0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Technologia przetwórstwa mięsa

(eBook)
0.00  (0 ocen)
 Dodaj recenzję
Rozwiń szczegóły
  • Druk: Warszawa, 2018

  • Wydanie/Copyright: wyd. 2

  • Autor: Adam Olszewski

  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
Cena katalogowa: 84,00 zł
Najniższa cena z 30 dni: 58,80 zł
Cena produktu

Cena katalogowa – rynkowa cena produktu, często jest drukowana przez wydawcę na książce.

Najniższa cena z 30 dni – najniższa cena sprzedaży produktu w księgarni z ostatnich 30 dni, obowiązująca przed zmianą ceny.

Wszystkie ceny, łącznie z ceną sprzedaży, zawierają podatek VAT.

58,80 zł
Dostępność:
online po opłaceniu
Dodaj do schowka

Technologia przetwórstwa mięsa

Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWN

Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa. Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów.
Opisano także najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych urządzeń produkcyjnych. Uwzględniono problemy higieny produkcji i higieny pracy. Podano zasady HACCP, GMP i GPH oraz zamieszczono odpowiednie normy ISO 9000.
W drugim wydaniu podręcznika uaktualniono m.in. wykaz dozwolonych substancji dodatkowych dopuszczonych do stosowania w produkcji przetworów mięsnych i drobiowych, a także obowiązujące przepisy dotyczące przetwórstwa mięsa. Ponadto podano nową klasyfikację tusz zwierząt rzeźnych w systemie SEUROP.

Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zdobywających zawód rzeźnika-wędliniarza.

