0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY
Pobierz fragment
Wybierz format pliku:
Pobierz

Bioanalityka. Tom. I

(eBook)

Nowe wyzwania w bioanalizie klinicznej i ocenie naturalnych surowców leczniczych

0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: 2020

  • Wydanie/Copyright: wyd. 1

  • Redakcja naukowa: Bogusław Buszewski, Irena Staneczko-Baranowska

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    ePub mobi (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 119,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 83,30 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

83,30 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Bioanalityka. Tom. I

Bioanalityka, to interdyscyplinarna dziedzina wiedzy, która stanowi szybko rozwijający się obecnie dział chemii analitycznej. Bioanaliza zaczyna odgrywać kluczową rolę w szybko rozwijających się dziedzinach współczesnej bionauki w ramach genomiki, proteomiki, metabolomiki, lipidomiki i innych. Umiejętność doboru odpowiednich metod i narzędzi, w zależności od rodzaju podejmowanego problemu, jest niezwykle ważne i często decyduje o powodzeniu zarówno kolejnych etapów jak i całości badań.

Duże zainteresowanie bioanalityką, w tym kształcenie na poziomie przedmiotów podstawowych i specjalnościowych, jak również funkcjonowanie specjalności „Bioanalityka” na wielu uczelniach, potrzeby laboratoriów klinicznych czy medycyny sądowej, czy kontroli jakości produktów spożywczych i żywności, skłoniły redaktorów naukowych do przygotowania niniejszej książki. Przedstawione w niej zagadnienia będą przydatne studentom i pracownikom naukowym, pracownikom laboratoriów badawczych również z pokrewnych dziedzin.

Książka ta jest opracowaniem zbiorowym, w którym znakomici specjaliści z różnych ośrodków naukowych i badawczych w Polsce przedstawili – potencjał, aplikacje kliniczne i środowiskowe oraz perspektywy dalszego rozwoju bioanalityki.

„Publikacja została przygotowana przez znakomitych analityków o dużym doświadczeniu, często na podstawie przeprowadzanych własnych badań. Podręcznik uwzględnia praktycznie wszystkie aspekty bioanalityki. Prezentuje zarówno zagadnienia teoretyczne związane z interdyscyplinarnym charakterem bioanalityki (badania medyczne i farmaceutyczne, analizę produktów spożywczych i żywnościowych, analizę surowców naturalnych jako źródła substancji aktywnych biologicznych, badania środowiskowe), jak i przedstawia możliwości i potencjalne aplikacje metodologiczne. Jako chemik analityk jestem przekonany, że podręcznik będzie pomocny zarówno studentom i pracownikom naukowym uniwersytetów i politechnik oraz praktykom pracujących w różnego typu laboratoriach medycznych, farmaceutycznych czy środowiskowych. Zaletą książki jest krytyczne podejście do prezentowanego materiału, omawiane są zarówno zalety jak i ograniczenia poszczególnych metodyk analitycznych. W wielu rozdziałach przedstawione zostały tendencje rozwojowe w danej technice analitycznej, np. miniaturyzację stosowanej aparatury badawczej (lab-on-chip).”
Z recenzji prof. Waldemara Wardenckiego

Pierwszy tom składa się z dwóch części:
Część A Bioanaliza jako źródło informacji dla diagnostyki, terapii medycznej i dla celów sądowych
CZĘŚĆ B Surowce naturalne jako źródło substancji biologicznie aktywnych

