Sztuka pomiarów, czyli od metra do mikrometra
Postęp techniczny i technologiczny w zakresie metod i przyrządów pomiarowych jest ostatnio bardzo duży. Przyrządy analogowe pozostają nadal w powszechnym użyciu, bo mają wiele zalet. Intensywnie rozwijana jest jednak oferta przyrządów cyfrowych, korzystających z wzorców laserowych i inkrementalnych. Metrologom pozostaje zatem śledzić na bieżąco aktualną ofertę rynkową i światowe trendy. Niemal codziennie dowiadujemy się o kolejnych nowych modelach i typach przyrządów pomiarowych do specjalistycznych zastosowań.
Używane w tym podręczniku poprawne słownictwo techniczne, nowoczesna forma zapisu wyników pomiarów, równań, liczb i dat może być kartą przetargową na rynku pracy uważnego Czytelnika, a także przewodnikiem redakcyjnym dla wydawców – nie tylko technicznych. Z publikacji tej mogą korzystać studenci uczelni technicznych i kierunków okołotechnicznych, projektanci, konstruktorzy, serwisanci i użytkownicy maszyn rolniczych, budowlanych, komunalnych,
dźwignicowych itp. Przy najczęściej stosowanych pojęciach metrologicznych podano ich odpowiedniki angielskie i niemieckie, co czyni tę książkę jedyną w swoim rodzaju.
Podręcznik składa się z 15 rozdziałów, które w sposób logiczny i chronologiczny przybliżają wiedzę z metrologii technicznej, przede wszystkim na temat wielkości geometrycznych.
Słowo wstępne | 7
1. Istota pomiarów | 11
2. Historia tworzenia i stosowania jednostek | 19
2.1. Dawne jednostki miar | 19
2.2. O poszukiwaniu uniwersalnego wzorca długości | 22
2.3. Metr powszechny Burattiniego | 31
3. Międzynarodowy Układ Jednostek Miar (SI) | 37
3.1. Jednostki podstawowe | 37
3.2. Jednostki pochodne i dopuszczone do stosowania | 44
3.3. Przedrostki jednostek i ich znaczenie | 48
3.4. Zalety układu jednostek SI | 53
4. Imperialny układ jednostek miar | 55
5. Główny Urząd Miar i jego zadania | 60
6. Zapis wyników pomiarów | 63
6.1. Zasady ogólne | 63
6.2. Oznaczanie wielkości fizycznych i ich wymiarów | 73
6.3. Najczęściej popełniane błędy w zapisach wyników pomiarów, równań, dat, czasu i liczb | 78
7. Błędy pomiarowe | 85
7.1. Błędy względne i bezwzględne | 85
7.2. Błędy wskazania | 89
7.3. Błędy odczytania | 90
7.4. Błędy systematyczne | 92
7.5. Błędy przypadkowe | 95
7.6. Błędy kosinusowe | 97
8. Postępowanie pomiarowe | 99
8.1. Etapy | 99
8.2. Metody pomiarowe i obiektywizm | 99
8.3. Procedura pomiarowa | 104
8.3.1. Dobór przyrządu pomiarowego | 104
8.3.2. Kalibracja | 109
8.3.3. Pomiar i zasada Abbego | 114
8.3.4. Opracowanie wyników pomiarów | 117
9. Charakterystyka przyrządów pomiarowych | 130
9.1. Rodzaje | 130
9.2. Budowa | 139
9.3. Właściwości | 142
10. Wzorce długości | 150
11. Wzorce kąta | 161
12. Przyrządy suwmiarkowe | 171
13. Przyrządy mikrometryczne | 179
14. Przyrządy czujnikowe | 189
15. Podsumowanie | 196
Literatura | 201