0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Niedożywienie związane z chorobą 2 (Miękka)

Zapobieganie. Leczenie.

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
79,00 zł
63,20 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 15,80 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 250 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Płatność elektroniczna
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty6,75 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie7,75 zł
Kurier Poczta Polska10,75 zł
Paczkomaty InPost 9,75 zł
Kurier12,75 zł
Odbiór w księgarni PWNGRATIS
Płatność za pobraniem
Poczta Polska - odbiór w punkcie10,75 zł
Kurier Poczta Polska13,75 zł
Kurier15,75 zł
Dodaj do schowka

Niedożywienie związane z chorobą 2

Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej.
W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Publikacja jest uzupełnieniem książki „Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie”. Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.

  • Kategorie:
    1. Medycyna »
    2. Choroby wewnętrzne
    1. Dietetyka
    1. Pielęgniarstwo »
    2. Pielęgniarstwo - wszystkie
  • Redakcja: Bruno Szczygieł
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320044201
  • EAN: 9788320044201
  • Liczba stron: 326
  • Wymiary: 16.5x23.5cm
  • Waga: 0.46kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Przedmowa       
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
The fight against malnutrition
1.  Niedożywienie szpitalne zapobieganie
2.  Żywienie w szpitalu jako element leczenia
2.1.    Ustalenie stanu odżywienia chorego
2.2.    Ustalenie zapotrzebowania na energię i białko
2.3.    Ustalenie sposobu pokrycia zapotrzebowania
2.4.    Dieta szpitalna jako przyczyna niedożywienia
2.5.    Monitorowanie podaży i spożycia
2.6.    Niszczenie żywności w szpitalu
3.   Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju
3.1.   Metaboliczne następstwa niedożywienia
3.2.   Czynnościowe następstwa niedożywienia
3.3.   Wpływ niedożywienia na przewód pokarmowy
3.4.   Monitorowanie czynności jelit
3.5.   Niedożywienie a odporność
3.6.   Leczenie żywieniowe chorych w ciężkim stanie klinicznym
4.  Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu
4.1.   Wpływ niedoboru wybranych składników odżywczych na zaburzenia odporności
4.2.   Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w ciężkim niedożywieniu
5.  Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce
5.1.   Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTL
5.2.   Ośrodki leczenia żywieniowego
5.3.   Działalność szkoleniowa
5.4.   Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTŻPiD
5.5.   Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w Polsce
5.6.   Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u dzieci
5.7.   Warszawskie Forum Żywieniowe
5.8.   Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnym przetok przewodu pokarmowego
5.9.   Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego TChP
5.10. Współpraca międzynarodowa1
6.  Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce
7.  Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego
8.   Zespoły leczenia żywieniowego
8.1.                  Skład zespołu leczenia żywieniowego
8.2.                  Zadania zespołu leczenia żywieniowego
8.3.                  Zespoły leczenia żywieniowego aspekty ekonomiczne
9.   Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym
II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO
10.  Żywienie pozajelitowe
10.1.Wskazania do żywienia pozajelitowego
10.2.Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego
10.3.Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
10.4.Monitorowanie żywienia pozajelitowego
10.5.Powikłania żywienia pozajelitowego
11.  Żywienie dojelitowe
11.1.Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego
11.2.Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym
11.3.Podział diet przemysłowych
11.4.Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem
11.5.Metody żywienia dojelitowego
11.6.Powikłania żywienia dojelitowego
11.7.Miksowane diety szpitalne i domowe
12.  Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
12.1.Grupy ryzyka
12.2.Objawy
12.3.Patogeneza
12.4.Zapobieganie
13.  Żywienia wspomagające odporność
13.1.Immunomodulacja aminokwasami
13.2.Immunomodulacja kwasami tłuszczowymi
13.3.Kliniczne aspekty żywienia wspomagające odporność
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH
14.  Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
14.1.Głodzenie przed operacja czy nadal uzasadnione?
14.2.Żywienie w okresie okołooperacyjnym
14.3.Żywienie przed operacją
14.4.Wybór drogi żywienia
15.  Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory
15.1.Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory
15.2.Rozpoznanie niedożywienia
15.3.Wybór drogi żywienia
15.4.Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
15.5.Tradycyjna opieka pooperacyjna
15.6.Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii
16.  Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki
16.1.Leczenie żywieniowe w ozt
16.2.Żywienie pozajelitowe
16.3.Żywienie dojelitowe
17.  Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby
17.1.Żywienie chorych w okresie wyrównania
17.2.Żywienie chorych w okresie niewyrównania
17.3.Żywienie dojelitowe
17.4.Żywienie pozajelitowe
18.  Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit
18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit
19.  Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek
19.1. Objawy i rozpoznanie PChN
19.2. Powikłania u pacjentów z PChN
19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN
19.4. Wartość energetyczna diety
19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą nerek
20.  Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania
20.1. Rozpoznanie niedożywienia
20.2. Przewlekła niewydolność serca postępowanie
20.3. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)
20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP
21.   Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych
21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała
21.2. Drogi podaży substancji odżywczych
21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego
21.4. Urazy termiczne
21.5. Mnogie obrażenia ciała
21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach
21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach
21.8. Żywienie modyfikujące odporność
22.   Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami neurologicznymi
22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych
22.2. Udary mózgu
22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe
22.4. Choroba motoneuronu
22.5. Miastenia i przełom miasteniczny
22.6. Stwardnienie rozsiane
22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby pozapiramidowe
22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne
22.9. Polineuropatie
22.10. Miopatie
22.11. Padaczka
22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych
23.   Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym
23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem
23.2. Sarkopenia
23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe
23.4. Zespół słabości
23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe
23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne
24.   Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce

