0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Niedożywienie związane z chorobą 2 (Miękka)

Zapobieganie. Leczenie.

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
79,00 zł
61,62 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 17,38 zł
Stan magazynowy:
Duża ilość
Wysyłka:
24h
Dostawa
Produkt posiadamy w magazynie i wyślemy go w ciągu 24 godzin w dni robocze.
Uwaga! Całkowity czas oczekiwania na zamówienie = czas wysyłki podany na stronie każdego produktu + dostawa przez przewoźnika.
Podane terminy dotyczą dni roboczych (poniedziałek-piątek, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Cennik dostaw
Cennik dostaw
Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski.
Dla zamówień od 250 zł oferujemy dostawę GRATIS!
Płatność elektroniczna
Kiosk RUCHu - odbiór osobisty8,99 zł
Poczta Polska - odbiór w punkcie9,99 zł
Kurier Poczta Polska11,99 zł
Paczkomaty InPost11,99 zł
Kurier16,99zł
Odbiór w księgarni PWNGRATIS
Płatność za pobraniem
Poczta Polska - odbiór w punkcie12,99 zł
Kurier Poczta Polska14,99 zł
Kurier19,99 zł
Dodaj do schowka

Niedożywienie związane z chorobą 2

Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej.
W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Publikacja jest uzupełnieniem książki „Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie”. Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.

  • Kategorie:
    1. Medycyna »
    2. Choroby wewnętrzne
    1. Dietetyka
    1. Pielęgniarstwo »
    2. Pielęgniarstwo - wszystkie
  • Redakcja: Bruno Szczygieł
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320044201
  • EAN: 9788320044201
  • Liczba stron: 326
  • Wymiary: 16.5x23.5cm
  • Waga: 0.46kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Paczka w RUCHu - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w urzędzie Poczty Polskiej - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa Pocztą Polską - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór paczki w Paczkomacie InPost - dostawa 2 dni robocze
    • Dostawa kurierem - dostawa 1 dzień roboczy
    • Odbiór własny w księgarni PWN - dostawa 3 dni robocze
    Ważne informacje o wysyłce:
    • Nie wysyłamy paczek poza granice Polski.
    • Dostawa do części Paczkomatów InPost oraz opcja odbioru osobistego w księgarniach PWN jest realizowana po uprzednim opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem.
    • Całkowity czas oczekiwania na paczkę = termin wysyłki + dostawa wybranym przewoźnikiem.
    • Podane terminy dotyczą wyłącznie dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
Przedmowa       
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
The fight against malnutrition
1.  Niedożywienie szpitalne zapobieganie
2.  Żywienie w szpitalu jako element leczenia
2.1.    Ustalenie stanu odżywienia chorego
2.2.    Ustalenie zapotrzebowania na energię i białko
2.3.    Ustalenie sposobu pokrycia zapotrzebowania
2.4.    Dieta szpitalna jako przyczyna niedożywienia
2.5.    Monitorowanie podaży i spożycia
2.6.    Niszczenie żywności w szpitalu
3.   Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju
3.1.   Metaboliczne następstwa niedożywienia
3.2.   Czynnościowe następstwa niedożywienia
3.3.   Wpływ niedożywienia na przewód pokarmowy
3.4.   Monitorowanie czynności jelit
3.5.   Niedożywienie a odporność
3.6.   Leczenie żywieniowe chorych w ciężkim stanie klinicznym
4.  Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu
4.1.   Wpływ niedoboru wybranych składników odżywczych na zaburzenia odporności
4.2.   Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w ciężkim niedożywieniu
5.  Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce
5.1.   Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTL
5.2.   Ośrodki leczenia żywieniowego
5.3.   Działalność szkoleniowa
5.4.   Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTŻPiD
5.5.   Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w Polsce
5.6.   Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u dzieci
5.7.   Warszawskie Forum Żywieniowe
5.8.   Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnym przetok przewodu pokarmowego
5.9.   Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego TChP
5.10. Współpraca międzynarodowa1
6.  Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce
7.  Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego
8.   Zespoły leczenia żywieniowego
8.1.                  Skład zespołu leczenia żywieniowego
8.2.                  Zadania zespołu leczenia żywieniowego
8.3.                  Zespoły leczenia żywieniowego aspekty ekonomiczne
9.   Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym
II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO
10.  Żywienie pozajelitowe
10.1.Wskazania do żywienia pozajelitowego
10.2.Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego
10.3.Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
10.4.Monitorowanie żywienia pozajelitowego
10.5.Powikłania żywienia pozajelitowego
11.  Żywienie dojelitowe
11.1.Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego
11.2.Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym
11.3.Podział diet przemysłowych
11.4.Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem
11.5.Metody żywienia dojelitowego
11.6.Powikłania żywienia dojelitowego
11.7.Miksowane diety szpitalne i domowe
12.  Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
12.1.Grupy ryzyka
12.2.Objawy
12.3.Patogeneza
12.4.Zapobieganie
13.  Żywienia wspomagające odporność
13.1.Immunomodulacja aminokwasami
13.2.Immunomodulacja kwasami tłuszczowymi
13.3.Kliniczne aspekty żywienia wspomagające odporność
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH
14.  Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
14.1.Głodzenie przed operacja czy nadal uzasadnione?
14.2.Żywienie w okresie okołooperacyjnym
14.3.Żywienie przed operacją
14.4.Wybór drogi żywienia
15.  Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory
15.1.Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory
15.2.Rozpoznanie niedożywienia
15.3.Wybór drogi żywienia
15.4.Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
15.5.Tradycyjna opieka pooperacyjna
15.6.Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii
16.  Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki
16.1.Leczenie żywieniowe w ozt
16.2.Żywienie pozajelitowe
16.3.Żywienie dojelitowe
17.  Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby
17.1.Żywienie chorych w okresie wyrównania
17.2.Żywienie chorych w okresie niewyrównania
17.3.Żywienie dojelitowe
17.4.Żywienie pozajelitowe
18.  Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit
18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit
19.  Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek
19.1. Objawy i rozpoznanie PChN
19.2. Powikłania u pacjentów z PChN
19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN
19.4. Wartość energetyczna diety
19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą nerek
20.  Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania
20.1. Rozpoznanie niedożywienia
20.2. Przewlekła niewydolność serca postępowanie
20.3. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)
20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP
21.   Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych
21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała
21.2. Drogi podaży substancji odżywczych
21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego
21.4. Urazy termiczne
21.5. Mnogie obrażenia ciała
21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach
21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach
21.8. Żywienie modyfikujące odporność
22.   Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami neurologicznymi
22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych
22.2. Udary mózgu
22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe
22.4. Choroba motoneuronu
22.5. Miastenia i przełom miasteniczny
22.6. Stwardnienie rozsiane
22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby pozapiramidowe
22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne
22.9. Polineuropatie
22.10. Miopatie
22.11. Padaczka
22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych
23.   Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym
23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem
23.2. Sarkopenia
23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe
23.4. Zespół słabości
23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe
23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne
24.   Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce

