0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Niedożywienie związane z chorobą 2

(Miękka)

Zapobieganie. Leczenie.

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 109,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 87,20 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

101,37 zł
Stan magazynowy:
Duża liczba
Dostępność:
w magazynie
Dostawa i płatność
Cennik dostaw
- Zamówienia od 299 zł wysyłamy GRATIS!
- Zamów z DPD (kurier lub punkty) do 19:30, a Twoją paczkę wysyłamy jeszcze dziś i dostarczymy jutro!
Uwaga! Dotyczy dni roboczych (poniedziałek-piątek, z bez dni wolnych od pracy) oraz towarów dostępnych w magazynie. Paczki dostarczamy wyłącznie na terenie Polski, jeśli wartość zamówienia przekroczy 500 zł nie oferujemy płatności przy odbiorze.

Przedpłata (Przelewy24)         do 299 zł   od 299 zł
ORLEN Paczka
9,99 zł 0 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 10,99 zł 0 zł
Pocztex 11,99 zł 0 zł
InPost Paczkomaty 24/7
13,99 zł  0 zł
Kurier DPD
12,49 zł 0 zł
Punkty odbioru DPD
10,99 zł 0 zł
Odbiór w Księgarni PWN
0 zł 0 zł



Płatność przy odbiorze         do 299 zł   od 299 zł
Odbiór w Punktach Poczta, Żabka 14,99 zł 0 zł
Pocztex 15,99 zł 0 zł
Kurier DPD
16,49 zł 0 zł
Dodaj do schowka

Niedożywienie związane z chorobą 2

Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej.
W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Publikacja jest uzupełnieniem książki „Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie”. Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.

  • Kategorie:
    1. Medycyna »
    2. Choroby wewnętrzne
    1. Dietetyka
    1. Pielęgniarstwo »
    2. Pielęgniarstwo - wszystkie
  • Redakcja: Bruno Szczygieł
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 9788320044201
  • EAN: 9788320044201
  • Liczba stron: 326
  • Wymiary: 16.5x23.5cm
  • Waga: 0.46kg
  • Sposób dostarczenia produktu fizycznego
    Sposoby i terminy dostawy:
    • Odbiór osobisty w księgarni PWN - dostawa 2-3 dni robocze
    • Odbiór w InPost Paczkomaty 24/7 - dostawa 1 dzień roboczy
    • Kurier pocztowy (dostawa do domu lub pracy) - dostawa 2 dni robocze
    • Odbiór w Punktach Poczta, Żabka - dostawa 2 dni robocze
    • Punkty partnerskie ORLEN Paczka - dostawa 1-2 dni
    • Kurier (DPD) - dostawa 1 dzień roboczy
    Ważne informacje:
    Czas oczekiwania na zamówiony towar = czas wysyłki produktu + dostawa przez przewoźnika
    • Całkowity czas oczekiwania na realizację zamówienia jest sumą czasu wysyłki podanej na stronie każdego produktu oraz czasu potrzebnego przewoźnikowi na dostarczenie paczki. Podane terminy dotyczą zawsze dni roboczych (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od pracy).
    • Wysyłkę zamówień prowadzimy jedynie na terenie Polski.
    • Dostawa do Księgarni PWN, punktów ORLEN Paczka, stacji Orlen, sklepów Żabka oraz Paczkomatów InPost nie jest realizowana dla zamówień z płatnością przy odbiorze.
    • Cena towaru na fakturze VAT jest podwyższona o ewentualny koszt transportu.
    • W przypadku zamówienia kilku towarów koszt przesyłki wybranej przez Klienta zostanie podzielony i przyporządkowany proporcjonalnie do cen kupionych produktów.
    • Produkty dostępne w PRZEDSPRZEDAŻY wysyłane są po dacie premiery wydawniczej.
Przedmowa       
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
The fight against malnutrition
1.  Niedożywienie szpitalne zapobieganie
2.  Żywienie w szpitalu jako element leczenia
2.1.    Ustalenie stanu odżywienia chorego
2.2.    Ustalenie zapotrzebowania na energię i białko
2.3.    Ustalenie sposobu pokrycia zapotrzebowania
2.4.    Dieta szpitalna jako przyczyna niedożywienia
2.5.    Monitorowanie podaży i spożycia
2.6.    Niszczenie żywności w szpitalu
3.   Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju
3.1.   Metaboliczne następstwa niedożywienia
3.2.   Czynnościowe następstwa niedożywienia
3.3.   Wpływ niedożywienia na przewód pokarmowy
3.4.   Monitorowanie czynności jelit
3.5.   Niedożywienie a odporność
3.6.   Leczenie żywieniowe chorych w ciężkim stanie klinicznym
4.  Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu
4.1.   Wpływ niedoboru wybranych składników odżywczych na zaburzenia odporności
4.2.   Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w ciężkim niedożywieniu
5.  Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce
5.1.   Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTL
5.2.   Ośrodki leczenia żywieniowego
5.3.   Działalność szkoleniowa
5.4.   Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTŻPiD
5.5.   Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w Polsce
5.6.   Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u dzieci
5.7.   Warszawskie Forum Żywieniowe
5.8.   Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnym przetok przewodu pokarmowego
5.9.   Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego TChP
5.10. Współpraca międzynarodowa1
6.  Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce
7.  Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego
8.   Zespoły leczenia żywieniowego
8.1.                  Skład zespołu leczenia żywieniowego
8.2.                  Zadania zespołu leczenia żywieniowego
8.3.                  Zespoły leczenia żywieniowego aspekty ekonomiczne
9.   Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym
II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO
10.  Żywienie pozajelitowe
10.1.Wskazania do żywienia pozajelitowego
10.2.Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego
10.3.Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
10.4.Monitorowanie żywienia pozajelitowego
10.5.Powikłania żywienia pozajelitowego
11.  Żywienie dojelitowe
11.1.Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego
11.2.Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym
11.3.Podział diet przemysłowych
11.4.Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem
11.5.Metody żywienia dojelitowego
11.6.Powikłania żywienia dojelitowego
11.7.Miksowane diety szpitalne i domowe
12.  Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
12.1.Grupy ryzyka
12.2.Objawy
12.3.Patogeneza
12.4.Zapobieganie
13.  Żywienia wspomagające odporność
13.1.Immunomodulacja aminokwasami
13.2.Immunomodulacja kwasami tłuszczowymi
13.3.Kliniczne aspekty żywienia wspomagające odporność
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH
14.  Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
14.1.Głodzenie przed operacja czy nadal uzasadnione?
14.2.Żywienie w okresie okołooperacyjnym
14.3.Żywienie przed operacją
14.4.Wybór drogi żywienia
15.  Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory
15.1.Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory
15.2.Rozpoznanie niedożywienia
15.3.Wybór drogi żywienia
15.4.Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
15.5.Tradycyjna opieka pooperacyjna
15.6.Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii
16.  Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki
16.1.Leczenie żywieniowe w ozt
16.2.Żywienie pozajelitowe
16.3.Żywienie dojelitowe
17.  Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby
17.1.Żywienie chorych w okresie wyrównania
17.2.Żywienie chorych w okresie niewyrównania
17.3.Żywienie dojelitowe
17.4.Żywienie pozajelitowe
18.  Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit
18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit
19.  Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek
19.1. Objawy i rozpoznanie PChN
19.2. Powikłania u pacjentów z PChN
19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN
19.4. Wartość energetyczna diety
19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą nerek
20.  Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania
20.1. Rozpoznanie niedożywienia
20.2. Przewlekła niewydolność serca postępowanie
20.3. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)
20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP
21.   Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych
21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała
21.2. Drogi podaży substancji odżywczych
21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego
21.4. Urazy termiczne
21.5. Mnogie obrażenia ciała
21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach
21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach
21.8. Żywienie modyfikujące odporność
22.   Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami neurologicznymi
22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych
22.2. Udary mózgu
22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe
22.4. Choroba motoneuronu
22.5. Miastenia i przełom miasteniczny
22.6. Stwardnienie rozsiane
22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby pozapiramidowe
22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne
22.9. Polineuropatie
22.10. Miopatie
22.11. Padaczka
22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych
23.   Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym
23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem
23.2. Sarkopenia
23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe
23.4. Zespół słabości
23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe
23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne
24.   Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce

