0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Domowe kiszonki, które leczą

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2023

  • Autor: Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jerzynka-Jendrzejewska

  • Redakcja naukowa: Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec, Marcin Fabijański, Tomasz Zajbt

  • Wydawca: RM

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 49,99 zł
44,99 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Domowe kiszonki, które leczą

Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Hobby, czas wolny
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Ebooki kulinarne
  • Zdjęcia: Ewa Sypnik-Pogorzelska
  • Redakcja: Irmina Wala-Pęgierska, Justyna Mrowiec, Marcin Fabijański, Tomasz Zajbt
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-8151-244-2
  • ISBN druku: 978-83-8151-243-5
  • Liczba stron: 224
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Od Autorek

Fermentacja i kiszenie

Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie

Dobroczynne właściwości kiszonek

Kiszonki – 12 zalet

Probiotyki

Prebiotyki

Synbiotyki

Mikrobiota

Nie każdy może jeść kiszonki

Kiszenie czas zacząć!

Idealna zalewa

Warunki beztlenowe

Startery i pożywki

Odpowiednie warunki otoczenia

Kiedy coś poszło nie tak…

Kiedy kiszonka jest gotowa?

Sprzęty przydatne w kuchni

PRZEPISY

Burak ćwikłowy i botwinka

Zakwas z buraków

Kiszona botwinka

Chłodnik z kiszonej botwinki z ogórkiem i koperkiem

Zupa z kiszonej botwinki

Koktajl z kiszonych buraków

Cebula

Cebulki kiszone

Czerwona kiszona cebula w plastrach

Tatar wołowy z kiszoną cebulą i ogórkiem

Cukinia

Minicukinie małosolne

Kiszona cukinia – makaron

Sałatka lunchowa z kiszonej cukinii, pomidorów i kurczaka

Zupa krem z kiszonej cukinii

Cytryna

Kiszone cytryny

Dip jogurtowo-ziołowy

Tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami

Dynia

Kiszona dynia

Sałatka z kiszoną dynią

Kasza z kiszoną dynią i szpinakiem

Fasolka szparagowa i szparagi

Kiszona fasolka szparagowa

Szparagi małosolne – główki

Omlet z awokado i kiszonymi szparagami

Jabłka

Kiszone jabłka

Surówka z kiszonych jabłek

Zupa krem z kiszonych jabłek

Kalafior

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior z buraczkami

Sałatka z kiszonego kalafiora i jajka

Kapusta

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta z chili i ananasem

Zupa z kiszoną kapustą i ziemniakami

Kapuśniak z kiszonej i młodej kapusty

Placuszki z kiszonej kapusty

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Krokiety z kiszoną kapustą i suszonymi śliwkami

Smażone rollsy z kiszoną kapustą

Gołąbki z kaszą gryczaną zawijane w liście kiszonej kapusty

Koktajl ze szpinakiem i sokiem z kiszonej kapusty

Koktajl z kiszonej kapusty

Koktajl z soku z kiszonej kapusty

Koktajl z soku z kiszonej kapusty i kaszy jaglanej

Kapusta kiszona w całości

Zupa krem z kiszonej kapusty

Kapusta czerwona

Kiszona czerwona kapusta ze śliwkami

Surówka z czerwonej kiszonej kapusty

Zasmażana kiszona czerwona kapusta

Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków

Kapusta pekińska

Kimchi – koreańska kiszonka

Zupa kimchi

Placki kimchi

Pierożki z kimchi

Sos do pierożków z kimchi

Marchew

Kiszona marchew

Marchew kiszona na słodko – wstążki

Surówka z kiszonej marchwi

Kanapki z awokado i kiszoną marchewką

Spring rollsy z kiszoną marchewką i rzodkiewką

Ogórek

Ogórki małosolne

Ogórki kiszone

Zupa ogórkowa

Wegańska zupa ogórkowa z soczewicą

Zupa krem ogórkowo-szpinakowa

Papryka

Papryka kiszona

Leczo wegańskie z kiszoną papryką

Sałatka z kaszy gryczanej i kiszonej papryki

Pomidory

Kiszone pomidory

Kiszone pomidorki koktajlowe

Krem z kiszonych pomidorów

Makaron z sosem z kiszonych pomidorów

Makaron z łososiem i kiszonymi pomidorami

Sałatka z kiszonych pomidorów

Koktajl z kiszonych pomidorów

Rzodkiewka

Rzodkiewki kiszone

Chłodnik z kiszonych rzodkiewek

Burger wołowy z kiszonkami

Sałatka z młodymi ziemniakami, kiszonymi rzodkiewkami i serem

Biała rzodkiew

Kiszona biała rzodkiew

Kolorowa miska rozmaitości

Seler korzeniowy

Kiszony seler z kurkumą

Śliwki

Kiszone śliwki

Miks kolorowych warzyw

Miks kolorowych warzyw

O Autorkach

Inni Klienci oglądali również

9,89 zł 10,99 zł
Do koszyka

Reguły, które warto złamać

Życie Olivii Coates-Clark, doskonałego chirurga plastycznego, wypełnia praca i działalność na rzecz potrzebujących. Na organizowanej przez siebie gali dobroczynnej Olivia odnawia znajomość z Zacharym Wrightem, przystojnym chirurgiem ortopedą, z kt&oacu...
31,50 zł 35,00 zł
Do koszyka

Konsumpcja w wielkomiejskich gospodarstwach domowych w Polsce w okresie kryzysu finansowo-ekonomicznego

Analiza teorii dotyczących zarówno konsumpcji, jak i wyniki badań własnych, wykorzystujących metodę wywiadów bezpośrednich wśród konsumentów wybranych miast Polski, miały istotny wpływ na całokształt problematyki tej monogra...
58,41 zł 64,90 zł
Do koszyka

242 miejsca w Grecji, które warto zobaczyć, żeglując. Przewodnik

Ta książka z założenia ma być inna od wszystkich, tak by nie był to kolejny przewodnik opisujący typowe turystyczne atrakcje. Podróżując przez prawie 30 lat po Grecji, czy to samochodem, czy jachtem, staraliśmy się odkryć jak najwięcej ciekawych...
33,21 zł 36,90 zł
Do koszyka

Rzeczy, które robimy w ciemności

Tylko w ciemności można naprawdę zobaczyć siebie. Mroczny thriller psychologiczny, który odkrywa najmroczniejsze zakamarki duszy. Kariera Joanny nabiera rozpędu. Jej kolejny sukces to wystawa w Holandii. Jednak jedno spojrzenie na zdjęcie w lo...
44,91 zł 49,90 zł
Do koszyka

Dziewczyny, które zaginęły

Ile mrocznych tajemnic może skrywać małe miasteczko? BESTSELLER „SUNDAY TIMES”. W sielankowym zakątku południowozachodniej Anglii, nie ma nic bardziej intrygującego niż przypadek Olivii Rutherford. Cztery dziewczyny jechały do domu, a po ty...
9,27 zł 10,30 zł
Do koszyka

Wędliny domowe. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa

Poradnik kulinarny „Wędliny domowe” autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem „Pani Elżbieta”) to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 40 prz...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!