Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorz...
Najczęstszą przyczyną zaparć są: stres, nieprawidłowe odżywianie i nieregularny tryb życia. Nadużywanie środków przeczyszczających może spowodować poważne powikłania zdrowotne, natomiast odp...
Metoda NDT-Bobath została stworzona w polowie XX w. przez Bertę i Karla Bobath. Od tego czasu jest stosowana na całym świecie, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ma ona szerokie zastosowan...
Integracja sensoryczna, w popularnym skrócie określana jako SI, jest procesem przetwarzania w mózgu informacji odbieranych przez zmysły z naszego ciała oraz otoczenia dla wykorzystani...
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym...
Czystek (Cistus incanus) – roślina roku 1999Czystek, zwany także skalna różą, rośnie dziko na greckich glebach bogatych w magnez. W starożytności był już znany jako żywica mirry ...
Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich prz...