0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 24 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka - Helena Ciborowska - 9 %

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o
171,99 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka kliniczna - 13 %

Dietetyka kliniczna

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
164,43 zł 189,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Psychodietetyka - 13 %

Psychodietetyka

Książka (miękka)
173,13 zł 199,00 zł
Do koszyka
Psychodietetyka - 13 %

Psychodietetyka

Redaktor: Anna Brytek-Matera
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający  wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościow...
173,13 zł 199,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej - 9 %

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

Redaktor: Ewa Stachowska
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumie...
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej - Iwona Boniecka - 10 %

Dietetyka w chirurgii bariatrycznej

Książka „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej” dotyczy dynamicznie rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale...
161,10 zł 179,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka w chorobach nowotworowych - Joanna Gromadzka-Ostrowska - 9 %

Dietetyka w chorobach nowotworowych

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbęd...
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach serca - Michał Czapla - 9 %

Żywienie w chorobach serca

Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych.  Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierws...
181,09 zł 199,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie - Simon Langley-Evans - 9 %

Żywienie

Wpływ na zdrowie człowieka.

Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia ...
153,79 zł 169,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet - Krystyna Iwanow - 38 %

Tabele składu i wartości odżywczej żywności - Outlet

Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywi...
OUTLET
191,46 zł 309,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu - Henryk Gertig - 9 %

Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu

Zarys nauki o żywności i żywieniu.

Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produkt...
162,89 zł 179,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa - Outlet

Książka (miękka ze skrzydełkami)
OUTLET
Niedostępny
Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa - Outlet

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób akt...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Jedz zgodnie ze swoją osobowością - Małgorzata Borgman

Jedz zgodnie ze swoją osobowością

Wydawca: Astrum
Dzięki książce "Jedz zgodnie ze swoją osobowością" odkryjesz, jaki jest Twój typ osobowości, poznasz różne teorie na temat ludzkich charakterów, dowiesz się, na czym ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Cholesterol cichy zabójca - Outlet - Andrew Laughin

Cholesterol cichy zabójca - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Cholesterol cichy zabójca - Outlet - Andrew Laughin

Cholesterol cichy zabójca - Outlet

Wydawca: Astrum
Seria: ZDROWIE
Czy cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? W jakim pożywieniu występuje go najwięcej? Jakie są konsekwencje zdrowotne związane z nadmiarem i niedoborem cholest...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie medyczne - Elżbieta Frankowska

Żywienie medyczne

Skuteczne sposoby leczenia pęcherza moczowego

Wydawca: Astrum
To książka, w której chorzy na nawracające zapalenia pęcherza i inne choroby układu moczowego odnajdą podstawowe informacje o budowie układu moczowego, objawach choroby i swoich dolegliwości...
Niedostępny
Zobacz więcej
Dieta antyreumatyczna - Outlet - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta antyreumatyczna - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Dieta antyreumatyczna - Outlet - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta antyreumatyczna - Outlet

Wydawca: Astrum
Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, p...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Kuchnia diabetyków - Outlet - Barbara Jakimowicz-Klein

Kuchnia diabetyków - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Kuchnia diabetyków - Outlet - Barbara Jakimowicz-Klein

Kuchnia diabetyków - Outlet

Wydawca: Astrum
Cukrzyca – choroba cywilizacyjna – dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają ...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dieta dla wątroby - Outlet - Andrew Laughin

Dieta dla wątroby - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Dieta dla wątroby - Outlet - Andrew Laughin

Dieta dla wątroby - Outlet

Wydawca: Astrum
Chorujesz na wątrobę lub przeszedłeś poważną operację związaną z wątrobą? Jesteś w ciąży, a lekarz zdiagnozował u Ciebie chorobę wątroby? Nie wiesz, co dalej - jak się odżywiać, co wolno, a czego n...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dieta w osteoporozie - Outlet - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta w osteoporozie - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Dieta w osteoporozie - Outlet - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta w osteoporozie - Outlet

Wydawca: Astrum
Osteoporoza nazywana jest „cichym złodziejem kości”, bo przez lata nie powoduje żadnych dolegliwości. Niestety, może grozić każdemu z nas. Na szczęście można ją wcześnie rozpoznać i odp...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Dieta w osteoporozie - Outlet - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta w osteoporozie - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Dieta w osteoporozie - Outlet - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta w osteoporozie - Outlet

Wydawca: Astrum
Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej ...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu - Anna Rogulska

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

Autor: Anna Rogulska
W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia, pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 24 pozycje
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20