0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 132 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Interakcje leków z żywnością - Magdalena Obrzut - 18 %

Interakcje leków z żywnością

W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zg...
97,58 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO - Hanna Szpunar-Radkowska - 18 %

Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO

„Żywienie, diagnostyka i leczenie w SIBO” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgo...
72,98 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 18 %

Dieta low-FODMAP

Książka (miękka)
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka
Dieta low-FODMAP - Agata Stróżyk - 18 %

Dieta low-FODMAP

Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilośc...
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w psychiatrii i neurologii - Lucyna Ostrowska - 18 %

Dietetyka w psychiatrii i neurologii

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzin...
97,58 zł 119,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Efektywne zarządzanie żywnością - Ewa Michota-Katulska - 18 %

Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to aktualna w dobie zmian klimatu publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia ...
64,78 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią - Dorota Szostak-Węgierek - 9 %

Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią

Prawidłowe odżywianie kobiety w okresie poprzedzającym ciążę oraz podczas ciąży ma bardzo duże znaczenie dla zapewnienia optymalnego rozwoju płodu, zdrowia dzie...
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w endometriozie - Hanna Szpunar-Radkowska - 18 %

Dieta w endometriozie

„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę. Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopo...
56,58 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Lipoedema - Karolina Chęś - 17 %

Lipoedema

Choroba grubych nóg. Podejście interdyscyplinarne

Jedyna w Polsce publikacja poruszająca problem dotyczący aż dziesięciu procent kobiet na całym świecie. Lipoedema charakteryzuje się niekont...
PRZEDSPRZEDAŻ
82,17 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży - Agata Dutkiewicz - 18 %

Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u dzieci i młodzieży

Zaburzenia odżywiania stają się obecnie coraz częstszym problemem. Dotyczą dzieci w każdym wieku, począwszy od niemowlęctwa (niedojadanie, przejadanie), przez dzieci w wieku przedszkolnym i wcze...
81,18 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dysbioza jelitowa - Mirosława Gałęcka - 9 %

Dysbioza jelitowa

Książka (miękka)
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka
Dysbioza jelitowa - Mirosława Gałęcka - 9 %

Dysbioza jelitowa

Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęś...
90,09 zł 99,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dieta w chorobach nerek przed dializą - Barbara Pyszczuk - 9 %

Dieta w chorobach nerek przed dializą

Jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy

Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zap...
71,89 zł 79,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Suplementy - Paulina Ihnatowicz - 27 %

Suplementy, Wszystko, co musisz wi...

Książka (miękka ze skrzydełkami)
51,21 zł 69,99 zł
Do koszyka
Suplementy - Paulina Ihnatowicz - 27 %

Suplementy

Wszystko, co musisz wiedzieć, aby bezpiecznie i skutecznie wspierać swój organizm

Wydawca: Znak
Paulina Ihnatowicz, dietetyczka kliniczna i prekursorka dietoterapii w Polsce, od lat uczy, jak świadomie i aktywnie dbać o swój organizm w każdej sytuacji. Suplementy to skarbnica wiedzy, w...
51,21 zł 69,99 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wege wyd. 2 - Iwona Kibil - 18 %

Wege wyd. 2

Dieta roslinna w praktyce

Autor: Iwona Kibil
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie...
72,98 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 - Janusz Książyk - 9 %

Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021

Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD). Nowelizacja „Standardów leczenia żywieniowego w pediatrii 2017. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów d...
99,19 zł 109,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zdrowa dieta przyszłej mamy - Aleksandra Dziura - 9 %

Zdrowa dieta przyszłej mamy

„Zdrowa dieta przyszłej mamy” to kompendium wiedzy niezbędne każdej kobiecie oczekującej na narodziny dziecka. W przystępny sposób opisuje i wyjaśnia najważniejsze zagadnienia i...
80,99 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zespół jelita nadwrażliwego - Mirosława Gałęcka - 9 %

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) jest jednym z najczęściej rozpoznawanych schorzeń układu pokarmowego. Szacuje się, że problem ten może dotyczyć nawet co piątej osoby w Polsce....
62,79 zł 69,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Wylecz SIBO optymalną dietą low-fodmap - Kristy Regan - 32 %

Wylecz SIBO optymalną dietą low-fodmap

Autor: Kristy Regan
Wydawca: Vital
Borykasz się z chorobami układu pokarmowego? Męczą cię zaparcia lub wzdęcia? Objawy te mogą wskazywać na zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO). Choroby jelit stanowią ni...
53,88 zł 79,70 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie osób starszych - 16 %

Żywienie osób starszych

Książka (miękka)
74,76 zł 89,00 zł
Do koszyka
Żywienie osób starszych - 16 %

Żywienie osób starszych

Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej ...
74,76 zł 89,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Kompendium suplementów diety - Iwona Wawer - 33 %

Kompendium suplementów diety

Jak dbać o zdrowie

Autor: Iwona Wawer
Wydawca: Medyk
Jak wiadomo, aby żyć – musimy się odżywiać. Ale sposób życia zmienia się i musi zmieniać się też sposób żywienia. Czasem słyszy się opinię, że wystarczy zdrowo się odżywiać, a ż...
50,30 zł 75,20 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Znaleziono: 132 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20