0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 138 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Psychodietetyka dla każdego - Joanna Michalina Jurek - 18 %

Psychodietetyka dla każdego

czyli o zdrowej relacji z jedzeniem
Książka (miękka)
56,58 zł 69,00 zł
Do koszyka
Lipoedema - Karolina Chęś - 17 %

Lipoedema

Choroba grubych nóg. Podejście interdyscyplinarne
Jedyna w Polsce publikacja poruszająca problem dotyczący aż dziesięciu procent kobiet na całym świecie. Lipoedema charakteryzuje się niekont...
Książka (miękka)
82,17 zł 99,00 zł
Do koszyka
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży - Agata Dutkiewicz - 18 %

Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży

Zaburzenia odżywiania stają się obecnie coraz częstszym problemem. Dotyczą dzieci w każdym wieku, począwszy od niemowlęctwa (niedojadanie, przejadanie), przez dzieci w wieku przedszkolnym i wcze...
Książka (miękka)
81,18 zł 99,00 zł
Do koszyka
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 18 %

Interakcje leków z żywnością

W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zg...
Książka (miękka)
97,58 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO - Hanna Szpunar-Radkowska - 18 %

Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO

„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgo...
Książka (miękka)
72,98 zł 89,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 18 %

Dieta low-FODMAP

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilośc...
Książka (miękka)
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka
Dietetyka w psychiatrii i neurologii - Lucyna Ostrowska - 18 %

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzin...
Książka (miękka)
97,58 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią - Dorota Szostak-Węgierek - 9 %

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dzie...
Książka (miękka)
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 18 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrówn...
„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to aktualna w dobie zmian klimatu publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia ...
Książka (miękka)
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka
Otyłość i jej powikłania - 16 %

Otyłość i jej powikłania

Praktyczne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne
Podręcznik, który w kompleksowy i niezwykle praktyczny sposób przedstawia najważniejsze elementy nowoczesnej diagnostyki choroby otyłościowej, leczenia niefarmakologicznego oraz aktualnych stand...
Książka (twarda)
284,76 zł 339,00 zł
Do koszyka
Dysbioza jelitowa - Mirosława Gałęcka - 9 %

Dysbioza jelitowa

Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęś...
Książka (miękka)
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka
Dieta w endometriozie - Hanna Szpunar-Radkowska - 18 %

Dieta w endometriozie

„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę. Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopo...
Książka (miękka)
56,58 zł 69,00 zł
Do koszyka
Dieta w chorobach nerek przed dializą - Barbara Pyszczuk - 9 %

Dieta w chorobach nerek przed dializą

Jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy
Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zap...
Książka (miękka)
71,89 zł 79,00 zł
Do koszyka
Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Hanna Kuchanowicz - 9 %

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. ...
Książka (miękka)
281,19 zł 309,00 zł
Do koszyka
Wege wyd. 2 - Iwona Kibil - 18 %

Wege wyd. 2

Dieta roslinna w praktyce
Autor: Iwona Kibil
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie...
Książka (miękka)
72,98 zł 89,00 zł
Do koszyka
Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 - Janusz Książyk - 9 %

Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021

Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD). Nowelizacja „Standardów leczenia żywieniowego w pediatrii 2017. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów d...
Książka (miękka)
99,19 zł 109,00 zł
Do koszyka
Zdrowa dieta przyszłej mamy - Aleksandra Dziura - 9 %

Zdrowa dieta przyszłej mamy

„Zdrowa dieta przyszłej mamy” to kompendium wiedzy niezbędne każdej kobiecie oczekującej na narodziny dziecka. W przystępny sposób opisuje i wyjaśnia najważniejsze zagadnienia i...
Książka (miękka)
80,99 zł 89,00 zł
Do koszyka
Zespół jelita nadwrażliwego - Mirosława Gałęcka - 9 %

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) jest jednym z najczęściej rozpoznawanych schorzeń układu pokarmowego. Szacuje się, że problem ten może dotyczyć nawet co piątej osoby w Polsce....
Książka (miękka)
62,79 zł 69,00 zł
Do koszyka
Wylecz SIBO optymalną dietą low-fodmap - Kristy Regan - 32 %

Wylecz SIBO optymalną dietą low-fodmap

Autor: Kristy Regan
Wydawca: Vital
Borykasz się z chorobami układu pokarmowego? Męczą cię zaparcia lub wzdęcia? Objawy te mogą wskazywać na zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO). Choroby jelit stanowią ni...
Książka (miękka)
53,88 zł 79,70 zł
Do koszyka
Znaleziono: 138 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20