0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 53 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Współczesna dietoterapia - Ewa Lange - 16 %

Współczesna dietoterapia

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia”  to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywie...
Książka (miękka)
108,36 zł 129,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach nerek - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach nerek

W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m.in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Hipercholesterolemia - Aleksandra Cichocka - 23 %

Hipercholesterolemia

Styl życia Dieta Leczenie
Wydawca: Medyk
Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówio...
Książka (miękka)
29,89 zł 39,00 zł
Do koszyka
Zaburzenia lipidowe - Aleksandra Cichocka - 16 %

Zaburzenia lipidowe

Porady lekarzy i dietetyków.
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skutec...
Książka (miękka)
74,76 zł 89,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach nowotworowych - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach nowotworowych

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze di...
Książka (miękka)
83,16 zł 99,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach serca - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w chorobach serca

Cały cywilizowany świat już ...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Dieta oczyszczająca i regeneracyjna

Kuracja oczyszczająca przyspiesza proces pozbywania się szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu, dostarczając równocześnie witamin i składników odżywczych niezbędnych do jego regeneracj...
Książka (miękka)
83,16 zł 99,00 zł
Do koszyka
100 przepisów dla diabetyków - Aleksandra Cichocka - 24 %

100 przepisów dla diabetyków

Wydawca: Medyk
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych...
Książka (miękka)
34,98 zł 46,00 zł
Do koszyka
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. P...
Książka (miękka)
91,56 zł 109,00 zł
Do koszyka
Dieta po udarze mózgu - Aleksandra Cichocka

Dieta po udarze mózgu

Przedstawiam poradnik poświęcony diecie po udarze mózgu.Właściwe odżywianie to jeden z czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorych z tej gru...
Książka (miękka)
14,64 zł 15,00 zł
Do koszyka
Dieta  w cukrzycy typu 2 - Aleksandra Cichocka

Dieta w cukrzycy typu 2

W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak...
Książka (miękka)
14,64 zł 15,00 zł
Do koszyka
Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów - Aleksandra Cichocka - 24 %

Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

Wydawca: Medyk
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholester...
Książka (miękka)
22,83 zł 30,00 zł
Do koszyka
Dietoterapia - Dariusz Włodarek - 22 %

Dietoterapia

Wydawca: PZWL
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.W książce uwzględniono aktualny stan wiedz...
eBook (epub, mobi)
92,82 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie w osteoporozie - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w osteoporozie

Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Dietoterapia - Dominika Głąbska - 16 %

Dietoterapia

Nowoczesna publikacja  dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualn...
Książka (miękka)
99,96 zł 119,00 zł
Do koszyka
Żywienie w niedokrwistościach - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Żywienie w niedokrwistościach

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadł...
Książka (miękka)
49,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Diety niskoenergetyczne - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Diety niskoenergetyczne

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, ka...
Książka (miękka)
66,36 zł 79,00 zł
Do koszyka
Dietetyczna kuchnia wegetariańska - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 16 %

Dietetyczna kuchnia wegetariańska

Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukr...
Książka (miękka)
83,16 zł 99,00 zł
Do koszyka
Znaleziono: 53 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20