To ostatnie 20 lat badań na 80 stronach przystępnego przeglądu. Zbiór 140 publikacji naukowych i wiedza akademicka przekazane w formie podręcznej encyklopedii. To przewodnik po preparatach pomocnych w optymalizacji stanu zdrowia i odżywienia osób na dietach roślinnych.
Dla wielu osób będzie to wiedza przełomowa. Pomoże spojrzeć na temat
weganizmu przez szeroki obiektyw:
osobom na dietach roślinnych
osobom planującym przejście na dietę roślinną
kobietom w ciąży i matkom
sportowcom
uczniom i studentom
dietetykom i trenerom
psychologom
wszystkim osobom szukającym merytorycznych argumentów w dyskusji na temat wpływu weganizmu na
zdrowie.
Motywacje i statystyki
Substancje trudno dostępne w diecie wegańskiej
Cholina – układ nerwowy i wątroba
Kwasy tłuszczowe EPA i DHA – rozwój i serce
Koenzym Q10 – anti-aging i metabolizm
Fosfatydyloseryna – układ nerwowy i serce
Kwas arachidonowy – układ endokannabinoidowy
Inne: żelazo, jod, witamina D3
Substancje niespotykane w roślinach
Kobalamina – krew i DNA
Kreatyna – mięśnie i mózg
Karnityna – mięśnie i metabolizm
Karnozyna – mięśnie i anti-aging
Inne: tauryna, kolagen, cholesterol
Fakty - trochę niewygodne
Podsumowanie
Źródła