0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym na przełomie XX i XXI wieku

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Lublin, 2014

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Katarzyna Marzęda-Młynarska

  • Wydawca: UMCS

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 56,70 zł
51,03 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym na przełomie XX i XXI wieku

Oddawana do rąk Czytelników książka jest pierwszą na polskim gruncie monografią, która łączy teoretyczne podejście global governance z empirią bezpieczeństwa żywnościowego, oferując jednocześnie nowe narzędzie badawcze do analizy problemów międzynarodowych z perspektywy globalnego zarządzania. Zaletą przeprowadzonych badań jest możliwość ich praktycznego wykorzystania. Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie problematyką globalnego zarządzania i bezpieczeństwa żywnościowego, ich efekty mogą przyczynić się do poszerzenia wiedzy na ten temat oraz pomóc w zrozumieniu, czym jest globalne zarządzanie i jak przebiega w praktyce. Sama zaś książka może służyć szerszej publiczności jako kompendium wiedzy z zakresu bezpieczeństwa żywnościowego oraz globalnego zarządzania.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Ekonomia, zarządzanie, marketing
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-7784-481-6
  • ISBN druku: 978-83-7784-481-6
  • Liczba stron: 641
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
WYKAZ SKRÓTÓW   13
WSTĘP   17

ROZDZIAŁ I. ISTOTA GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   31

I.1. ISTOTA GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA    32
I.1.1. Pojęcie globalnego zarządzania   32
I.1.1.1. Etymologia pojęcia globalnego zarządzania   33
I.1.1.2. Rozumienie i próba definicji globalnego zarządzania   38
I.1.2. Koncepcja globalnego zarządzania    46
I.1.2.1. Pojęcie koncepcji globalnego zarządzania   46
I.1.2.2. Globalne zarządzanie w teorii stosunków międzynarodowych   49
I.1.2.3. Treść koncepcji globalnego zarządzania    57
I.1.3. Struktury globalnego zarządzania   75
I.1.3.1. ‘Hybrydowość’ jako cecha struktur globalnego zarządzania   75
I.1.3.2. Rodzaje struktur  globalnego zarządzania   82
I.2. ISTOTA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO   93
I.2.1. Pojęcie bezpieczeństwa żywnościowego   93
I.2.1.1. Definicja bezpieczeństwa żywnościowego   94
I.2.1.2. Zakres definicji bezpieczeństwa żywnościowego   101
I.2.1.3. Bezpieczeństwo żywnościowe a bezpieczeństwo międzynarodowe   105
I.2.2. Ewolucja koncepcji bezpieczeństwa żywnościowego   109

ROZDZIAŁ II. UWARUNKOWANIA GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   121

II.1. PROCESY GLOBALIZACJI JAKO NOWE JAKOŚCIOWO ŚRODOWISKO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   122
II.1.1. Istota procesów globalizacji  123
II.1.2. Zależności pomiędzy procesami globalizacji a globalnym zarządzaniem bezpieczeństwem żywnościowym   128
II.1.3. Wpływ procesów globalizacji na globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym   133
II.1.3.1. Wpływ na percepcję bezpieczeństwa żywnościowego   133
II.1.3.2. Wpływ na podmioty zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym   135
II.1.3.3. Wpływ na działania na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego   137
II.2. ZAGROŻENIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO   141
II.2.1. Istota zagrożeń bezpieczeństwa żywnościowego   142
II.2.1.1. Zagrożenia środowiskowe   142
II.2.1.1.1.	Zmiany klimatu   142
II.2.1.1.2.	Deficyt wody   148
II.2.1.1.3.	Dostęp do ziem uprawnych – land grabbing   154
II.2.1.2. Zagrożenia gospodarczo‑społeczne  165
II.2.1.2.1.	Produkcja biopaliw   165
II.2.1.2.2.	Wzrost liczby ludności  168
II.2.1.2.3.	Wzrost cen żywności  175
II.2.1.2.4.	Bogacenie się ludności  178
II.2.1.3. Zagrożenia związane z postępem technologicznym  182
II.2.1.3.1.	Inżynieria genetyczna – GMO i żywność zmodyfikowana genetycznie  182
II.2.1.3.2.	Prawa własności intelektualnej 187
II.2.2. Wpływ zagrożeń na globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym 190
II.2.2.1. Wpływ na percepcję bezpieczeństwa żywnościowego  190
II.2.2.2. Wpływ na podmioty zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym  192
II.2.2.3. Wpływ na działania na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego   194
II.3. ISTNIEJĄCA ‘ARCHITEKTURA’ ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   196
II.3.1. Struktura ‘architektury’ zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym   197
II.3.1.1. Ideologiczna podbudowa istniejącej ‘architektury’ zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym   198
II.3.1.2. Instytucje działające w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego   200
II.3.1.3. Normy i zasady istniejącej ‘architektury’ zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym  206
II.3.2. ‘Słabości’ istniejącej ‘architektury’ zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym   208
II.3.3. Wpływ istniejącej ‘architektury’ na globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym   211