Inni Klienci oglądali również

90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka

Choroby przyzębia 2017

,,Choroby przyzębia - algorytmy postępowania diagnostycznego i wytyczne dotyczące leczenia'' to rozwinięcie nowej klasyfikacji chorób przyzębia o przedstawienie algorytmów diagnostyki i wytyczne praktyki klinicznej. Publikacja zawiera jasne i klarowne ...
292,68 zł 300,00 zł
Do koszyka

Choroby i chirurgia małych ssaków Fretki, króliki, gryzonie

Podręcznik Choroby i chirurgia małych ssaków. Fretki, króliki, gryzonie zawiera: szeroką wiedzę na temat medycyny prewencyjnej i leczenia chorób małych ssaków, także z zakresu okulistyki, stomatologii oraz chor&oacu...
117,39 zł 129,00 zł
Do koszyka

Choroba Alzheimera 1906-2021

„Choroba Alzheimera 1906-2021” kolejny tytuł w serii Choroby mózgu. Wydawać się może, że o chorobie Alzheimera napisano już wszystko. A jednak, jest to temat ciągle o...
76,42 zł 99,00 zł
Do koszyka

Diagnostyka i postępowanie w chorobach oczu

Książka zawiera najważniejsze wiadomości dotyczące m.in. budowy oka, wywiadu chorobowego, pomiaru widzenia i refrakcji, podstawowych i specjalistycznych badań okulistycznych, a także objawów i leczenia najczęściej występujących chorób. In...
48,39 zł 74,70 zł
Do koszyka

Kompletna dieta w chorobach nerek

Przewlekła choroba nerek to już choroba cywilizacyjna. Liczba cierpiących na nią osób stale się powiększa. Dla wielu z nich taka diagnoza może być przytłaczająca. Warto jednak pamiętać, że PChN to nie wyrok. Autorka tej książki, dietetyczka z wi...
96,74 zł 129,00 zł
Do koszyka

Choroby infekcyjne oczu

Zagadnienia: mechanizmy zakażenia i odporności, słowniczek terminów, ropne zakażenia bakteryjne, zakażenia wywołane przez chlamydie, zakażenia wywołane przez prątki, zakażenia wywołane przez krętki, choroba kociego pazura, zakażenia wirusowe, za...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!