Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce
Pierwsza na polskim rynku nowoczesna publikacja poświęcona diagnostyce laboratoryjnej w dietetyce. Ogromnym atutem tej publikacji jest kompleksowe omówienie różnych stanów chorobowych z punktu widzenia lekarza, diagnosty laboratoryjnego i dietetyka.
PRZEDMOWA 9
I. WSTĘP 11
1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal 11
1.1. Krew jako materiał diagnostyczny 11
1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny 12
1.3. Inne materiały diagnostyczne 13
2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 13
2.1. Zmienność biologiczna 13
2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych 15
3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 15
II. DIAGNOSTyKA LABORATORyJNA WyBRANyCH Chorób I STANóW KLINICZNyCH 17
4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal,
Ewa Stefańska 17
4.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych 17
4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych 21
4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny 26
5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 32
5.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 32
5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 35
5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej 39
6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 42
6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych 42
6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego) 42
6.1.2. Niedobory składników mineralnych 45
6.1.3. Niedobory witamin 50
6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych 56
6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych 69
7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 101
7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie 101
7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia 104
7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu 107
8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 118
8.1. Definicja i powikłania otyłości 118
8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań 122
8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości 127
9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz 132
9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała 132
9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała 138
9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania 140
9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania 143
10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 153
10.1. Cukrzyca typu 2 153
10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2 153
10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2 155
10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2 162
10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej 169
10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii 169
10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii 172
10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej 176
10.3. Dna moczanowa 183
10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej 183
10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej 186
10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej 190
10.4. Osteoporoza 194
10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy 194
10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy 197
10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie 203
11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 211
11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego 211
11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego 211
11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego 213
11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego 218
11.2. Przewlekła niewydolność serca 223
11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca 223
11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca 226
11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca 229
11.3. Nadciśnienie tętnicze 231
11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące) 231
11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego
i chorób współistniejących 235
11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym .238
12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 243
12.1. Choroby trzustki 243
12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki 243
12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki 248
12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki 252
Spis treści
12.2. Choroby wątroby 260
12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych 260
12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych 267
12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych 274
13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 283
13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek 283
13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek 283
13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek 287
13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek 297
13.2. Kamica nerkowa 308
13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej 308
13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej 310
13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej 313
14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 319
14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy 319
14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy 323
14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy 326
SKOROWIDZ 333