych dotyczących żywności nieopakowanej | str. 497
Artykuł 45. Procedura notyfikacji | str. 498

Rozdział VII. Przepisy wykonawcze, zmieniające i końcowe | str. 501
Artykuł 46. Zmiany załączników | str. 501
Artykuł 47. Okres przejściowy w odniesieniu do środków wykonawczych lub aktów delegowanych i data rozpoczęcia ich stosowania | str. 503
Artykuł 48. Komitet | str. 504
Artykuł 49. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 | str. 508
Artykuł 50. Zmiany rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 | str. 510
Artykuł 51. Wykonywanie przekazanych uprawnień | str. 512
Artykuł 52. Procedura w trybie pilnym | str. 515
Artykuł 53. Uchylenie | str. 516
Artykuł 54. Środki przejściowe | str. 517
Artykuł 55. Wejście w życie i data rozpoczęcia stosowania | str. 519

Załączniki | str. 521

Inni Klienci oglądali również

222,30 zł 247,00 zł
Do koszyka

CIT. Podatki i rachunkowość. Komentarz

CIT. Podatki i rachunkowość to jedyny na rynku komentarz, który dzięki wyjątkowemu połączeniu omówienia aspektów podatkowych i rachunkowych pomoże księgowym, doradcom podatkowym i biegłym rewidentom uniknąć błędów popełniany...
35,10 zł 39,00 zł
Do koszyka

Polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej

Prezentowana książka przedstawia wybrane zagadnienia związane ze sprawowaniem przez Polskę prezydencji w Radzie Unii Europejskiej na tle szerszych procesów politycznych i społecznych zachodzących obecnie we Wspólnocie oraz powodujących no...
22,50 zł 25,00 zł
Do koszyka

STOSUNKI UNII EUROPEJSKIEJ Z CHIŃSKĄ REPUBLIKĄ LUDOWĄ W XXI WIEKU

Relacje między UE a Chinami mogą być postrzegane z wielu różnych perspektyw. Ich stosunki mogą być traktowane przede wszystkim, jako element szerszego obrazu rywalizacji między Zachodem, a ważną w stosunkach międzynarodowych od około dwustu pięć...
182,70 zł 203,00 zł
Do koszyka

Prawo budowlane. Komentarz

W komentarzu przedstawiono wnikliwą interpretację przepisów ustawy – Prawo budowlane oraz innych aktów prawnych z nią związanych. Autorzy podpowiadają, jak można skutecznie rozwiązywać problemy prawne towarzyszące stosowaniu tych re...
44,91 zł 49,90 zł
Do koszyka

Niedzielnik B. Komentarze do czytań

Niedzielnik B to zbiór komentarzy Adama Szustaka OP do niedzielnych czytań na rok B. Książka powstała na podstawie homilii wygłoszonych w ramach cotygodniowej serii internetowej („CNN – Słowo na niedzielę”) publikowanej n...
19,80 zł 22,00 zł
Do koszyka

Urbanistyka „à la française”. Tysiąc lat doświadczeń i europejskich innowacji. Dopełnienie obrazu, Tom III. Od Wielkiej Rewolucji po nowe tysiąclecie. Wiek XIX, epoka pragmatyzmu. Wiek XX, laboratorium urbanistyki nowoczesnej

Mirosław Wiśniewski, Wiek XIX. Epoka pragmatyzmuZakres merytoryczny pracyograniczony jest do analizy formy fizycznej i praktyki procesu rozwojowego Paryża, Marsylii, Lyonu, Lille i Saint-Étienne w XIX wieku. Odsłania zagadnienia, kt&...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!