Inni Klienci oglądali również

74,54 zł 89,00 zł
Do koszyka

Choroby błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia

Podręcznik przeznaczony dla studentów III, IV i V roku stomatologii, obejmujący anatomię, histologię i fizjologię błony śluzowej jamy ustnej i przyzębia. Autorzy omawiają postępowanie lekarsko-stomatologiczne, objawy kliniczne, diagnostykę rentgenowską...
32,76 zł 39,00 zł
Do koszyka

Choroby krwi

Poradnik jest przeznaczony dla rodziców i opiekunów dzieci, u których wykryto nieprawidłowości w składzie krwi. Autorzy wyjaśniają podłoże różnych chorób układu krwiotwórczego, omawiają podstawowe badania, które należy wykonać w celu rozpoznania schorz...
150,36 zł 179,00 zł
Do koszyka

Terapia w chorobach układu nerwowego

 Nowoczesny podręcznik  leczenia chorób układu nerwowego. Publikacja obejmuje najistotniejsze zagadnienia klinicznej neurologii. Rozdziały zbudowane są według schematu: patofizjologia, objawy kliniczne, rokowanie, diagnostyka z b...
31,49 zł 34,99 zł
Do koszyka

Cholera i inne choroby

Co to jest depresja, anoreksja, ADHD? Dlaczego niektórzy ludzie nigdy nie uwierzą, że są zdrowi? Jak można zarazić się owsikami lub tasiemcem? Jakie podstępy stosują wirusy? Jak działają szczepionki?Łukasz Kaniewski w prosty i zrozumiały,...
83,50 zł 99,00 zł
Do koszyka

Zmiany skórne w chorobach ogólnoustrojowych Tom 2

KSIĄŻKA INTERDYSCYPLINARNA I PIONIERSKA NA POLSKIM RYNKU DERMATOLOGICZNYM.Dermatologia jest bardzo szeroką dziedziną wiedzy, wywodzącą się z interny, która w ciągu ostatnich dziesięcioleci wyraźnie zmieniała swoje oblicze, rozwijając się z...
83,88 zł 99,00 zł
Do koszyka

Zmiany skórne w chorobach ogólnoustrojowych Tom 4

KSIĄŻKA INTERDYSCYPLINARNA I PIONIERSKA NA POLSKIM RYNKU DERMATOLOGICZNYM.Dermatologia jest bardzo szeroką dziedziną wiedzy, wywodzącą się z interny, która w ciągu ostatnich dziesięcioleci wyraźnie zmieniała swoje oblicze, rozwijając się z...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.