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Chemia
  • Redakcja: Bogusław Buszewski, Irena Staneczko-Baranowska
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-21287-2
  • ISBN druku: 978-83-01-21281-0
  • Liczba stron: 450
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wykaz podstawowych skrótów   XIX
Część I 1
Bioanaliza jako źródło informacji dla diagnostyki, terapii medycznej i dla celów sądowych 1
1. Bioanalityka w transformacji in vitro i in vivo związków biologicznie aktywnych dla potrzeb diagnostyki biomedycznej   3
	1.1. Wprowadzenie         3
	1.2. Metabolizm związków biologicznie aktywnych    3
	1.3. Terapeutyczne monitorowanie leków      4
	1.4. Metody analityczne w oznaczaniu i identyfikacji leków w próbkach biologicznych   6
	1.5. Dwuwymiarowa chromatografia cieczowa w analizie leków        8
	1.6. Zastosowanie elektrochemii oraz spektrometrii mas w naukach „-omicznych”   13
	1.7. Biologiczne systemy in vitro do badaniametabolizmu leków        17
	1.8. Podsumowanie         18
Podziękowanie     19
Piśmiennictwo     19
2. Badania proteomiczne w diagnostyce chorób neurodegeneracyjnych       23
	2.1. Wprowadzenie         23
	2.2. Podstawy biologiczne chorób neurodegeneracyjnych      23
	2.3. Spektrometria mas (MS) w analizie proteomicznej         25
		2.3.1. Strategie w identyfikacji białek       25
	2.4. Zastosowanie analizy proteomicznej w badaniach nad schorzeniami neurodegeneracyjnymi     29
	2.5. Podsumowanie         30
Piśmiennictwo      30
3. Bioanalityka medyczna – techniki separacyjne w diagnostyce medycznej chorób neurologicznych i zaburzeń na wybranych przykładach   33
	3.1. Wprowadzenie         33
	3.2. Potencjał bioanalityki medycznej        34
	3.3. Klasyfikacja technik bioanalitycznych       35
		3.3.1. Techniki separacyjne w diagnostyce medycznej chorób neurologicznych i zaburzeń na wybranych przykładach   36
	3.4. Podsumowanie         40
Piśmiennictwo     40
4. Oznaczanie substancji endogennych w matrycach biologicznych   43
	4.1. Wprowadzenie         43
	4.2. Krew         44
	4.3. Mocz         45
	4.4. Tkanki       48
	4.5. Ślina         50
	4.6. Wydychane powietrze       51
	4.7. Niekonwencjonalne matryce biologiczne w badaniach bioanalitycznych    52
	4.8. Podsumowanie         54
Piśmiennictwo      54
5. Analityka oligonukleotydów antysensownych       57
	5.1. Wprowadzenie         57
	5.2. Oligonukleotydy antysensowne   57
	5.3. Przygotowanie próbek oligonukleotydów antysensownych do analiz chromatograficznych   58
		5.3.1. Strącanie białek   58
		5.3.2. Rozkład enzymatyczny 58
		5.3.3. LLE  59
		5.3.4. SPE  59
		5.3.5. Hybrydyzacja  60
	5.4. Analiza chromatograficzna oligonukleotydów antysensownych   61
		5.4.1. IP RP HPLC   61
		5.4.2. IEC  63
		5.4.3. HILIC   63
		5.4.4. SEC  64
	5.5. Oznaczanie oligonukleotydów antysensownych   65
	5.6. Podsumowanie 69
Podziękowanie   69
Piśmiennictwo  69
6. Analityczna ocena metabolizmu fosfolipidów w warunkach fizjologii i patologii 73
	6.1. Wprowadzenie   73
	6.2. Ocena lipidomu jako źródła informacji o fizjologii lub patofizjologii komórki i organizmu     73
	6.3. Metabolizm fosfolipidów 73
	6.4. Przygotowanie materiału biologicznego do analizy fosfolipidów i ich metabolitów 75
	6.5. Podejście analityczne do oceny profilu fosfolipidowego w ujęciu klasycznym i wielkoskalowym   77
	6.6. Oznaczanie kwasów tłuszczowych (fosfolipidowych i wolnych)   79
	6.7. Ocena procesu peroksydacji fosfolipidów     82
	6.8. Ocena metabolizmu fosfolipidów zachodzącego z udziałem enzymów   84
		6.8.1. Endokanabinoidy   84