Inni Klienci oglądali również

74,76 zł 89,00 zł
Do koszyka

Choroby błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia

Podręcznik przeznaczony dla studentów III, IV i V roku stomatologii, obejmujący anatomię, histologię i fizjologię błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia. Autorzy omawiają postępowanie lekarsko-stomatologiczne, objawy kliniczne, diagnostykę rentgenowską...
32,76 zł 39,00 zł
Do koszyka

Choroby krwi

Poradnik jest przeznaczony dla rodziców i opiekunów dzieci, u których wykryto nieprawidłowości w składzie krwi. Autorzy wyjaśniają podłoże różnych chorób układu krwiotwórczego, omawiają podstawowe badania, które należy wykonać w celu rozpoznania schorz...
150,36 zł 179,00 zł
Do koszyka

Terapia w chorobach układu nerwowego

 Nowoczesny podręcznik  leczenia chorób układu nerwowego. Publikacja obejmuje najistotniejsze zagadnienia klinicznej neurologii. Rozdziały zbudowane są według schematu: patofizjologia, objawy kliniczne, rokowanie, diagnostyka z b...
73,80 zł 82,00 zł
Do koszyka

Crash Course Choroby wewnętrzne

Najważniejsze cechy: Ponad 400 rycin, tabel i ramek prezentujących praktyczne informacje kliniczne ułatwia przyswajanie wiedzy Przejrzyste i przystępne ujęcie przedstawianych tematów sprawia, że nauka staje się prosta
133,56 zł 159,00 zł
Do koszyka

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jest to kolejne, uaktualnione wydanie cieszącego się dużą popularnością podręcznika leczenia chorób zakaźnych. W części ogólnej przedstawiono zjawiska immunologiczne w chorobach zakaźnych i pasożytniczych, etiopatogenezę tych chorób oraz metody ich lec...
7,06 zł 9,99 zł
Do koszyka

Choroby układu pokarmowego

W książce między innymi:cenne porady profilaktyczneprzepisy na skuteczne masaże, działające lepiej niż środki przeciwbólowemieszanki ziołowe na lepsze trawienie i na zaparcia oraz pobudzające pracę jelit.

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.