0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Dietetyka

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się w ostatnim czasie nauka o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a także w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje i coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.

Zasady żywienia na poszczególnych etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w organizmie w ciągu całego życia. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest ułożenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych. W przypadku dzieci dietetyka stanowi istotny czynnik kształtujący doraźnie i długofalowo ich optymalny rozwój i zdrowie. Szczególnie pierwszy rok życia jest ważny z tej perspektywy bowiem właśnie w tym okresie najbardziej intensywnie rozwijają się narządy zarówno pod względem ich masy, jak i rozwoju ich funkcji i kształtowania procesów metabolicznych.

Jeżeli chodzi o żywienie osób starszych należy najpierw sprecyzować o który wiek chodzi: wiek kalendarzowy czy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, z kolei wiek biologiczny określa ogólną sprawność i żywotność organizmu. U ludzi starszych z reguły maleje aktywność fizyczna, czego przyczyną, ale i konsekwencją jest zmniejszenie siły mięśni i ograniczenie wydolności narządów wewnętrznych. Zmiany te wiążą się z ograniczeniem przemian metabolicznych w tych narządach i tkankach, a tym samym powodują zmniejszenie na zapotrzebowania na energię i makroskładniki odżywcze.

Księgarnia Medyczna PZWL od lat wspiera popularyzację dziedziny jaką jest dietetyka. W naszej ofercie znajduje się blisko 1500 książek – zarówno dla specjalistów związanych zawodowo z dietetyką i żywieniem jak i pacjentów chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i zgłębić wiedzę dotyczącą prawidłowej diety dostosowanej do zapotrzebowani.
Znaleziono: 28 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 9 %

Osteoporoza

Książka (miękka)
44,59 zł 49,00 zł
Do koszyka
Osteoporoza - Mirosław Jarosz - 9 %

Osteoporoza

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta,  mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczegól...
44,59 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w osteoporozie - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia - 38 %

Żywienie w osteoporozie - Outlet

Osteoporoza dotyka osoby w średnim wieku i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli prz...
OUTLET
36,56 zł 59,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w niedoczynności tarczycy - Diana Wolańska - 30 %

Żywienie w niedoczynności tarczycy

Wydawca: PZWL
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorz...
27,30 zł 39,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków - Jan Dzieniszewski - 30 %

Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków

Wydawca: PZWL
Najczęstszą przyczyną zaparć są: stres, nieprawidłowe odżywianie i nieregularny tryb życia. Nadużywanie środków przeczyszczających może spowodować poważne powikłania zdrowotne, natomiast odp...
34,30 zł 49,00 zł
Do koszyka Zobacz więcej
Żywienie w chorobach serca - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach serca - Outlet

Nieprawidłowe odżywianie się – nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz ograniczenie błonnika i witamin – prowadzi do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Zaparcia - Outlet - Jan Dzieniszewski

Zaparcia - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Zaparcia - Outlet - Jan Dzieniszewski

Zaparcia - Outlet

Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań.W zwalczaniu zaparć skutec...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach nerek - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach nerek - Outlet

Książka doświadczonej dietetyczki zawiera przepisy na smaczne potrawy polecanew schorzeniach nerek i dróg moczowych. Prawidłowe żywienie to jeden z podstawowych elementów leczen...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Gazy jelitowe - Outlet - Jan Dzieniszewski

Gazy jelitowe - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Gazy jelitowe - Outlet - Jan Dzieniszewski

Gazy jelitowe - Outlet

Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potr...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska - Outlet

Nowoczesna i wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych i łatwych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i m...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Gazy jelitowe - Jan Dzieniszewski

Gazy jelitowe

Porady lekarzy i dietetyków.

Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złago...
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach nowotworowych - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach nowotworowych - Outlet

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Cukrzyca - Mirosław Jarosz

Cukrzyca

Porady lekarzy i dietetyków

Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. W Polsce choruje na nią około 2 mln osób. Na jej powstawanie i leczenie mają ogromny wpływ dieta i styl życia. Autorzy przybl...
Niedostępny
Zobacz więcej
Dna moczanowa - Outlet - Mirosław Jarosz

Dna moczanowa - Outlet

Książka (miękka)
OUTLET
Niedostępny
Dna moczanowa - Outlet - Mirosław Jarosz

Dna moczanowa - Outlet

Dna zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem żywienia, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością? - Mirosław Jarosz

Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?

Wydawca: Borgis
Książka dotyczy stosunkowo nowego i prawie nieznanego zagadnienia, jakim są interakcje między lekami a żywnością i alkoholem. Publikacja stanowi próbę uporządkowania i przedstawienia jak naj...
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego - Outlet

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje n...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach serca - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach serca - Outlet

Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakr...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w chorobach serca - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w chorobach serca

Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy ...
Niedostępny
Zobacz więcej
Żywienie w niedokrwistościach - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Żywienie w niedokrwistościach - Outlet

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codzienne...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Diety niskoenergetyczne - Outlet - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Diety niskoenergetyczne - Outlet

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze, c...
OUTLET
Niedostępny
Zobacz więcej
Zaparcia - Jan Dzieniszewski

Zaparcia

Porady lekarzy i dietetyków.

Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu po...
Niedostępny
Zobacz więcej
Znaleziono: 28 pozycji
Przeglądaj:
Sortuj według:
  • Popularność rosnąco
  • Popularność malejąco
  • Od najstarszych
  • Od najnowszych
  • Cena rosnąco
  • Cena malejąco
  • Tytuł od A do Z
  • Tytuł od Z do A
  • Autor od A do Z
  • Autor od Z do A
  • Wydawca od A do Z
  • Wydawca od Z do A
Popularność malejąco
Wyświetl:
  • 20
  • 40
  • 80
20