0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 113 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Koniec diety! - Paulina Małek

Koniec diety!, Jak odczepić się od...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
47,42 zł 49,99 zł
Do koszyka
Koniec diety! - Paulina Małek

Koniec diety!

Jak odczepić się od swojego ciała i naprawić relację z jedzeniem

Wydawca: Buchmann
Koniec diety! to książka dla każdego, kto czuje się zagubiony w świecie różnych sposobów odżywiania, myślenia o swoim zdrowiu i ciele oraz często opresyjnych wzorców wyglądu. P...
47,42 zł 49,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Otyłość brzuszna Dlaczego jest niebezpieczna i jak się jej szybko pozbyć Poradnik zdrowie - Nicole Schaenzler - 38 %

Otyłość brzuszna Dlaczego jest niebezpieczna i jak się jej szybko pozbyć Poradnik zdrowie

Wydawca: Jedność
Nikt z nas nie lubi fałdek tłuszczu na brzuchu. To nie tylko kwestia wyglądu, ale również zdrowia. Otyłość brzuszna sprzyja występowaniu chorób przewlekłych, jak cukrzyca, miażdżyca, ...
20,53 zł 33,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Roślinna sprawa - Dominika Targosz - 38 %

Roślinna sprawa, Prosta i komforto...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
43,17 zł 69,99 zł
Do koszyka
Roślinna sprawa - Dominika Targosz - 38 %

Roślinna sprawa

Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw

Wydawca: Buchmann
Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile raże...
43,17 zł 69,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta kontra artretyzm Innowacyjna metoda leczenia chorób stawów - Marco Lanzetta - 38 %

Dieta kontra artretyzm Innowacyjna metoda leczenia chorób stawów

Wydawca: Jedność
Czy można uniknąć artretyzmu? Czy da się zmniejszyć szkody wyrządzane przez tę poważną chorobę zwyrodnieniową, która corocznie wyniszcza miliony ludzi? Odpowiedź brzmi: tak!Profe...
16,17 zł 26,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Naturalny doping - Siewert Aruna M. - 38 %

Naturalny doping, Jak osiągnąć lep...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
20,53 zł 33,00 zł
Do koszyka
Naturalny doping - Siewert Aruna M. - 38 %

Naturalny doping

Jak osiągnąć lepszą koncentrację i mieć więcej energii Poradnik zdrowie

Wydawca: Jedność
Doping? Oczywiście naturalny! Odkrywaj w tej książce najlepsze rośliny, produkty spożywcze i metody, które pozwolą Ci osiągnąć większą wydajność i produktywność całego organizmu, a szczeg&oa...
20,53 zł 33,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Ugotuj mi mamo - Morel Fatio Claire - 38 %

Ugotuj mi mamo

365 przepisów na dania dla dzieci od 5 miesięcy do 3 lat

Wydawca: Jedność
Właściwe żywienie małego dziecka jest dla zapracowanych rodziców nie lada wyzwaniem. Chcemy dawać maluchom wszystko, co najlepsze. Ale jak sprawić, by szybko i sprawnie powstały wartościowe ...
26,12 zł 42,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta fleksitariańska Najzdrowszy sposób odżywiania - Lucia Bacciottini - 38 %

Dieta fleksitariańska Najzdrowszy sposób odżywiania

Wydawca: Jedność
Prezentowany poradnik to pierwsza w Polsce publikacja poświęcona w całości diecie fleksitariańskiej. Fleksitarianizm przejmuje założenia wegetarianizmu, ale pozostawia miejsce na pewną elastyczność...
19,90 zł 32,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychodietetyka dla każdego - Joanna Michalina Jurek - 40 %

Psychodietetyka dla każdego

czyli o zdrowej relacji z jedzeniem

Wydawca: PZWL
Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social medi...
41,40 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży - Agata Dutkiewicz - 40 %

Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży

Wydawca: PZWL
Zaburzenia odżywiania stają się obecnie coraz częstszym problemem. Dotyczą dzieci w każdym wieku, począwszy od niemowlęctwa (niedojadanie, przejadanie), przez dzieci w wieku przedszkolnym i wczesno...
59,40 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wielka księga kanapek - Max Halley

Wielka księga kanapek

Książka (twarda)
56,89 zł 59,99 zł
Do koszyka
Wielka księga kanapek - Max Halley

Wielka księga kanapek

Autor: Max Halley
Wydawca: Buchmann
Najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu szybko stworzysz tę idealną! Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bis...
56,89 zł 59,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach skóry - 40 %

Żywienie w chorobach skóry

Wydawca: PZWL
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz ...
59,40 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 40 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

Wydawca: PZWL
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia z...
47,40 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Hepatologia Tom 1 - 40 %

Hepatologia Tom 1

eBook (epub, mobi)
197,40 zł 329,00 zł
Do koszyka
Hepatologia Tom 1 - 40 %

Hepatologia Tom 1

Redaktor: Anatol Panasiuk
Wydawca: PZWL
Hepatologia to dwutomowe, unikatowe na rynku wydawniczym dzieło o charakterze interdyscyplinarnym, przeznaczone dla szerokiego kręgu lekarzy stykających się z chorobami wątroby i dróg żółcio...
197,40 zł 329,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Hepatologia Tom 2 - 40 %

Hepatologia Tom 2

eBook (epub, mobi)
162,00 zł 270,00 zł
Do koszyka
Hepatologia Tom 2 - 40 %

Hepatologia Tom 2

Redaktor: Anatol Panasiuk
Wydawca: PZWL
Hepatologia to dwutomowe, unikatowe na rynku wydawniczym dzieło o charakterze interdyscyplinarnym, przeznaczone dla szerokiego kręgu lekarzy stykających się z chorobami wątroby i dróg żółcio...
162,00 zł 270,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w niewydolności serca - Adrian Kwaśny - 40 %

Dieta w niewydolności serca

Poradnik dla pacjentów

Wydawca: PZWL
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
35,40 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe - Krystyna Majewska - 40 %

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

Wydawca: PZWL
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klini...
77,40 zł 129,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce - Ewa Stefańska - 40 %

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Redaktor: Lucyna Ostrowska
Wydawca: PZWL
Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wi...
89,40 zł 149,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej - 40 %

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Wydawca: PZWL
Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ic...
107,40 zł 179,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 40 %

Dieta low-FODMAP

eBook (epub, mobi)
44,40 zł 74,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 40 %

Dieta low-FODMAP

Wydawca: PZWL
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do b...
44,40 zł 74,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 40 %

Interakcje leków z żywnością

Wydawca: PZWL
W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ic...
71,40 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 113 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20