0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Mikrobiologia w kosmetologii. Rozdział 5-6 (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: 2013

  • Seria / cykl: Minibook

  • Redakcja naukowa: Agnieszka Mikucka, Eugenia Gospodarek

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    Epub Mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
10,35 zł
8,80 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 1,55 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Mikrobiologia w kosmetologii. Rozdział 5-6

ROZDZIAŁY 5-6 Z PUBLIKACJI PT. " MIKROBIOLOGIA W KOSMETOLOGII" REDAKCJA NAUKOWA E. GOSPODAREK, A. MIKUCKA. Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegów. W książce przedstawiono: - rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii, - zakażenia skóry i jej przydatków, - drobnoustroje występujące w kosmetykach, - działania prewencyjne w tym sterylizację, dezynfekcję, aseptykę i antyseptykę, - bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Publikacja przeznaczona jest dla studentów kosmetologii, pracowników zakładów kosmetycznych, Wellness&SPA oraz osób podnoszących swoje kwalifikacje zawodowe na kursach lub studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii.

  • Redakcja: Agnieszka Mikucka, Eugenia Gospodarek
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5268-8
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Przedmowa                                           XI 

1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka             1 

2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej          3

2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek                         3
2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek     3
2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek  6
2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska    13
2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów –Eugenia Gospodarek   15
2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek           18
2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych              20 

3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka                      23

3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza                   24
3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna                   25 
3.1.2. Odporność przeciwzakaźna                          27
3.2. Immunologiaskóry                                 28
3.3. Immunoprofilaktyka                                 30 

4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska                 34 

5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka 37 

6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek    41
6.1. Metody barwienia drobnoustrojów                        41

6.2.Podłoża do hodowli drobnoustrojów                      42 

7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska    46

7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew               46
7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne             48 
7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae          49
7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae            51
7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae             52
7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae    52
7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae        53
7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae          53 
7.3. Wirusy gorączek krwotocznych                         54
7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową       54
7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae       54
7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae        55
7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae             56
7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae             56
7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae          56 

8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek            59 

9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg    65

9.1. Grzybice powierzchniowe                              65 
9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych           66
9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym          67
9.1.3. Dermatofity                                     68 
9.1.4. Drożdże                                    70 
9.1.5. Grzyby pleśniowe                              72 
9.2. Diagnostyka mikologiczna                            73 
9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym               76

10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska             78

11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski 80

11.1. Wstęp                                        80 
11.2. Zakażenia wirusowe                                80 
11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex)                     80
11.2.2. Półpasiec (zoster)                                 81 
11.2.3. Ospa wietrzna (varicella)                        81 
11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum)               82
11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus)   82
11.3. Zakażenia bakteryjne                                  83 
11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae)              84
11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae)                 87
11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae)  . 87 
11.4. Grzybice skóry                                    89 
11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe) 89

12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek                       96

12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków  97
12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków                  98

13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron              102

13.1. Sterylizacja                                      102
13.1.1. Podział metod sterylizacji                           103
13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji                     105
13.2. Dezynfekcja                                    105
13.2.1. Dezynfekcja powierzchni                       106
13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu                     107
13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu                      108
13.2.4. Środki dezynfekcyjne                           108
13.3. Aseptyka i antyseptyka                             113
13.4. Środki ochrony kosmetyków                           113
13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach              113
13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków            116

14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek,  Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron            122

14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów                         122
14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus                      122
14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne            123
14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych    126
14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków            127
14.5. Higiena rąk personelu                               128
14.5.1. Mikroflora naturalna rąk                           128
14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce                 128
14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk                   129
14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego      130
14.8. Gospodarka odpadami                             133

15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka                               136

15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego                      136
15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego              137
15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym                      138
15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja                           139
15.3. Postępowanie z odpadami w zakłaadzie kosmetycznym         141
15.4. Skład i jakość kosmetyków                            142
15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu  143
15.5.1. Nadzór nad kosmetykami                       144

Skorowidz                                              146

Inni Klienci oglądali również

30,59 zł 33,99 zł
Do koszyka

Córka Szklarki, t. II /seria Blask Corredo/

Córka Szklarki, dwunastoletnia Mori ma niezwykłe zdolności - wie rzeczy, których nigdy się nie uczyła, widzi emocje innych ludzi w postaci kolorowych poświat, może przenosić przedmioty siłą woli. Nie potrafi jednak nawiązać porozumienia a...
24,20 zł
Do koszyka

Noni. Polinezyjski sekret zdrowia

Uzdrawiające właściwości noni, czyli morwy indyjskiej, są znane Polinezyjczykom od stuleci. Czas, abyś i Ty z nich skorzystał. Autorka przedstawia niesamowite walory lecznicze noni i produkowanego z niego soku. Jego spożywanie zalecane jest przy chorob...
27,36 zł 30,40 zł
Do koszyka

Nowy rozdział

Alice Pearse myślała, że będzie żyła długo i szczęśliwie… Później uświadomiła sobie, że trafiła do niewłaściwej opowieści. Pełni wiele funkcji (nigdy nie nazywa tego „noszeniem wielu masek” i wolałaby, żebyście wy także tego n...
25,20 zł 28,00 zł
Do koszyka

Kolejny rozdział

Jak czuje się człowiek, który otrzymuje na skrzynkę mejlową powieść w odcinkach, która coraz bardziej przypomina jego życie? Maciej Tarski, redaktor w uznanym wydawnictwie, przychodzi do pracy i jak co dzień odbiera pocztę. Otwiera wiadom...
75,65 zł 89,00 zł
Do koszyka

Praktyczna kosmetologia krok po kroku

„Praktyczna kosmetologia krok po kroku. Makijaż medyczny” to pierwsza na polskim rynku specjalistyczna publikacja zawodowa skierowana do kosmetologów zajmujących się makijażem medycznym, jak i innych osób zajmujących się tą dz...
8,10 zł 9,00 zł
Do koszyka

Innowacje w polskiej nauce w obszarze life science i ochrony środowiska - Rozdział 4. Rola białka NBR1 w autofagii w raku jelita grubego

Pojęcie „Life science” szeroko definiuje grupę dziedzin nauki dotyczących żywych organizmów, w tym ludzi, zwierząt oraz roślin. W połączeniu z ochroną środowiska daje nam niezwykle ważną płaszczyznę nauki zajmującą się życiem i jego ...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.