Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.
Dodanie jednej porcji ryb tygodniowo do jadłospisu zmniejsza ryzyko śmiertelności bez względu na jej przyczynę o 3%. Jednak, by w pełni skorzystać z wartości odżywczych ryb, potrzebna jest wiedza. A tej dostarcza niniejsza książka. Dowiesz się z niej, które gatunki ryb są najwartościowszym źródłem kwasów omega-3, a które zawierają najwięcej witaminy D. Jednocześnie poznasz optymalne sposoby ich przyrządzania. Włączając przepisy na ryby do swojego codziennego menu, ustabilizujesz poziom cholesterolu i wyeliminujesz stany zapalne, zyskując w ten sposób skuteczną dietę przeciwzapalną, która sprawdzi się choćby w prewencji chorób układu krążenia. Jakie ryby jeść, by zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych.
Słowem wstępu, czyli o tym, dlaczego i dzięki komu powstała ta książka
Rola diety w zachowaniu optymalnego zdrowia
Ryby w diecie człowieka
Wartość odżywcza ryb
Ryby a zdrowie – dlaczego warto włączyć ryby do codziennej diety?
Ryby w kuchni
Ryby a zdrowie – praktyczny poradnik, czym kierować się, wybierając ryby do spożycia
Ryby i owoce morza wybieraj z korzyścią dla zdrowia i środowiska
Ryby w kuchni – praktyczny poradnik
Najważniejsze informacje – czyli co warto zapamiętać po przeczytaniu tej książki?
Bibliografia
Materiały dodatkowe
O Autorce
Joanna Michalina Jurek – naukowczyni, doktor w dziedzinie nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i życiwniu człowieka, zdobyty w Ulster University w Irlandii Pólnocnej. Po zakończeniu studiów i obronie doktoratu w styczniu 2022, Joanna pracowała jako naukowiec w instytucie badawczym APC Microbiome w Cork (Irlandia), gdzie uczestniczyła w międzynarodowym projekcie mającym na celu opracowanie formuły postbiotycznej opartej na związkach aktywnych produkowanych przez bakterie probiotyczne podczas fermentacji, mającej na celu poprawę zdrowia kobiet ciężarnych i jej dzieci, poprzez korzystne działanie na mikrobiotę jelitową. Od maja 2023 roku Joanna pracuje jako starszy naukowiec w szpitalu klinicznym – instytucie badawczym The Vall d’Hebron w Barcelonie (Hiszpania), gdzie opracowuje suplementację wspierającą leczenie objawów zespołu przewlekłego zmęczenia, bólu i objawów po chorobie COVID-owej (long COVID syndrome), poprzez działanie regulujące aktywność mikrobioty jelitowej u tych pacjentów.
Joanna jest także edukatorką, mówczynią TEDx i autorką wielu publikacji naukowych, rekomendacji oraz artykułów popularnonaukowych, które pozwalają jej na dotarcie do jak największej grupy osób, co zostało wyróżnione w rankingu Forbes i McKinsey & Company – 25under25 (2020), Cosmopolitan (edycja US; 2018), a także Financial Times (2017). W wolnym czasie uwielbia biegać oraz dzielić się swoimi lifestylowymi odkryciami w ramach profilu na Instagramie – nutrii.jj. Od niedawna swoją wiedzą w praktyczny sposób dzieli się za pośrednictwem podcastu – NutriJJ Talks, który jest dostępny na platformie Spotify oraz YouTube.