		6.8.2. Eikozanoidy   86
	6.9. Podsumowanie 88
Piśmiennictwo  88
7. Lipidomika – strategie analityczne i zastosowania  91
	7.1. Wprowadzenie   91
	7.2. Lipidomika   92
		7.2.1. Lipidy – struktura chemiczna 92
		7.2.2. Techniki oznaczeń końcowych wykorzystywane w lipidomice   94
		7.2.3. Techniki przygotowania próbki w lipidomice   97
		7.2.4. Strategie analityczne w lipidomice na podstawie spektrometrii mas 98
		7.2.5. Lipidomika niecelowana – analiza danych     99
	7.3. Lipidomika – zastosowania 102
		7.3.1. Lipidomika gronkowca złocistego Staphylococcus aureus  102
		7.3.2. Lipidomika mleka kobiecego 107
		7.4. Podsumowanie   108
Piśmiennictwo  108
8. Lipidomika w otyłości olbrzymiej 113
	8.1. Wprowadzenie 113
	8.2. Otyłość olbrzymia – paradoks rozwoju cywilizacyjnego   113
	8.3. Lipidy – obszar potencjalnych badań związków bioaktywnych  114
	8.3. Ocena zmian profilu kwasów tłuszczowych w surowicy i tkance tłuszczowej u pacjentów z otyłością olbrzymią   117
	8.4. Identyfikacja nieznanych lub mało poznanych grup kwasów tłuszczowych – ich rola w patogenezie otyłości olbrzymiej 121
	8.5. Podsumowanie   126
Podziękowanie   126
Piśmiennictwo  126
9. Oznaczanie zasadowych leków psychotropowych w płynach biologicznych i tkankach metodą RP-HPLC 129
	9.1. Wprowadzenie   129
	9.2. Przygotowanie próbek   131
		9.2.1. Wirowanie   131
		9.2.2. Wytrącanie białka 131
		9.2.3. Ekstrakcja ciecz–ciecz 132
		9.2.4. Dyspersyjna mikroekstrakcja ciecz–ciecz     133
		9.2.5. Ekstrakcja ciało stałe–ciecz 134
		9.2.6. Ekstrakcja do fazy stałej 135
		9.2.7. Mikroekstrakcja   136
		9.2.8. Ekstrakcja wspomagana mikrofalami     136
		9.2.9. QuEChERS   137
	9.3. RP-HPLC  137
		9.3.1. Fazy ruchome zawierające wodę i modyfikator organiczny 137
		9.3.2. Fazy ruchome zawierające dodatek soli    137
		9.3.3. Fazy ruchome o niskich wartościach pH   137
		9.3.4. Fazy ruchome o odczynie zasadowym   141
		9.3.5. Fazy ruchome z dodatkiem blokerów grup silanolowych 141
		9.3.6. Fazy stacjonarne   141
		9.3.7. Rozdzielanie enancjomerów leków psychotropowych 143
	9.4. Podsumowanie   143
Piśmiennictwo  143
10. Badania substancji psychoaktywnych stosowanych w dopingu: metody przesiewowe i potwierdzeniowe 147
	10.1. Wprowadzenie   147
	10.2. Procedury przesiewowe (ITP) 149
		10.2.1. Substancje nieprogowe 149
		10.2.2. Substancje progowe 150
	10.3. Procedury potwierdzeniowe (CPs)     150
		10.3.1. Substancje nieprogowe – jakościowe procedury potwierdzeniowe     150
		10.3.2. Substancje progowe – ilościowe procedury potwierdzeniowe 151
	10.4. Badania substancji psychoaktywnych     151
		10.4.1. Metody przesiewowe (ITP) dla substancji psychoaktywnych 151
		10.4.2. Metody potwierdzeniowe (CPs) dla substancji psychoaktywnych 152
		10.4.3. Pochodne fenyloetyloaminy – modyfikacje   153
		10.4.4. Kokaina – interpretacja i czas 155
		10.4.5. Morfina i inne środki opioidowe – złożoność metabolizmu   157
		10.4.6. Δ9-tetrahydrokanabinol (THC) i syntetyczne kanabinoidy 159
		10.4.7. Kilka słów o efedrynach – biotransformacja  160
	10.5. Podsumowanie   160
Piśmiennictwo  161
11. Techniki separacyjne w analizie materiału biologicznego na zawartość wybranych związków siarki 163
	11.1. Wprowadzenie   163
	11.2. Rola w organizmie 163
		11.2.1. Niskocząsteczkowe tiole 163
		11.2.2. Tiolakton homocysteiny i jego metabolity   164
		11.2.3. Albumina i koenzym A 165
		11.2.4. Tiosiarczany, siarkowodór i produkty jego przemiany 166
	11.3. Problemy towarzyszące oznaczaniu związków siarki    166
		11.3.1. Najczęściej analizowany materiał biologiczny  166
