0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 571 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Fizjologia żywienia - 9 %

Fizjologia żywienia

Książka (miękka)
126,49 zł 139,00 zł
Do koszyka
Fizjologia żywienia - 9 %

Fizjologia żywienia

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego f...
126,49 zł 139,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi - 13 %

Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywie...
147,03 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości - Anna Brytek-Matera - 16 %

Psychologiczne aspekty nadwagi i otyłości

Teoria i praktyka

Wydawca: Difin
Książka zawiera wybrane modele kliniczne oraz teorie psychologiczne dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia nadmiernej masy ciała. Prezentuje najnowsze wyniki badań uwzględniające aspekt emo...
40,92 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dna moczanowa Dieta i jadłospisy - Maciej Bońkowski - 29 %

Dna moczanowa Dieta i jadłospisy

Dieta i jadłospisy

Twoja dieta w dnie moczanowej jest już gotowa i sprawdzona przez dietetyków oraz ich pacjentów!Zakładamy, że Czytelnik jest w stałym kontakcie z lekarzem prowadzącym i wie...
28,25 zł 40,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 15 %

Osteoporoza

Książka (miękka)
41,65 zł 49,00 zł
Do koszyka
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 15 %

Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta,  mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczegól...
41,65 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietoterapia - Dominika Głąbska - 9 %

Dietoterapia

Nowoczesna publikacja  dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualn...
108,29 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka - 20 %

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspek...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
48,75 zł 61,00 zł
Do koszyka
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka - 20 %

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka

Redaktor: Emilia Kolarzyk
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą fun...
48,75 zł 61,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Niedożywienie związane z chorobą 2 - 7 %

Niedożywienie związane z chorobą 2

Zapobieganie. Leczenie.

Redaktor: Bruno Szczygieł
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i j...
101,37 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 15 %

Żywienie w sporcie

Książka (miękka)
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie w sporcie - Irena Celejowa - 15 %

Żywienie w sporcie

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwy...
101,15 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu - aspekty prawne i praktyczne - Winczewska Bożena - 25 %

Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu - aspekty prawne i praktyczne

Kompendium wiedzy na temat zasad żywienia dzieci z alergiami i nietolerancją pokarmową uczęszczających do przedszkola. Publikacja zawiera omówienie przepisów prawnych, zasady postępow...
31,37 zł 41,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyk na talerzu - Agata Lewandowska - 38 %

Dietetyk na talerzu

Odchudzanie dla opornych

Wydawca: RM
Agata Lewandowska, dietetyk i autorka licznych poradników dietetycznych, w tym wydanego niedawno Schudnij bez diety, tym razem zaprasza do świata literackiej fikcji, żeby z humorem opowiedzi...
21,86 zł 34,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Anoreksja i bulimia psychiczna - 20 %

Anoreksja i bulimia psychiczna

Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się

Redaktor: Barbara Józefik
Jak wskazują badania epidemiologiczne i praktyka kliniczna, zaburzenia jedzenia występują głównie u młodych dziewcząt i kobiet. Są tym zjawiskiem, w którym ogniskują się podstawowe py...
37,56 zł 47,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Interakcje leków z pożywieniem

Interakcje leków z pożywieniem

Redaktor: Zofia Zachwieja
Wydawca: Medpharm
Czy wiesz, że rodzaj posiłku może zmieniać działanie Twojego leku?Czy wiesz, że niektóre leki powinno się zażywać po posiłku, a inne na czczo?Czy wiesz, że soki owocowe, zw...
103,90 zł 106,50 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Relacje rodzinne w anoreksji i bulimii psychicznej - Barbara Józefik - 20 %

Relacje rodzinne w anoreksji i bulimii psychicznej

Praca ta jest bardzo interesującą pozycją w literaturze naukowej dotyczącej problemów zaburzeń odżywiania się. Jest ciekawa jako źródło wiedzy o dotychczasowych badaniach w tej dziedz...
37,56 zł 47,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Biały głód - P. Kaczmarczyk - 11 %

Biały głód

Książka (miękka)
32,04 zł 36,00 zł
Do koszyka
Biały głód - P. Kaczmarczyk - 11 %

Biały głód

Dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk, autor książki zatytułowanej Biały głód, podejmuje niezwykle ważną tematykę dotyczącą niedożywienia i żywienia pacjentów w szpitalach.Prawidł...
32,04 zł 36,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Szczęśliwa głodówka - Simeone Salvatore - 21 %

Szczęśliwa głodówka

Sekrety jak być piękniejszym i zdrowszym

Wydawca: CeDeWu
Książka zawiera kompendium wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat głodówki, a mianowicie:• opis badań naukowych poświęconych procesom fizjologicznym zachodzącym w organizmie w...
38,84 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kultura, ciało, (nie)jedzenie Terapia - Barbara Józefik - 20 %

Kultura, ciało, (nie)jedzenie Terapia

perspektywa narracyjno-konstrukcjonistyczna w zaburzeniach odżywiania

Jest więc zasługą autorki, że przedstawia Czytelnikom pracę nie tylko nowoczesną i erudycyjną, lecz także taką, która opisuje zjawisko zaburzeń jedzenia wielowymiarowo, czy – by odwoła...
32,72 zł 40,95 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Podstawy żywienia i dietoterapia - Peckenpaugh Nancy J. - 11 %

Podstawy żywienia i dietoterapia

Redaktor: Danuta Gajewska
Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych ...
138,84 zł 156,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
The Healing Cookbook - Gemma Ogston - 46 %

The Healing Cookbook

Książka (twarda)
47,20 zł 88,00 zł
Do koszyka
The Healing Cookbook - Gemma Ogston - 46 %

The Healing Cookbook

Autor: Gemma Ogston
Wydawca: Vermilion
The Healing Cookbook takes self-care to the next level. In this four-colour illustrated book, plant-based chef Gemma Ogston shows readers how to supercharge their immune system and boost their mood...
47,20 zł 88,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Sushi and Beyond - Michael Booth - 30 %

Sushi and Beyond

What the Japanese Know About Cooking

Autor: Michael Booth
Wydawca: Vintage
‘His account of their “foodie family road trip” establishes Booth as the next Bill Bryson.’ New York TimesJapan is the pre-eminent food nation on earth. The crea...
41,52 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 571 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20