  • Kategorie:
    1. Ebooki i Audiobooki »
    2. Nauki o zdrowiu »
    3. Biologia, botanika, zoologia
  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-01-19412-3
  • ISBN druku: 978-83-01-19412-3
  • Liczba stron: 346
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Od Autora 11
1. Wiadomości wstępne 13
	1.1. Rozwój i znaczenie przemysłu mięsnego w Polsce 13
	1.2. Normalizacja w Polsce 15
	1.3. Struktura i skład chemiczny mięsa 17
		1.3.1. Histologiczne elementy tkanek mięśniowych 18
		1.3.2. Skład chemiczny mięsa 19
Literatura 22
2. Żywiec rzeźny 23
	2.1. Pogłowie zwierząt w Polsce 23
	2.2. Typy i rasy trzody chlewnej 26
	2.3. Typy i rasy bydła 30
	2.4. Formy skupu zwierząt rzeźnych 35
	2.5. Ocena wartości rzeźnej zwierząt 36
		2.5.1. Określenie wieku trzody chlewnej i bydła według uzębienia 39
		2.5.2. Klasyfikacja trzody chlewnej 40
		2.5.3. Klasyfikacja bydła 40
	2.6. Transport zwierząt 42
	2.7. Magazynowanie żywca rzeźnego 43
Literatura 45
3. Ubój i obróbka poubojowa 46
	3.1. Metody uboju zwierząt rzeźnych 46
	3.2. Charakterystyka technologii uboju trzody chlewnej 49
	3.3. Charakterystyka technologii uboju bydła 64
	3.4. Wyposażenie linii ubojowych 71
Literatura 77
4. Ocena poubojowa mięsa 78
	4.1. Zasady oceny poubojowej 78
	4.2. Ocena weterynaryjna 78
	4.3. Znakowanie tusz/półtusz po uboju zwierząt rzeźnych 80
	4.4. Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie SEUROP 80
	4.5. Klasyfikacja tusz bydła w systemie SEUROP 82
	4.6. Zmiany poubojowe mięsa 83
	4.7. Zapobieganie niekorzystnym zmianom zachodzącym w mięsie 91
Literatura 95
5. Uboczne artykuły poubojowe 97
	5.1. Podział 97
	5.2. Krew 98
	5.3. Podroby 100
		5.3.1. Określenia 100
		5.3.2. Wymagania jakościowe 101
		5.3.3. Podroby mrożone 105
	5.4. Mączki paszowe 105
	5.5. Jelita (osłonki) 108
		5.5.1. Osłonki wieprzowe 112
		5.5.2. Osłonki wołowe 113
		5.5.3. Osłonki cielęce 114
		5.5.4. Osłonki baranie i kozie 114
		5.5.5. Osłonki końskie 114
5.5.6. Wymagania dotyczące obróbki osłonek 114
5.6. Surowiec farmaceutyczny 115
5.6.1. Gruczoły wydzielania wewnętrznego (dokrewne) 115
5.6.2. Gruczoły wydzielania zewnętrznego 116
5.6.3. Gruczoły o wydzielaniu mieszanym 116
5.6.4. Pozostałe uboczne artykuły poubojowe 116
5.6.5. Wymagania jakościowe 116
5.6.6. Metody konserwacji 118
5.6.7. Przechowywanie 119
5.7. Skóry 119
5.7.1. Skóry świń domowych 119
5.7.2. Rodzaje skór bydlęcych 121
5.7.3. Wady skór surowych 121
5.7.4. Konserwacja skór surowych 122
5.8. Produkcja żelatyny 122
5.9. Zbiórka szczeciny i rogowizny 126
5.10. Kości techniczne 126
Literatura 128
6. Rozbiór tusz zwierząt rzeźnych 129
6.1. Rodzaje rozbiorów 129
6.2. Układ kostny zwierząt rzeźnych 130
6.3. Rozbiór zasadniczy półtusz wieprzowych 133
6.4. Rozbiór zasadniczy półtusz i ćwierćtusz wołowych 138
6.5. Rozbiór zasadniczy tusz cielęcych 142
6.6. Rozbiór zasadniczy tusz baranich 144
6.7. Wykrawanie elementów zasadniczych na mięsa drobne 147
6.8. Wymagania jakościowe dla mięs drobnych 147
6.8.1. Mięso wieprzowe bez kości 148
6.8.2. Mięso wołowe bez kości 149
6.8.3. Mięso cielęce bez kości 150
6.8.4. Masa tłuszczowo-białkowa z odmięśniania kości 151
6.9. Linie rozbioru wieprzowiny i wołowiny 151
6.9.1. Linia rozbioru wieprzowiny 151
6.9.2. Linia rozbioru wołowiny 155
6.9.3. Wyposażenie linii rozbiorowych 157
Literatura 160
7. Metody utrwalania mięsa 161
7.1. Wprowadzenie 161
7.2. Metody fizyczne 162
7.2.1. Niskie temperatury 162
7.2.2. Wysokie temperatury 172
7.3. Metody fizykochemiczne 174
7.3.1. Solenie 174
7.3.2. Wędzenie 175
7.4. Metody chemiczne 178
7.4.1. Peklowanie mięsa 179
Literatura 183
8. Przyprawy i substancje dodatkowe 184
8.1. Przyprawy 184
8.2. Substancje dodatkowe 185
8.3. Preparaty białkowe 186
Literatura 192
9. Osłonki sztuczne 193
Literatura 197
10. Przetwórstwo mięsa 198
10.1. Produkcja wędlin 198
10.1.1. Podział wędlin na grupy technologiczne 199
10.1.2. Podział wyrobów garmażeryjnych 200
10.1.3. Produkcja wędzonek 202
10.1.4. Produkcja kiełbas 210
10.1.5. Produkcja wędlin podrobowych 222
10.1.6. Wydajność gotowego produktu 230
10.1.7. Maszyny i urządzenia w produkcji wędlin 230
10.2. Produkcja konserw 247
10.2.1. Podział konserw 248
10.2.2. Produkcja konserw pasteryzowanych 249
10.2.3. Produkcja konserw sterylizowanych 252
10.2.4. Opakowania jednostkowe konserw 253
10.2.5. Linie produkcji konserw 254
10.3. Produkcja tłuszczów topionych 261
10.3.1. Surowce tłuszczowe i ich charakterystyka 261
10.3.2. Metody produkcji smalcu jadalnego 264
10.3.3. Tłuszcze zwierzęce techniczne topione 269
Literatura 271
11. Konfekcjonowanie 272
11.1. Konfekcjonowanie mięsa 272
11.2. Konfekcjonowanie wędlin 274
11.3. Pakowanie w atmosferze zmodyfikowanej (MAP) 277
11.4. Znakowanie 278
Literatura 278
12. Ocena gotowego produktu 279
12.1. Metody oceny 280
12.2. Ocena jakościowa wędlin 282
12.3. Ocena jakościowa konserw 284
12.4. Ocena jakościowa tłuszczów topionych jadalnych 288
12.5. Okresy trwałości przetworów mięsnych 289
12.5.1. Okresy trwałości wędlin 289
12.5.2. Okresy trwałości konserw 289
12.5.3. Okresy trwałości tłuszczów topionych 290
Literatura 290
13. Wskaźniki uzysków 291
13.1. Produkcja rzeźniana 291
13.2. Przetwórstwo 300
Literatura 301
14. Transport surowców i przetworów mięsnych 302
14.1. Transport zewnętrzny 303
14.2. Transport wewnętrzny 304
Literatura 306
15. Gospodarka wodno-ściekowa 307
15.1. Wskaźniki zużycia wody 307
15.2. Oczyszczalnia ścieków 310
15.3. Sposoby oczyszczania ścieków 312
Literatura 312
16. Higiena produkcji 313
Literatura 317
17. System HACCP – Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny 318
17.1. Zagadnienia dotyczące problematyki jakości 318
17.2. System HACCP 319
17.3. Wdrożenie systemu HACCP 320
17.4. Drzewo decyzyjne w systemie HACCP 321
17.5. Analiza zagrożeń 323
17.6. Dokumentacja HACCP 324
Literatura 324
18. Bezpieczeństwo i higiena pracy 325
18.1. Sprzęt ochrony osobistej 328
Literatura 329
19. Zadania 330
20. Aneks 332
20.1. Tabele poglądowe 332
20.2. Rozporządzenia 334
20.3. Minsłowniczek 344

