"Autorzy zamieszczają wykazy alergenów odpowiedzialnych za rozwój alergii: od mleka, jaj, ryb, ziół i przypraw po barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i substancje kons...
Publikacja poświęcona jest architekturze proekologicznej oraz problemom i wyzwaniom środowiskowym, technologicznym, prawnym, ekonomicznym, społecznym i estetycznym, które towarzyszą realizac...
Na biegunki i zaparcia cierpi około 20% dzieci. W poradniku napisanym przez znanego i cenionego specjalistę z CZD można znaleźć niezbędne i rzetelne informacje dotyczące problemów z trawieni...
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym...
Podręcznik obejmuje, obok rozdziałów prezentujących ogólne spojrzenie na zagadnienia cie-płownictwa i systemów ciepłowniczych, bilansowanie cieplne systemu oraz projektowanie c...
Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produkt&o...
Autorami tej publikacji są naukowcy i praktycy, inżynierowie i artyści, architekci, urbaniści, architekci krajobrazu – ludzie, którzy kształtują nie tylko miejsca, w których żyj...
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histam...
Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Je...
Niniejszy skrypt, zawierający najważniejsze ćwiczenia laboratoryjne na temat techniki cieplnej, jest przeznaczony głównie dla studentów inżynierii środowiska i energetyki cieplnej, je...
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potr...
Książka opisuje przedsięwzięcia biznesowe zrodzone w Izraelu, które mają lub będą miały w przyszłości ogromny wpływ na ludzkie życie. Dotyczą one w przeważającej mierze świata nowych technol...
W rozprawie przedstawiono krótki opis historyczny powstania i rozwoju systemów kanalizacyjnych od czasów starożytnych do współczesności oraz zwrócono uwagę na zmi...
Podręcznik opracowano dla studentów uczelni technicznych mających w swoim programie kształcenia ćwiczenia laboratoryjne z urządzeniami medycznymi. Celem takich ćwiczeń jest zapoznanie stude...
W rozprawie scharakteryzowano związki powierzchniowo czynne jako ważną grupę związków chemicznych, omówiono ich zastosowanie i ogólnie wprowadzono w zagadnienie ich biodegradac...
Niniejsza monografia stanowi podsumowanie prac naukowych wykonanych w ramach projek-tu badawczego, finansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (od 2012 r. przez Narodowe Centrum N...
Autorzy niniejszej publikacji podjęli wyzwanie analizy możliwości regeneracji miast – regeneracji rozpatrywanej w sferze ekologicznej (odtwarzanie, rehabilitacja, renaturyzacja, restytucja) o...
Praca poświęcona jest poszukiwaniu programu sterowania parametrami czynnika suszącego, wilgotnością i temperaturą, a w przypadku suszenia mikrofalowego parametrami źródła promieniowania (np....
Praca przedstawia wyniki badań dotyczących zagadnień związanych z syntezą i właściwościami soli bis-imidazoliowych w postaci chlorków i bis(trifluorometylosulfonylo)imidków 3,3’...
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i ...