0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 26 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Suplementy - Paulina Ihnatowicz - 27 %

Suplementy, Wszystko, co musisz wi...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
51,21 zł 69,99 zł
Do koszyka
Suplementy - Paulina Ihnatowicz - 27 %

Suplementy

Wszystko, co musisz wiedzieć, aby bezpiecznie i skutecznie wspierać swój organizm

Wydawca: Znak
Paulina Ihnatowicz, dietetyczka kliniczna i prekursorka dietoterapii w Polsce, od lat uczy, jak świadomie i aktywnie dbać o swój organizm w każdej sytuacji. Suplementy to skarbnica wiedzy, w...
51,21 zł 69,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Nadwaga i otyłość - Aleksandra Łuszczyńska - 15 %

Nadwaga i otyłość

Interwencje psychologiczne

Seria: TERAPIA
Książka: przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące nadwagi i otyłości, krytycznie analizuje koncepcje teoretyczne stosowane jako podstawy interwencji psychologicznych służący...
67,15 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Totalnie tofu - Konrad Budzyk - 27 %

Totalnie tofu

Książka (twarda)
PRZEDSPRZEDAŻ
51,21 zł 69,99 zł
Do koszyka
Totalnie tofu - Konrad Budzyk - 27 %

Totalnie tofu

Autor: Konrad Budzyk
Wydawca: Znak
Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie TOFU 83 przepisy na kuszące roślinne dania Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepo...
PRZEDSPRZEDAŻ
51,21 zł 69,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Hummusy i pasty - Konrad Budzyk - 28 %

Hummusy i pasty

Książka (twarda)
50,27 zł 69,99 zł
Do koszyka
Hummusy i pasty - Konrad Budzyk - 28 %

Hummusy i pasty

Autor: Konrad Budzyk
Wydawca: Znak
NOWE WYDANIE BESTSELLERA Proste, zdrowe i pyszne. HUMMUSY i pasty 76 inspirujących przepisów na roślinne pasty Hummus to ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Ale nie tylko. Hummus mo...
50,27 zł 69,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wielka księga specjałów siostry Anastazji - Anastazja Pustelnik - 37 %

Wielka księga specjałów siostry Anastazji

Wydawca: WAM
Wielka księga specjałów Siostry Anastazji to ponad 400 sprawdzonych przepisów na przystawki, zupy, sałatki, dania mięsne, rybne i warzywne. A co najważniejsze, przyrządzisz je ze skła...
74,78 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - Jan Gawęcki - 38 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

Autor: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
OUTLET
61,35 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Chrup! Mlask! Mniam! Rozszerzanie diety i żywienie starszaka - Michalina Klukowska - 27 %

Chrup! Mlask! Mniam! Rozszerzanie diety i żywienie starszaka

Wydawca: Znak
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ, NA TEMAT ROZSZERZANIA DIETY I ŻYWIENIA DZIECKA W PIERWSZYCH LATACH ŻYCIA Rozszerzanie diety dziecka jest naturalnym etapem jego rozwoju. Jest też etapem stresuj...
51,21 zł 69,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Pakiet - Paulina Borkowska - 38 %

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Pakiet

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Przepisy + Dieta warzywno-owocowa dr E.Dąbrowskiej I co da

Wydawca: WAM
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy DąbrowskiejPrzepisy + Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Przepisy na wychodzenie Trzy kro...
77,69 zł 124,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta warzywno-owocowa dr E.Dąbrowskiej - Paulina Borkowska - 38 %

Dieta warzywno-owocowa dr E.Dąbrowskiej

Dieta warzywno-owocowa Przepisy + Dieta warzywno-owocowa. I co dalej? (wyd. 3) + Dieta warzywno-owo

Wydawca: WAM
Kompletna dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej + domowe sposoby na kiszenie i fermentację Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, o...
93,23 zł 149,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Komplet 3 książek - Paulina Borkowska - 38 %

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Komplet 3 książek

Program na 6 tygodni + Dieta w postaci płynnej + Post uproszczony

Wydawca: WAM
Wzmocnij swój organizm i zadbaj o siebie! Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej ® Program na 6 tygodni Zaplanuj swoje posiłki, zmień nawyki i zacznij zdrowo jeść. Oto gotowe rozwiąza...
68,35 zł 109,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - 25 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
74,25 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2 - 25 %

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowiek...
89,25 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1 - 25 %

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

Redaktor: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywieni...
89,25 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Szkodliwe substancje w żywności - Agata Witczak - 25 %

Szkodliwe substancje w żywności

Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe ...
74,25 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Mięso i przetwory drobiowe - Jacek Kijowski - 25 %

Mięso i przetwory drobiowe

Technologia, higiena, jakość

Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWNW książce przedstawiono w sposób nowoczesny, z uwzględnieniem norm Unii Europejskiej, zagadnienia dotyczące technologii, higie...
66,75 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności - Marek Ludwicki - 25 %

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

W pierwszej części omówiono zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności. W drugiej części zostały opisane statyczne i dynamiczne ...
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt - 25 %

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt

Redaktor: Dorota Jamroz
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różny...
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - 25 %

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt

Redaktor: Dorota Jamroz
Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa.W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kó...
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo - 25 %

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo

Redaktor: Dorota Jamroz
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszow...
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Jan Gawęcki - 15 %

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia ż...
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 26 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20