		11.3.2. Pobieranie i przechowywanie próbek   167
		11.3.3. Przygotowanie próbki do analizy     168
	11.4. Zastosowanie technik separacyjnych do oznaczania wybranych związków siarki   174
		11.4.1. Chromatografia cieczowa 175
		11.4.2. Elektroforeza kapilarna 176
		11.4.3. Chromatografia gazowa  177
	11.5. Podsumowanie   178
Piśmiennictwo  178
12. Zastosowanie chromatografii planarnej w analizie farmaceutycznej i klinicznej     181
	12.1. Wprowadzenie   181
	12.2. Monitorowanie leków 182
	12.3. Wyznaczanie parametrów farmakokinetycznych 184
	12.4. Analiza szlaków metabolicznych 185
	12.5. Badania przesiewowe w ramach analizy toksykologicznej   185
	12.6. Badania czystości enancjomerów     188
	12.7. Chromatografia planarna w toksykologii sądowej  191
	12.8. Podsumowanie   193
Piśmiennictwo  193
13. Lotne związki organiczne wytwarzane w matrycach biologicznych 197
	13.1. Wprowadzenie   197
	13.2. Lotne związki organiczne wydzielane przez bakterie  198
		13.2.1. Węglowodory   199
		13.2.2. Ketony   199
		13.2.3. Aldehydy   199
		13.2.4. Estry  199
		13.2.5. Związki zawierające azot 199
		13.2.6. Związki siarki   200
		13.2.7. Kwasy organiczne 200
		13.2.8. Alkohole, fenole i związki aromatyczne     200
		13.2.9. Związki nieorganiczne 201
	13.3. LZO jako potencjalne markery chorób     203
		13.3.1. Próbki kału 203
		13.3.2. Próbki moczu   203
		13.3.3. Zainfekowane tkanki 203
		13.3.4. Ślina jako matryca w badaniach LZO   204
		13.3.5. Potencjalne biomarkery w ślinie     204
	13.4. Wydychane powietrze 205
	13.5. Podsumowanie   206
Podziękowanie   206
Piśmiennictwo  207
14. Mleko ludzkie a ksenobiotyki 211
	14.1. Wprowadzenie   211
	14.2. Mleko ludzkie   211
	14.3. Zanieczyszczenia środowiskowe 212
		14.3.1. Zanieczyszczenia organiczne     213
		14.3.2. Metale ciężkie   216
		14.3.3. Farmaceutyki   216
		14.3.4. Mikotoksyny   218
	14.4. Oznaczanie ksenobiotyków w mleku 219
	14.5. Podsumowanie   219
Piśmiennictwo  220
15. Wybrane metody instrumentalne w datowaniu plam krwawych dla celów sądowych   223
	15.1. Wprowadzenie   223
	15.2. Procesy fizykochemiczne towarzyszące degradacji plam krwawych   225
	15.3. Metody spektroskopowe wykorzystywane w datowaniu plam krwawych 226
		15.3.1. Analiza barwy i spektroskopia UV-Vis     227
		15.3.2. Pomiary czasów życia fluorescencji     230
		15.3.3. Spektroskopia wibracyjna 231
	15.4. Redefiniując problem czasu – zmodyfikowana metodyka datowania względnego      234
		15.4.1. Czynniki wpływające na mechanizmy starzeniowe krwi 234
		15.4.2. Datowanie śladów krwawych jako problem porównawczy – nowe ujęcie datowania względnego 235
	15.5. Podsumowanie   236
Piśmiennictwo  236
16. Badania materiału pochodzenia biologicznego metodami spektrometrii wibracyjnej 239
	16.1. Wprowadzenie   239
	16.2. Mikrospektroskopia ramanowska w badaniach komórek i tkanek organizmu żywego 239
		16.2.1. Mikrospektroskopia ramanowska w badaniach komórek organizmu ludzkiego  239
		16.2.2. Dwuwymiarowa analiza korelacyjna w badaniach komórek organizmu ludzkiego 241
		16.2.3. Analiza patologicznych erytrocytów w zakażeniu pasożytniczym i bakteryjnym   242
		16.2.4. Mikrospektroskopia ramanowska w badaniach zdrowej tkanki mózgowej     243
		16.2.5. Mikrospektroskopia ramanowska w badaniach epileptycznej tkanki mózgowej  243
	16.3. Badania papieru piśmiennego dla celów kryminalistycznych  244
		16.3.1. Starzenie się papieru 245
		16.3.2. Metody spektrometryczne badania papieru   246
		16.3.3. Różnicowanie próbek papieru na podstawie stanu ich zachowania – badania modelowe   247
