• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Zamawiaj najtaniej - Orlen paczka
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce (eBook)

4.00  (4 oceny)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2018

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Autor: Ewa Stefańska, Karolina Orywal, Lucyna Ostrowska

  • Wydawca: PZWL

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
109,00 zł
76,30 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 32,70 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

Pierwsza na polskim rynku nowoczesna publikacja poświęcona diagnostyce laboratoryjnej w dietetyce. Ogromnym atutem tej publikacji jest kompleksowe omówienie różnych stanów chorobowych z punktu widzenia lekarza, diagnosty laboratoryjnego i dietetyka.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Medycyna »
    3. Diagnostyka »
    4. Diagnostyka laboratoryjna
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-200-5656-3
  • ISBN druku: 978-83-200-5584-9
  • Liczba stron: 344
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
PRZEDMOWA  9
I. WSTĘP  11
1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal  11
	1.1. Krew jako materiał diagnostyczny  11
	1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny  12
	1.3. Inne materiały diagnostyczne  13
2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal  13
	2.1. Zmienność biologiczna  13
	2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych  15
3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 15
II. DIAGNOSTyKA LABORATORyJNA WyBRANyCH Chorób I STANóW KLINICZNyCH  17
4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal,
Ewa Stefańska  17
	4.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych 17
	4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych 21
	4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny 26
5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska  32
	5.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 32
	5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 35
	5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej  39
6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 42
	6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych  42
		6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego)  42
		6.1.2. Niedobory składników mineralnych  45
		6.1.3. Niedobory witamin  50
	6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych 56
	6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych 69
7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 101
	7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie  101
	7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia  104
	7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu 107
8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska  118
	8.1. Definicja i powikłania otyłości   118
	8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań  122
	8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości  127
9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz 132
	9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała  132
	9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała 138
	9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania 140
	9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania 143
10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska  153
	10.1. Cukrzyca typu 2   153
		10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2 153
		10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2  155
		10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2 162
	10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej   169
		10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii  169
		10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii 172
		10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej 176
	10.3. Dna moczanowa  183
		10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej  183
		10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej  186
		10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej  190
	10.4. Osteoporoza   194
		10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy  194
		10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy  197
		10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie  203
11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska   211
	11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego  211
		11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego  211
		11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego  213
		11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego 218
	11.2. Przewlekła niewydolność serca  223
		11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca   223
		11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca  226
		11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca   229
	11.3. Nadciśnienie tętnicze   231
		11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące)   231
		11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego
		i chorób współistniejących   235
		11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym .238
12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 243
	12.1. Choroby trzustki   243
		12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki  243
		12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki  248
		12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki  252
Spis treści
	12.2. Choroby wątroby  260
		12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych  260
		12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych   267
		12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych   274
13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 283
	13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek   283
		13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek  283
		13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek  287
		13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek  297
	13.2. Kamica nerkowa  308
		13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej 308
		13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej 310
		13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej  313
14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 319
	14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy   319
	14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy 323
	14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy 326
SKOROWIDZ  333

Lucyna Ostrowska

Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska - lekarz chorób wewnętrznych, specjalista dietetyki klinicznej. Kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Od ponad 20 lat kieruje Ośrodkiem Leczenia Otyłości i Chorób Dietozależnych w Białymstoku. Jest wieloletnim lekarzem praktykiem, naukowcem i wykładowcą, prowadzi szkolenia i warsztaty głównie z zakresu obesitologii, zaburzeń metabolicznych i dietetyki klinicznej. Jest twórcą i organizatorem Letniej i Zimowej Szkoły Terapii Otyłości „TALIA” (prowadzonej online). Obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości oraz V-ce Przewodniczącej Sekcji Dietetyki Medycznej przy POLSPEN. Jest Prezesem Elektem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, członkiem EASO (European Association for Study of Obesity) oraz SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professionals in Europe). Pani prof. Lucyna Ostrowska jest autorem i współautorem ponad 300 publikacji, doniesień zjazdowych krajowych i zagranicznych oraz redaktorem naukowym podręcznika „Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce”, „Dietetyka. Kompendium” wydanych przez PZWL oraz licznych rozdziałów w podręcznikach i monografiach recenzowanych.

76,30 zł 109,00 zł
Do koszyka

Choroby zatok przynosowych

Książka bardzo przydatna dla lekarzy rodzinnych, internistów i otorynolaryngologów w codziennej praktyce z uwagi na dużą zapadalność na choroby zatok przynosowych w naszym kraju . Odrębności etiologiczne i kliniczne wskazują, że nie...
90,30 zł 129,00 zł
Do koszyka

Dietetyka. Kompendium

Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej diete...
12,69 zł 14,10 zł
Do koszyka

Przewodnik do ćwiczeń laboratoryjnych dla studentów chemii

Książka prezentuje doświadczenia laboratoryjne, których treść merytoryczna wchodzi w zakres typowych działów chemii fizycznej. Jest przeznaczona jako pomoc w realizacji tzw. ćwiczeń laboratoryjnych z chemii fizycznej na kierunkach chemicz...
43,20 zł 48,00 zł
Do koszyka

Nowoczesne trendy diagnostyki i terapii

Przedmowa / 9Lech Miłosz Giziński, Beata Kowalewska, Wiktor Dróżdż, Badania nad współczesnymi strategiami augmentacyjnymi terapii farmakologicznej depresji lekoopornej / 11Justyna Kalisz, Martyna Sysakiewicz, Gamma...
15,93 zł 17,70 zł
Do koszyka

Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności

Skrypt przeznaczony jest dla studentów stacjonarnych i zaocznych uniwersyteckich, rolniczych oraz przyrodniczych studiów chemicznych o specjalności chemia i analiza żywności. Zawiera informacje dotyczące analizy różnych produkt&oac...
26,10 zł 29,00 zł
Do koszyka

Nietolerancje i alergie pokarmowe - przyczyny, diagnostyka i postępowanie żywieniowe

Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społeczeństwa, u niektórych osób wywołują rea...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.