Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.
Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.
English for Dietetics to pierwszy podręcznik do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego przeznaczony dla studentów dietetyki. Powstał dzięki współpracy nauczycieli akademickich zajmujących się nauczaniem języka angielskiego z ekspertami z zakresu dietetyki.
Publikacja pomoże poznać język angielski z dziedziny dietetyki oraz ułatwi komunikowanie się z obcokrajowcami – zarówno ze specjalistami, jak i pacjentami.
Zawiera słownictwo i struktury gramatyczne, które pozwolą: przeprowadzić wywiad żywieniowy i ogólnomedyczny, dokonać oceny żywienia i odżywienia pacjenta, omawiać diety i wyrażać poglądy na tematy zawodowe związane z leczeniem dietetycznym.
Poszczególne rozdziały wprowadzają podstawowe pojęcia z zakresu:
* budowy ludzkiego ciała, układów i ich funkcji, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego,
* procesów trawienia,
* chemii i biochemii medycznej.
Ponadto w książce znalazły się narzędzia językowe potrzebne m.in. do analizowania i budowania piramid żywieniowych, układania diet oraz ich weryfikacji, tzw. patient-centred approach.
Nagrania audio zamieszczone na portalu medycyna.pzwl.pl pomogą opanować prawidłową wymowę.
Podręcznik może być wykorzystywany w pracy z nauczycielem, jak i do samodzielnego uczenia się.
Przedmowa 9 Unit 1. Studying Dietetics and Nutrition Dietetics and nutrition as a branch of science l Studying dietetics and nutrition l A formal letter and email 11 Unit 2. A Dietician and Nutritionist Professional tasks of a dietician/nutritionist l Workplaces l A professional profile of a dietician/ nutritionist l A CV and cover letter 31 Unit 3. Body parts The basic structure of the human body l Cavities and organs 46 Unit 4. Systems of the human body Systems and organs of the human body – structure and functions 55 Unit 5. The digestive system and the process of digestion Organs of the digestive system l Digestive system in cooperation with other systems l Digestive enzymes and hormones l The second brain 62 Unit 6. Nutritional Chemistry Basic notions of chemistry l Mathematical numbers and chemical expressions l Macroelements and microelements l Electrolytes l Macronutrients l Vitamins 79 Unit 7. Dietary guidelines Types of food l History of Food Pyramid in the USA – New Food Pyramid, My Plate l Food Pyramid in Poland 105 Unit 8. Menu Planning and Culture Food patterns based on culture, customs, religion or philosophy l Menus and diets l Creating a menu l Meals and cooking techniques l Graphs in presenting dietary issues 119 Unit 9. New food – genetically modified, functional and convenience food New food l Probiotics and prebiotics l Eating habits l Concerns about genetically modified food l Convenience food consumption 138 Unit 10. Nutrition Assessment The 24-hour dietary recall l The food diary l Nutritional status and its features l Signs of nutritional deficiency diseases l Cumulative effects of nutrition 154 Unit 11. Vegetarianism – food and healt h Vegetarianism and a variety of a plant-based diet l Vegetarian diet and disease prevention l Non-meat sources of nutrients l Vegetarian dishes and recipes l Food preparation techniques 172 Unit 12. Therapeutic and special diets Types of therapeutic diets l Diet-treatable diseases l Diet in pregnancy and breastfeeding l The eatwell plate 189 Unit 13. Dietary consultation Patient-centred communication approach l Abbreviations l Laboratory and anthropometric reports l Specialist and lay terminology l Making an appointment by phone l Medical history l Taking dietary history l Case report l 24-hour dietary recall l Dietary preferences 204 Unit 14. Additional reading practice – miscellaneous texts Clinical eating disorders l Anorexia nervosa l Bulimia nervosa l Binge Eating and Compulsive Eating Disorder l A Scientific text. The abstract. l What’s behind the headlines? 224 Appendix 1. Answer Key 241 Appendix 2. Scripts 276 Appendix 3. Glossary Food products and dishes Food processing Institutions, departments, fields of study, posts and functions Wordlist 303 References 323
Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska - lekarz chorób wewnętrznych, specjalista dietetyki klinicznej. Kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Od ponad 20 lat kieruje Ośrodkiem Leczenia Otyłości i Chorób Dietozależnych w Białymstoku. Jest wieloletnim lekarzem praktykiem, naukowcem i wykładowcą, prowadzi szkolenia i warsztaty głównie z zakresu obesitologii, zaburzeń metabolicznych i dietetyki klinicznej. Jest twórcą i organizatorem Letniej i Zimowej Szkoły Terapii Otyłości „TALIA” (prowadzonej online). Obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości oraz V-ce Przewodniczącej Sekcji Dietetyki Medycznej przy POLSPEN. Jest Prezesem Elektem Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, członkiem EASO (European Association for Study of Obesity) oraz SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professionals in Europe). Pani prof. Lucyna Ostrowska jest autorem i współautorem ponad 300 publikacji, doniesień zjazdowych krajowych i zagranicznych oraz redaktorem naukowym podręcznika „Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce”, „Dietetyka. Kompendium” wydanych przez PZWL oraz licznych rozdziałów w podręcznikach i monografiach recenzowanych.