	16.4. Podsumowanie   250
Piśmiennictwo  251
17. Analiza włosów i jej możliwe zastosowania  253
	17.1. Wprowadzenie   253
	17.2. Budowa włosa   254
	17.3. Cykl życia włosa   255
	17.4. Analiza pierwiastkowa włosów jako alternatywa w stosunku do badania krwi i moczu 255
	17.5. Przygotowanie próbek włosów przed etapem analizy pierwiastkowej 257
	17.6. Różne aspekty wykorzystania włosów ludzkich   259
	17.7. Podsumowanie   270
Piśmiennictwo  270
18. Bioobrazowanie pierwiastków w tkankach klinicznych techniką LA-ICPMS     273
	18.1. Wprowadzenie   273
	18.2. Aspekty techniczne analizy próbek klinicznych   274
	18.3. Kalibracja w metodzie LA-ICPMS      274
	18.4. Bioobrazowanie pierwiastków w próbkach klinicznych 275
		18.4.1. Badanie błony śluzowej jamy ustnej po implantacji zęba 275
		18.4.2. Badanie naczyń krwionośnych pobranych od chorych na miażdżycę 278
		18.4.3. Badanie migracji pierwiastków z wypełnień stomatologicznych do tkanek twardych zębów: szkliwo i zębina 280
	18.5. Podsumowanie   283
Piśmiennictwo  283
19. Oznaczanie w materiale biologicznym produktów przemian metabolicznych wybranych mutagennych i kancerogennych związków organicznych powstających w termicznie przetwarzanej żywności   287
	19.1. Wprowadzenie   287
	19.2. Heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA)     287
		19.2.1. Aktywność mutagenna i kancerogenna heterocyklicznych amin aromatycznych     288
		19.2.2. Narażenie człowieka na HAA 288
		19.2.3. Oznaczanie HAA, ich metabolitów i adduktów w materiale biologicznym   289
	19.3. Akrylamid (AA)   293
		19.3.1. Aktywność biologiczna akrylamidu    294
		19.3.2. Oznaczanie AA i produktów jego przemian metabolicznych w materiale biologicznym   294
	19.4. Podsumowanie   295
Piśmiennictwo  296
20. Wybrane rośliny lecznicze jako źródło związków biologicznie aktywnych 301
	20.1. Wprowadzenie   301
	20.2. Materiał roślinny jako surowiec 302
	20.3. Pierwotne i wtórne metabolity roślinne     303
		20.3.1. Charakterystyka olejków eterycznych i sposoby ich pozyskiwania      306
		20.3.2. Polifenole – źródła pochodzenia i właściwości 308
		20.3.3. Alkaloidy roślinne 310
		20.3.4. Saponiny jako związki biologicznie aktywne  311
	20.4. Ważniejsze metodyki wyodrębniania i oznaczania substancji czynnych w surowcach roślinnych     313
	20.5. Podsumowanie   315
Piśmiennictwo  316
21. Analizy metabolomiczne naturalnych surowców leczniczych     319
	21.1. Wprowadzenie   319
	21.2. Metody analityczne w analizie związków biologicznie czynnych pochodzenia naturalnego   319
	21.3. Surowce naturalne o potencjalnych właściwościach leczniczych 320
		21.3.1. Aloes  320
		21.3.2. Cannabis sativa  322
		21.3.3. Lucilia sericata 323
		21.3.4. Chorthippus spp 325
		21.3.5. Tran  326
		21.3.6. Miód manuka   327
	21.4. Podsumowanie   328
Piśmiennictwo  329
22. Flawonoidy chiralne – metody enancjoseparacji i wydzielania mieszanin polifenoli   333
	22.1. Wprowadzenie   333
	22.2. Flawonoidy – budowa i podział 334
	22.3. Enancjomery flawonoidów – w bioanalityce     334
		22.3.1. Analityka chiralnych flawonoidów     336
	22.4. Analityka mieszanin flawonoidów niechiralnych  341
		22.4.1. Wydzielanie polifenoli z materiału roślinnego   341
		22.4.2. Oczyszczanie ekstraktów roślinnych   343
		22.4.3. Oznaczanie polifenoli w ekstraktach roślinnych  344
	22.5. Podsumowanie   345
Piśmiennictwo  345
23. Oznaczanie związków fenolowych pochodzenia roślinnego w próbkach biologicznych   349
	23.1. Wprowadzenie   349
	23.2. Ogólna charakterystyka związków fenolowych pochodzenia roślinnego 349
