Niedożywienie związane z chorobą 2
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej.
W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego,
zespoły leczenia żywieniowego oraz
leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne
metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Publikacja jest uzupełnieniem książki „Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie”. Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Przedmowa
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
The fight against malnutrition
1. Niedożywienie szpitalne zapobieganie
2. Żywienie w szpitalu jako element leczenia
2.1. Ustalenie stanu odżywienia chorego
2.2. Ustalenie zapotrzebowania na energię i białko
2.3. Ustalenie sposobu pokrycia zapotrzebowania
2.4. Dieta szpitalna jako przyczyna niedożywienia
2.5. Monitorowanie podaży i spożycia
2.6. Niszczenie żywności w szpitalu
3. Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fizjologiczne ustroju
3.1. Metaboliczne następstwa niedożywienia
3.2. Czynnościowe następstwa niedożywienia
3.3. Wpływ niedożywienia na przewód pokarmowy
3.4. Monitorowanie czynności jelit
3.5. Niedożywienie a odporność
3.6. Leczenie żywieniowe chorych w ciężkim stanie klinicznym
4. Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu
4.1. Wpływ niedoboru wybranych składników odżywczych na zaburzenia odporności
4.2. Kliniczne aspekty zaburzeń odporności w ciężkim niedożywieniu
5. Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce
5.1. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTL
5.2. Ośrodki leczenia żywieniowego
5.3. Działalność szkoleniowa
5.4. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego PTŻPiD
5.5. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych w Polsce
5.6. Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych u dzieci
5.7. Warszawskie Forum Żywieniowe
5.8. Żywienie pozajelitowe w leczeniu pooperacyjnym przetok przewodu pokarmowego
5.9. Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego TChP
5.10. Współpraca międzynarodowa1
6. Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce
7. Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego
8. Zespoły leczenia żywieniowego
8.1. Skład zespołu leczenia żywieniowego
8.2. Zadania zespołu leczenia żywieniowego
8.3. Zespoły leczenia żywieniowego aspekty ekonomiczne
9. Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym
II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO
10. Żywienie pozajelitowe
10.1.Wskazania do żywienia pozajelitowego
10.2.Metody prowadzenia żywienia pozajelitowego
10.3.Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
10.4.Monitorowanie żywienia pozajelitowego
10.5.Powikłania żywienia pozajelitowego
11. Żywienie dojelitowe
11.1.Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego
11.2.Diety przemysłowe stosowane w żywieniu dojelitowym
11.3.Podział diet przemysłowych
11.4.Sprzęt stosowany w żywieniu dojelitowym. Opieka nad zgłębnikiem
11.5.Metody żywienia dojelitowego
11.6.Powikłania żywienia dojelitowego
11.7.Miksowane diety szpitalne i domowe
12. Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
12.1.Grupy ryzyka
12.2.Objawy
12.3.Patogeneza
12.4.Zapobieganie
13. Żywienia wspomagające odporność
13.1.Immunomodulacja aminokwasami
13.2.Immunomodulacja kwasami tłuszczowymi
13.3.Kliniczne aspekty żywienia wspomagające odporność
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH
14. Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
14.1.Głodzenie przed operacja czy nadal uzasadnione?
14.2.Żywienie w okresie okołooperacyjnym
14.3.Żywienie przed operacją
14.4.Wybór drogi żywienia
15. Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory
15.1.Przyczyny niedożywienia i wyniszczenia u chorych na nowotwory
15.2.Rozpoznanie niedożywienia
15.3.Wybór drogi żywienia
15.4.Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
15.5.Tradycyjna opieka pooperacyjna
15.6.Żywienie chorych poddanych radioterapii i chemioterapii
16. Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki
16.1.Leczenie żywieniowe w ozt
16.2.Żywienie pozajelitowe
16.3.Żywienie dojelitowe
17. Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby
17.1.Żywienie chorych w okresie wyrównania
17.2.Żywienie chorych w okresie niewyrównania
17.3.Żywienie dojelitowe
17.4.Żywienie pozajelitowe
18. Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
18.1. Leczenie farmakologiczne nieswoistych zapaleń jelit
18.2. Żywienie dojelitowe w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit
19. Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek
19.1. Objawy i rozpoznanie PChN
19.2. Powikłania u pacjentów z PChN
19.3. Postępowanie dietetyczne w PChN
19.4. Wartość energetyczna diety
19.5. Leczenie żywieniowe pacjentów z przewlekłą chorobą nerek
20. Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania
20.1. Rozpoznanie niedożywienia
20.2. Przewlekła niewydolność serca postępowanie
20.3. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)
20.4. Postępowanie żywieniowe w POChP
21. Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych
21.1. Zapotrzebowanie energetyczne chorych po urazach ciała
21.2. Drogi podaży substancji odżywczych
21.3. Urazy czaszkowo-mózgowe i urazy rdzenia kręgowego
21.4. Urazy termiczne
21.5. Mnogie obrażenia ciała
21.6. Aminokwasy w żywieniu chorych po urazach
21.7. Emulsje tłuszczowe w żywieniu chorych po urazach
21.8. Żywienie modyfikujące odporność
22. Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami neurologicznymi
22.1. Przyczyny zaburzeń odżywiania w chorobach neurologicznych
22.2. Udary mózgu
22.3. Urazy czaszkowo-mózgowe
22.4. Choroba motoneuronu
22.5. Miastenia i przełom miasteniczny
22.6. Stwardnienie rozsiane
22.7. Choroba Parkinsona i inne choroby pozapiramidowe
22.8. Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne
22.9. Polineuropatie
22.10. Miopatie
22.11. Padaczka
22.12. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych
23. Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym
23.1. Zmiany fizjologiczne związane z wiekiem
23.2. Sarkopenia
23.3. Czynniki genetyczne i środowiskowe
23.4. Zespół słabości
23.5. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe
23.6. Zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne
24. Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce