0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 27 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Leczenie zaburzeń odżywiania - 11 %

Leczenie zaburzeń odżywiania

Pomost między nauką a praktyką
Jedną z podstawowych funkcji ciała jest odżywianie się. Pod wpływem najrozmaitszych czynników jeszcze nie do końca poznanych, u niektórych osób stosunek do własnego ciała i odż...
Książka (twarda)
88,11 zł 99,00 zł
Do koszyka
Metabolizm i żywienie Crash Course - O. Appleton - 11 %

Metabolizm i żywienie Crash Course

Redakcja: T. Brzozowski
Seria podręczników Crash Course to idealne antidotum na stres egzaminacyjny.Dzięki niej zaoszczędzisz czas i zyskasz pewność, że dysponujesz zebranymi w jednym miejscu informacjami, kt...
Książka (miękka)
61,41 zł 69,00 zł
Do koszyka
Żywienie na oddziałach intensywnej terapii - Singer P. - 11 %

Żywienie na oddziałach intensywnej terapii

Autor: Singer P.
W ostatnim czasie znacznie zmienił się profil pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Są to obecnie osoby coraz starsze, cierpiące na więcej niż jedną chorobę ostrą i pr...
Książka (miękka)
83,66 zł 94,00 zł
Do koszyka
Żywienie w sporcie - D. Benardot - 10 %

Żywienie w sporcie

Autor: D. Benardot
„W książce Żywienie w sporcie omówiono praktyczne wskazówki poparte dowodami naukowymi, które umożliwią poprawę wydolności fizycznej niezależnie od uprawianej dyscypliny ...
Książka (miękka)
53,10 zł 59,00 zł
Do koszyka
60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych - Laurent Chevallier - 11 %

60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych

Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krą...
Książka (miękka)
63,19 zł 71,00 zł
Do koszyka
Nadwaga i otyłość - Aleksandra Łuszczyńska - 15 %

Nadwaga i otyłość

Interwencje psychologiczne
Seria: TERAPIA
Książka: przedstawia podstawowe zagadnienia dotyczące nadwagi i otyłości, krytycznie analizuje koncepcje teoretyczne stosowane jako podstawy interwencji psychologicznych służący...
Książka (miękka)
67,15 zł 79,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - Jan Gawęcki - 38 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

Autor: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
Książka (miękka)
OUTLET
61,35 zł 99,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - 25 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka...
eBook (epub, mobi)
74,25 zł 99,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2 - 25 %

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowiek...
eBook (epub, mobi)
89,25 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1 - 25 %

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. t. 1

Redakcja: Jan Gawęcki
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywieni...
eBook (epub, mobi)
89,25 zł 119,00 zł
Do koszyka
Szkodliwe substancje w żywności - Agata Witczak - 25 %

Szkodliwe substancje w żywności

Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe ...
eBook (epub, mobi)
74,25 zł 99,00 zł
Do koszyka
Mięso i przetwory drobiowe - Jacek Kijowski - 25 %

Mięso i przetwory drobiowe

Technologia, higiena, jakość
Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWNW książce przedstawiono w sposób nowoczesny, z uwzględnieniem norm Unii Europejskiej, zagadnienia dotyczące technologii, higie...
eBook (pdf)
66,75 zł 89,00 zł
Do koszyka
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności - Marek Ludwicki - 25 %

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

W pierwszej części omówiono zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności. W drugiej części zostały opisane statyczne i dynamiczne ...
eBook (epub, mobi)
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt - 25 %

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1. Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt

Redakcja: Dorota Jamroz
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różny...
eBook (pdf)
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - 25 %

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt

Redakcja: Dorota Jamroz
Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa.W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kó...
eBook (pdf)
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo - 25 %

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo

Redakcja: Dorota Jamroz
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszow...
eBook (pdf)
63,00 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka Słownik terminologiczny - Jan Gawęcki - 15 %

Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia ż...
Książka (miękka)
50,15 zł 59,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet - 38 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - Outlet

3
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa...
Książka (miękka)
OUTLET
52,04 zł 84,00 zł
Do koszyka
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3 - 15 %

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3

3
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzg...
Książka (miękka)
71,40 zł 84,00 zł
Do koszyka
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu - 15 %

Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu

Podstawowe informacje na temat żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, ich przetwarzaniu i funkcjonowaniu na rynku.
Książka (miękka)
75,65 zł 89,00 zł
Do koszyka
Znaleziono: 27 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20