Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgo...
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilośc...
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumie...
Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęś...
Unikalna publikacja wszechstronnie przedstawiająca problematykę mikroflory i jej znaczenie w stanie fizjologicznym i w zaburzeniach przewodu pokarmowego. Powszechność stosowania antybiotykoterapii ...
Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat...
Hepatologia to dwutomowe, unikatowe na rynku wydawniczym dzieło o charakterze interdyscyplinarnym, przeznaczone dla szerokiego kręgu lekarzy stykających się z chorobami wątroby i dróg żó...
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) jest jednym z najczęściej rozpoznawanych schorzeń układu pokarmowego. Szacuje się, że problem ten może dotyczyć nawet co piątej osoby w Polsce....
Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płcio...
Przewlekłe bóle brzucha stanowią jeden z podstawowych problemów dla pediatrów, lekarzy rodzinnych oraz gastroenterologów. Jest to jeden z najczęstszych objawów podmiotowych występujących u dziec...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnyc...
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skutec...
Książka jest krótką monografią poświęconą chirurgii kolorektalnej napisaną przez specjalistów z wielu światowych ośrodków. W publikacji w zwięzły sposób omówiono ...
Od pierwszego wydania monografii minęły 3 lata. W tym czasie pojawiły się nowe informacje, zwłaszcza dotyczące leczenia. Opublikowano wyniki badań oceniających wartość m.in. całkowitego leczenia...
Choroby proktologiczne nierzadko stanowią poważny problem zdrowotny. Należą zarazem do chorób, o których się nie mówi, a ich leczeniem zajmują się nieliczne wysokospecjalistyczne ośrodki.
<...
Zaburzenia połykania stanowią wyzwanie dla współczesnej medycyny, skupiającej się nie tylko na wyleczeniu choroby zasadniczej, ale także na poprawie jakości życia chorych. Dotykają one coraz...
Trzeci numer, pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Wojciecha Polkowskiego, skierowany jest do praktykujących lekarzy onkologów, chirurgów, został poświęcony leczeniu wielodyscyplinarnemu raka...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnych specjalistów z wiodących o...