ROZDZIAŁ III. PRZEDMIOT GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   215

III.1. FIZYCZNA DOSTĘPNOŚĆ ŻYWNOŚCI   216
III.1.1. Istota fizycznej dostępności żywności   216
III.1.1.1. Pojęcie fizycznej dostępności żywności   216
III.1.1.2. Wyznaczniki fizycznej dostępności żywności  219
III.1.1.2.1.	Produkcja   219
III.1.1.2.2.	Handel   228
III.1.1.2.3.	Zapasy   233
III.1.1.3. Sposoby mierzenia fizycznej dostępności żywności    236
III.1.2. Problemy w obszarze fizycznej dostępności żywności    240
III.1.2.1. Problemy w obszarze produkcji żywności  240
III.1.2.2. Problemy w obszarze handlu żywnością   249
III.1.2.2.1.	Skala mikro   250
III.1.2.2.2.	Skala makro   252
III.1.2.3. Problemy w obszarze zapasów żywności   256
III.1.3. Fizyczna dostępność żywności jako przedmiot globalnego zarządzania   259
III.2. EKONOMICZNA DOSTĘPNOŚĆ ŻYWNOŚCI   260
III.2.1. Istota ekonomicznej dostępności żywności    261
III.2.1.1. Pojęcie ekonomicznej dostępności żywności    261
III.2.1.2. Wyznaczniki ekonomicznej dostępności żywności    264
III.2.1.2.1.	Poziom dochodów   264
III.2.1.2.2.	Ceny żywności   268
III.2.1.3. Sposoby mierzenia ekonomicznej dostępności żywności   271
III.2.2. Problemy w obszarze ekonomicznej dostępności żywności   274
III.2.2.1. Problemy w obszarze dochodów   274
III.2.2.2. Problemy w obszarze cen   282
III.2.3. Ekonomiczna dostępność żywności jako przedmiot globalnego zarządzania   287
III.3. ZDROWOTNA JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI   290
III.3.1. Istota zdrowotnej jakości żywności  290
III.3.1.1. Pojęcie zdrowotnej jakości żywności  290
III.3.1.2. Wyznaczniki zdrowotnej jakości żywności   292
III.3.1.2.1.	Stan odżywienia   293
III.3.1.2.2.	Bezpieczeństwo żywności   296
III.3.1.3. Sposoby mierzenia zdrowotnej jakości żywności   299
III.3.2. Problemy w obszarze zdrowotnej jakości żywności   301
III.3.2.1. Problemy w obszarze stanu odżywienia    302
III.3.2.2. Problemy w obszarze bezpieczeństwa żywności  308
III.3.3. Zdrowotna jakość żywności jako przedmiot globalnego zarządzania  314

ROZDZIAŁ IV. PODMIOTY GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   317