Inni Klienci oglądali również

24,30 zł 27,00 zł
Do koszyka

Kompetencje kadry kierowniczej w przedsiębiorstwach wysokich technologii

Głównym celem monografii jest określenie kluczowych kompetencji kadry kierowniczej taktycznego i operacyjnego szczebla zarządzania w przedsiębiorstwach wysokich technologii oraz empiryczne zweryfikowanie luki kompetencyjnej, definiowanej jako r&...
58,80 zł 84,00 zł
Do koszyka

Zarządzanie innowacjami i transferem technologii

Książka porusza problematyką z zakresu zarządzania innowacjami techniczno-organizacyjnymi. Autor omawia w niej m.in. modele działalności innowacyjnej, strategie innowacyjne przedsiębiorstw, rynek technologii. Książka napisana jest głównie dla st...
20,70 zł 23,00 zł
Do koszyka

Transakty Między sztuką nauką i technologią Nowe strategie performowania wiedzy

Jacek Wachowski – teoretyk performansu i widowisk; profesor zwyczajny w Katedrze Teatru i Sztuki Mediów na Wydziale Antropologii i Kulturoznawstwa UAM. Zajmuje się badaniem performansów posttechnologicznych, a także nowych strategii...
129,60 zł 144,00 zł
Do koszyka

Nowoczesne technologie – szansa czy zagrożenie dla funkcjonowania przedsiębiorców w obrocie prawnym i postępowaniach sądowych

Książka jako pierwsza publikacja na rynku podejmuje temat wykorzystania nowych technologii w funkcjonowaniu spółek handlowych. Autorzy poddają pogłębionej analizie znaczenie rozwoju nowych technologii dla współczesnego systemu prawnego, w...
41,40 zł 46,00 zł
Do koszyka

Podstawy technologii betonu

Podręcznik jest przeznaczony dla studentów kierunku budownictwo jako podstawowa lektura do ćwiczeń laboratoryjnych oraz literatura uzupełniająca do wykładów z przedmiotów materiały budow-lane oraz technologia betonu. Zawarto ...
9,00 zł 10,00 zł
Do koszyka

Technologie informacyjne a kreatywność ucznia

Technologie informacyjne pełnią funkcję motywującą uczniów do udziału w zajęciach, pobudzają ich aktywność i ciekawość poznawczą. Ciekawość uczniów dotyczy nie tylko zagadnień technicznych poruszanych na lekcjach, ale także samych technol...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!