0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 89 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Beata Przygoda - 9 %

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodz...
99,19 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach nerek - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 9 %

Żywienie w chorobach nerek

W tej książce znajdą Państwo propozycje diet zalecanych m.in. w niewydolności i zapaleniu nerek, w kamicy nerkowej oraz u osób po przeszczepie. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów...
53,69 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 12 %

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat...
51,92 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaburzenia lipidowe - Aleksandra Cichocka - 9 %

Zaburzenia lipidowe

Porady lekarzy i dietetyków.

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
53,69 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietooporne - Patrycja Kłósek-Bzowska - 32 %

Dietooporne

Przewodnik po skutecznym odchudzaniu dla kobiet

Wydawca: Feeria
Czy od dawna marzysz o tym, by schudnąć? Masz już dość kolejnych restrykcyjnych diet, które odbierają ci przyjemność z jedzenia, nie dając w zamian długotrwałych rezultatów? Czujesz f...
37,12 zł 54,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Hipercholesterolemia - Aleksandra Cichocka - 25 %

Hipercholesterolemia

Styl życia Dieta Leczenie

Wydawca: Medyk
Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie, jest uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu przedstawiono i szczegółowo omówio...
29,42 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Hanna Kuchanowicz - 7 %

Tabele składu i wartości odżywczej żywności

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. ...
287,37 zł 309,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 9 %

Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki

Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skutec...
80,99 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 15 %

Dieta oczyszczająca i regeneracyjna

Kuracja oczyszczająca przyspiesza proces pozbywania się szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu, dostarczając równocześnie witamin i składników odżywczych niezbędnych do jego regeneracj...
84,15 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w insulinooporności - Magdalena Makarowska - 32 %

Dieta w insulinooporności

Książka (miękka ze skrzydełkami)
35,75 zł 52,90 zł
Do koszyka
Dieta w insulinooporności - Magdalena Makarowska - 32 %

Dieta w insulinooporności

Wydawca: Feeria
Druga książka specjalistki w dziedzinie insulinooporności Dominiki Musiałowskiej napisana we współpracy ze znaną dietetyczką Magdaleną Makarowską. Vademecum, czyli w skró...
35,75 zł 52,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Insulinooporność Szybkie dania - Magdalena Makarowska - 32 %

Insulinooporność Szybkie dania

Wydawca: Feeria
PIERWSZA POMOC DIETETYCZNA DLA INSULINOOPORNYCHJadłospisy na 3 miesiącePonad 200 przepisów, także w wersjach wegańskich i wegetariańskich5 podstawowych produktó...
37,12 zł 54,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
100 przepisów dla diabetyków - Aleksandra Cichocka - 27 %

100 przepisów dla diabetyków

Wydawca: Medyk
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych...
33,48 zł 46,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach nowotworowych - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 15 %

Żywienie w chorobach nowotworowych

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze di...
84,15 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Diety niskoenergetyczne - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 15 %

Diety niskoenergetyczne

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, ka...
67,15 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 9 %

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. P...
99,19 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta po udarze mózgu - Aleksandra Cichocka

Dieta po udarze mózgu

Książka (miękka)
14,64 zł 15,00 zł
Do koszyka
Dieta po udarze mózgu - Aleksandra Cichocka

Dieta po udarze mózgu

Przedstawiam poradnik poświęcony diecie po udarze mózgu.Właściwe odżywianie to jeden z czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorych z tej gru...
14,64 zł 15,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta  w cukrzycy typu 2 - Aleksandra Cichocka

Dieta w cukrzycy typu 2

Książka (miękka)
14,64 zł 15,00 zł
Do koszyka
Dieta  w cukrzycy typu 2 - Aleksandra Cichocka

Dieta w cukrzycy typu 2

W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak...
14,64 zł 15,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Hashimoto na widelcu - Magdalena Makarowska - 32 %

Hashimoto na widelcu

Książka (miękka ze skrzydełkami)
40,50 zł 59,90 zł
Do koszyka
Hashimoto na widelcu - Magdalena Makarowska - 32 %

Hashimoto na widelcu

Wydawca: Feeria
Wiesz już, że jesteś „motylkiem” – zdiagnozowano u ciebie chorobę Hashimoto. Nie masz pojęcia, co właściwie powinnaś jeść, a czego nie? Czujesz się przytłoczona zmianami, kt&oacut...
40,50 zł 59,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym - Magdalena Makarowska - 32 %

Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym

Wydawca: Feeria
Poradnik ten jest skierowany do osób z nadwagą, a przede wszystkim z problemem cukrzycowym. Zarówno insulinooporność, czyli stan o krok przed cukrzycą typu II, jak i pełnoobjawowa cho...
33,74 zł 49,90 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 89 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20