IV.1. ORGANIZACJE MIĘDZYNARODOWE  318
IV.1.1. Organizacje globalne   321
IV.1.1.1. Wyznaczniki podmiotowości   321
IV.1.1.1.1.	Mandat   322
IV.1.1.1.2.	Zasoby i atrybuty   326
IV.1.1.2. Zakres uczestnictwa i obszary aktywności  334
IV.1.1.2.1.	Organizacje posiadające wyraźny mandat w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego: FAO, WFP, IFAD  334
IV.1.1.2.2.	Organizacje uwzględniające bezpieczeństwo żywnościowe w swojej działalności oraz wpływające na nie przez swoje funkcje (BŚ, WHO, UNDP, UNICEF, UNEP, WIPO, UNIDO, MOP, OIE, WTO, MFW, UNCTAD)  349
IV.1.1.2.3.	Koordynacja i współpraca międzyorganizacyjna   357
IV.1.1.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym   359
IV.1.2. Organizacje regionalne   363
IV.1.2.1. Organizacje regionalne działające na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego państwom członkowskim   365
IV.1.2.2. Organizacje regionalne działające na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie  377
IV.1.2.3. Organizacje regionalne świadczące pomoc i koordynujące działania w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego   384
IV.1.2.4. Sposób uczestnictwa i miejsce w procesie globalnego zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym   390
IV.2. PAŃSTWA  392
IV.2.1. Państwa rozwinięte   394
IV.2.1.1. Wyznaczniki podmiotowości   396
IV.2.1.2. Przejawy uczestnictwa   406
IV.2.1.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym   410
IV.2.2. Państwa rozwijające się   411
IV.2.2.1. Wyznaczniki podmiotowości   412
IV.2.2.2. Przejawy uczestnictwa    415
IV.2.2.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym   419
IV.3. PODMIOTY NIEPAŃSTWOWE   421
IV.3.1. Organizacje pozarządowe   423
IV.3.1.1. Wyznaczniki podmiotowości   426
IV.3.1.2. Przejawy uczestnictwa    431
IV.3.1.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym   437
IV.3.2. Społeczeństwo obywatelskie  441
IV.3.2.1. Wyznaczniki podmiotowości   442
IV.3.2.2. Przejawy uczestnictwa    444
IV.3.2.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym  447
IV.3.3. Korporacje transnarodowe   449
IV.3.3.1. Wyznaczniki podmiotowości   451
IV.3.3.2. Przejawy uczestnictwa   459
IV.3.3.3. Sposób uczestnictwa i miejsce w globalnym zarządzaniu bezpieczeństwem żywnościowym   464

ROZDZIAŁ V. STRUKTURY I INSTRUMENTY GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   467

V.1. STRUKTURY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   468
V.1.1. Struktury ‘stare’   469
V.1.1.1. Prawo międzynarodowe   469
V.1.1.2. Organizacje międzynarodowe   476
V.1.1.2.1.	Komitet ds. Światowego Bezpieczeństwa Żywnościowego – CFS   480
V.1.1.2.2.	Komisja Kodeksu Żywnościowego   484
V.1.1.3. Reżimy międzynarodowe   488
V.1.1.3.1.	Międzynarodowy reżim zbożowy   489
V.1.1.3.2.	Międzynarodowy reżim pomocy żywnościowej   493
V.1.1.3.3.	Międzynarodowy reżim ochrony nowych odmian roślin – UPOV  496
V.1.2. Struktury ‘nowe’    499
V.1.2.1. Struktury sieciowe   500
V.1.2.1.1.	Grupa Konsultacyjna ds. Międzynarodowych Badań w Rolnictwie – CGIAR   504
V.1.2.1.2.	Międzynarodowa Sieć Bezpieczeństwa Żywnościowego – IFSN   506
V.1.2.1.3.	Światowy Przegląd Ochrony i Technologii – WOCAT . 510
V.1.2.2. Partnerstwa   512
V.1.2.2.1.	Globalny Sojusz na rzecz Poprawy Stanu Odżywienia – GAIN  515
V.1.2.2.2.	Sojusz przeciwko Głodowi i Niedożywieniu – AAHM . 517
V.1.2.3. Grupy nieformalne   518
V.1.2.3.1.	Grupa G8   519
V.1.2.3.2.	Grupa G20  522
V.1.2.4. Globalne konferencje: Światowy Szczyt Żywnościowy z 1996 roku, Światowy Szczyt Żywnościowy – 5 lat później z 2002 roku, Światowy Szczyt Bezpieczeństwa Żywnościowego z 2009 roku   526
V.1.2.4.1.	Cel   527
V.1.2.4.2.	Skład i reprezentacja   527
V.1.2.4.3.	Interakcje pomiędzy uczestnikami   528
V.1.2.4.4.	Efekty   530
V.2. INSTRUMENTY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   533
V.2.1. Instrumenty służące do podniesienia poziomu bezpieczeństwa żywnościowego  534
V.2.1.1. Globalne programy i strategie   534
V.2.1.2. Wskaźniki   536
V.2.1.3. Globalne systemy informacyjne   538
V.2.1.4. Standardy   540
V.2.1.5. Prawo do żywności  545
V.2.1.6. Międzynarodowa polityka handlowa   547
V.2.1.7. Działania w obszarze rolnictwa   550
V.2.2. Instrumenty służące do eliminacji barier w zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego   552
V.2.2.1. Globalne systemy wczesnego ostrzegania   553
V.2.2.2. Rezerwy żywnościowe  554
V.2.2.3. Fundusze bezpieczeństwa żywnościowego   557
V.2.2.4. Pomoc żywnościowa   557