		23.2.1. Właściwości przeciwutleniające      349
		23.2.2. Biodostępność i bioprzyswajalność     351
	23.3. Metody analityczne stosowane do oznaczania związków fenolowych w materiałach biologicznych  353
		23.3.1. Przygotowanie próbek do analizy     353
		23.3.2. Metody oznaczania związków fenolowych   354
	23.4. Podsumowanie   361
Piśmiennictwo  361
Część II 299
Surowce naturalne jako źródło substancji biologicznie aktywnych   299
24. Chromatografia cienkowarstwowa w analizie substancji roślinnych 363
	24.1. Wprowadzenie   363
		24.1.1. Techniki jednowymiarowe 364
		24.1.2. Techniki wielowymiarowe 365
		24.1.3. Inne techniki planarne 366
	24.2. Chromatograficzny „odcisk palca” substancji roślinnych metodą TLC 367
	24.3. Techniki przetwarzania obrazu w analizie ekstraktów roślinnych metodą TLC 369
	24.4. Badanie właściwości antyoksydacyjnych metodą chromatografii cienkowarstwowej     369
	24.5. Detekcja inhibitorów wybranych enzymów     372
		24.5.1. Wykrywanie inhibitorów acetyloi butyrylocholinoesterazy 372
		24.5.2. Wykrywanie inhibitorów α- i β-glukozydazy  374
		24.5.3. Wykrywanie inhibitorów innych enzymów   374
	24.6. Detekcja związków o działaniu bakteriobójczym  375
		24.6.1. Metody bioautograficzne 376
		24.6.2. Szczepy bakteryjne stosowane w detekcji bioautograficznej 376
		24.6.3. Dokumentacja bioautogramów i analiza danych   378
		24.6.4. Zastosowanie analityczne metod bioautograficznych 379
	24.7. Podsumowanie   382
Piśmiennictwo  383
25. Mechanizmy obronne roślin i kompromis ewolucyjny: analityka na styku chemii i biologii 389
	25.1. Wprowadzenie   389
	25.2. Mechanizmy obronne roślin 389
	25.3. Metabolity wtórne i rola analityki chemicznej w badaniu kompromisu ewolucyjnego      392
	25.4. Obrona chemiczna dzikich i uprawnych gatunków pomidorów   394
	25.5. Podsumowanie   397
Piśmiennictwo  397
26. Metalonanomateriały w matrycach biologicznych 401
	26.1. Wprowadzenie   401
	26.2. Metalonanomateriały oraz ich występowanie w matrycach biologicznych 402
		26.2.1. Występowanie w tkankach roślinnych     402
		26.2.2. Nanomateriały teranostyczne 403
	26.3. Obrazowanie metalonanomateriałów w tkankach roślinnych i materiałach fizjologicznych     404
		26.3.1. Techniki mikroskopowe  404
		26.3.2. Techniki spektroskopowe/spektrometryczne 405
	26.4. Charakteryzowanie metalonanomateriałów i ich form w tkankach roślinnych i materiałach fizjologicznych   407
		26.4.1. Techniki spektrometryczne/spektroskopowe (ICP-MS, ICP-OES, SP-ICP-MS, XANES, DLS)  407
		26.4.2. Techniki łączone (CE-/HPLC-/HDC-/FFF‑ICP- MS/OES)   408
	26.5. Podsumowanie   411
Podziękowanie   411
Piśmiennictwo  411
27. Bioanalityka jako narzędzie wspomagające wytwarzanie żywności funkcjonalnej 415
	27.1. Wprowadzenie   415
	27.2. Wytwarzanie żywności funkcjonalnej     415
	27.3. Spektrometria mas w analizie związków biologicznie czynnych 417
		27.3.1. Identyfikacja niskocząsteczkowych związków selenu 418
	27.4. Podsumowanie   426
Piśmiennictwo  428
28. Skład chemiczny wosków powierzchniowych owadów: funkcje biologiczne i analityka      431
	28.1. Wprowadzenie   431
	28.2. Funkcje biologiczne wosków powierzchniowych owadów  431
		28.2.1. Ochrona przed utratą wody     432
		28.2.2. Chemiczna komunikacja; feromony   432
		28.2.3. Ochrona przed entomopatogennymi mikroorganizmami 434
	28.3. Analityka wosków powierzchniowych     436
		28.3.1. Ekstrakcja wosków powierzchniowych     436
		28.3.2. Rozdzielanie wosków na poszczególne grupy 437
		28.3.3. Analiza jakościowa i ilościowa 437
	28.4. Podsumowanie   443
Piśmiennictwo  444

