0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 88 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Helena Ciborowska - 9 %

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o
Książka (miękka)
171,99 zł 189,00 zł
Do koszyka
Dietetyka kliniczna - 13 %

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
Książka (miękka)
164,43 zł 189,00 zł
Do koszyka
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - 9 %

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Redakcja: Ewa Stachowska
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumie...
Książka (miękka)
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej - Iwona Boniecka - 16 %

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Książka „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej” dotyczy dynamicznie rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale...
Książka (miękka)
150,36 zł 179,00 zł
Do koszyka
Psychodietetyka - 13 %

Psychodietetyka

Redakcja: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający  wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościow...
Książka (miękka)
173,13 zł 199,00 zł
Do koszyka
Dietetyka w chorobach nowotworowych - Joanna Gromadzka-Ostrowska - 9 %

Dietetyka w chorobach nowotworowych

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbęd...
Książka (miękka)
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka
Żywienie w chorobach serca - Michał Czapla - 9 %

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierws...
Książka (miękka)
190,19 zł 209,00 zł
Do koszyka
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 15 %

Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta,  mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczegól...
Książka (miękka)
41,65 zł 49,00 zł
Do koszyka
Żywienie - Simon Langley-Evans - 9 %

Żywienie

Wpływ na zdrowie człowieka.
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia ...
Książka (miękka)
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka
Dieta dla wątroby - Andrew Laughin - 27 %

Dieta dla wątroby

Wydawca: Astrum
Chorujesz na wątrobę lub przeszedłeś poważną operację związaną z wątrobą? Jesteś w ciąży, a lekarz zdiagnozował u Ciebie chorobę wątroby? Nie wiesz, co dalej – jak się odżywiać, co wolno, a c...
Książka (miękka)
23,28 zł 32,00 zł
Do koszyka
Dieta dla mózgu - Barbara Jakimowicz-Klein - 31 %

Dieta dla mózgu

Wydawca: Astrum
Barbara Jakomowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek między tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania procesów ...
Książka (miękka)
24,10 zł 35,00 zł
Do koszyka
Dieta niewydolności serca - Outlet - Michał Czapla - 38 %

Dieta niewydolności serca - Outlet

Poradnik dla pacjentów
Kompendium wiedzy na temat diety w niewydolności serca, którego celem jest dostarczenie rzetelnych informacji i praktycznych porad dotyczących diety, która stanowi element leczenia te...
Książka (miękka)
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Żywienie w osteoporozie - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 38 %

Żywienie w osteoporozie - Outlet

Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
Książka (miękka)
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Zaburzenia lipidowe - Outlet - Aleksandra Cichocka - 38 %

Zaburzenia lipidowe - Outlet

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadc...
Książka (miękka)
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu - Henryk Gertig - 9 %

Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu

Zarys nauki o żywności i żywieniu.
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produkt...
Książka (miękka)
162,89 zł 179,00 zł
Do koszyka
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Outlet - Katarzyna Gaber - 40 %

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania - Outlet

Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z je...
Książka (miękka)
OUTLET
35,40 zł 59,00 zł
Niedostępny
Dieta w chorobach nerek przed dializą - Outlet - Barbara Pyszczuk - 40 %

Dieta w chorobach nerek przed dializą - Outlet

Jak ułożyć i kontrolować swój plan żywieniowy
Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych źródeł naukowych, pozwoli zaplanowa...
Książka (miękka)
OUTLET
47,40 zł 79,00 zł
Niedostępny
Żywienie w chorobach serca - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 42 %

Żywienie w chorobach serca - Outlet

Nieprawidłowe odżywianie się – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin – prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca...
Książka (miękka)
OUTLET
34,02 zł 59,00 zł
Niedostępny
Dieta w endometriozie - Outlet - Hanna Szpunar-Radkowska - 37 %

Dieta w endometriozie - Outlet

„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę.Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopornością, oty...
Książka (miękka)
OUTLET
43,47 zł 69,00 zł
Niedostępny
Wege Dieta roślinna w praktyce - Outlet - Danuta Gajewska - 37 %

Wege Dieta roślinna w praktyce - Outlet

„Wege – dieta roślinna w praktyce” jest to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Nie wystarczy powiedzieć sob...
Książka (miękka)
OUTLET
43,47 zł 69,00 zł
Niedostępny
Znaleziono: 88 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20