ROZDZIAŁ VI. OCENA I PERSPEKTYWY GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM  561

VI.1. OCENA GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   562
VI.2. PERSPEKTYWY GLOBALNEGO ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCIOWYM   568
VI.2.1. Powrót do rozwiązań jednostronnych   568
VI.2.2. Instytucjonalizacja rozwiązań hybrydowych   571
VI.2.3. W kierunku ‘globalnego legalizmu’   572

ZAKOŃCZENIE   575
BIBLIOGRAFIA (wybór)   581
SUMMARY   629
SPIS TABEL   635
SPIS RYSUNKÓW   639

Inni Klienci oglądali również

35,91 zł 39,90 zł
Do koszyka

Kim Jiyoung. Urodzona w 1982

Cho Nam-JooKim Jiyoung. Urodzona w 1982r.Kim Jiyoung urodziła się jako dziewczynka, choć rodzice chcieli chłopca.Kim Jiyoung jest córką, więc jest gorsza od swojego brata.Kim Jiyoung jest wzorową s...
18,90 zł 21,00 zł
Do koszyka

Metaforyczność w dyskursie genderowym polskiego literaturoznawstwa po 1989 roku

Tematem książki jest metaforyczność dyskursu genderowego (krytyki genderowej, gejowskiej, lesbijskiej, queerowej i studiów (o) męskości) w polskim literaturoznawstwie po 1989 roku. Wychodząc z założenia, iż nurty te stanowią odrębne pola w krajo...
99,00 zł 110,00 zł
Do koszyka

Wzorce osobowe w prawie karnym

Publikacja prezentuje szczegółową analizę pojęcia wzorca osobowego wraz z propozycją procedury posługiwania się nim przy rozwiązywaniu problemów o charakterze teoretycznym czy dogmatycznym. Opracowanie przedstawia m.in.:
91,80 zł 102,00 zł
Do koszyka

Ochrona danych osobowych w postępowaniach sądowych i przed organami administracji publicznej

Książka przedstawia problematykę ochrony danych osobowych w kontekście dochodzenia roszczeń i obrony praw w postępowaniach, zwłaszcza w takich, w których pojawiają się dane osobowe szczególnej kategorii dotyczące informacji o stanie zdrow...
26,91 zł 29,90 zł
Do koszyka

Dieta w ciąży

No i stało się! Będziesz mamą, gratulujemy! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać...
35,10 zł 39,00 zł
Do koszyka

Bezpieczeństwo kuratorów sądowych w świetle badań ogólnopolskich

W dotychczasowej literaturze nie poświęcono żadnych prac problematyce bezpieczeństwa kuratorów sądowych. Wypełniając tę lukę, pragniemy zwrócić uwagę, że jest to zagadnienie o dużej doniosłości społecznej.Naukowe badania tej problem...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!