Inni Klienci oglądali również

33,84 zł 37,60 zł
Do koszyka

Zarys nanotechnologii żywności i kosmetyków

Nanotechnologia jest jedną z najszybciej i burzliwie rozwijających się dziedzin nauki i technologii, w tym nanotechnologii żywności i kosmetyków. W ubiegłym roku, nanotechnologia przyniosła dochód sięgający ponad trylion dolarów a...
69,30 zł 99,00 zł
Do koszyka

Współczesna wiedza o polimerach. Tom 1

Materiały polimerowe są wykorzystywane we wszystkich dziedzinach techniki, a chemia polimerów to istotna, interdyscyplinarna dziedzina wiedzy, niezbędna nie tylko chemikom, ale również inżynierom, technologom, a nawet lekarzom.Wsp&o...
69,30 zł 99,00 zł
Do koszyka

Chemia Piękna Tom 2

Opis:Książka udziela odpowiedzi na pytanie, jakie są źródła substancji, które mogą stanowić wartościowe składniki kosmetyków i suplementów. Analiza współczesnych trendów w tym względzie ujawnia trzy podst...
15,03 zł 16,70 zł
Do koszyka

Laboratorium chemii (2015, wyd. 6)

Skrypt dla studentów Międzywydziałowych Studiów Ochrony Środowiska UW przygotowany przez pracowników Wydziału Chemii UW. Opisane w nim ćwiczenia obejmują analizę jakościową kationów I (Al3+, NH4+, Ca2+, Mg2+) i II (Ag+, Cu2+...
13,23 zł 14,70 zł
Do koszyka

Technologia wytwarzania i właściwości multiferroikowej ceramiki typu PFN

Praca ma charakter zarówno technologiczno-eksperymentalny, jak i badawczo-aplikacyjny. Prezentuje stan badań ceramicznych materiałów ferroelektromagnetycznych. Multiferroikowy materiał PFN został poddany dokładnej analizie (pod względem t...
44,80 zł 64,00 zł
Do koszyka

Chemia organiczna. Testy egzaminacyjne z rozwiązaniami

Publikacja zawiera zbiór testów przygotowujących do egzaminu z chemii organicznej. Pytania zbudowane są tak, jak rzeczywiste arkusze egzaminacyjne. Rozwiązania to nie tylko prawidłowe odpowiedzi ale również sposoby dojścia do nich....

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!