• Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Newsletter
  • Pomoc
  • Kontakt
0 POZYCJI
KOSZYK PUSTY

Bezpieczeństwo żywności w kontekście jej fałszowania (eBook)

0.00  (0 ocen)
 Sprawdź recenzje
Rozwiń szczegóły
  • Wydanie: 2017

  • Autor: Rafał Płocki

  • Wydawca: Wyższa Szkoła Policji w Szczytnie

  • Formaty:
    PDF (Watermark)
    Watermark
    Znak wodny czyli Watermark to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie najbardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.

Zwiń szczegóły
14,51 zł
13,06 zł
Cena zawiera podatek VAT.
Oszczędzasz 1,45 zł
Wysyłka:
online
Dodaj do schowka

Bezpieczeństwo żywności w kontekście jej fałszowania

W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł, możliwości i skali fałszowania żywności oraz społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej. Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju, a problematyka bezpieczeństwa żywności, ze względu na swą rozległość, skoncentrowała się na zjawisku fałszowania żywności jako szczególnie istotnym z punktu widzenia bezpieczeństwa wewnętrznego. Sondaż diagnostyczny z zastosowaniem kwestionariusza ankiety został przeprowadzony wśród trzech reprezentatywnych grup respondentów. Byli to pracownicy inspekcji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, producenci żywności oraz konsumenci. Takie rozwiązanie pozwoliło na całościowe zbadanie problematyki bezpieczeństwa żywności ze szczególnym uwzględnieniem jej fałszowania. Sondaż diagnostyczny został przeprowadzony z użyciem technik ankiet audytoryjnej, indywidualnej oraz pocztowej (z wykorzystaniem zarówno poczty elektronicznej, jak i tradycyjnej) w zależności od grupy respondentów.

  • Język wydania: polski
  • ISBN: 978-83-7462-549-4
  • ISBN druku: 978-83-7462-548-7
  • Liczba stron: 168
  • Sposób dostarczenia produktu elektronicznego
    Produkty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po uprzednim opłaceniu (PayU, BLIK) na stronie Twoje konto > Biblioteka.
    Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.
    Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
  • Ważne informacje techniczne
  • Minimalne wymagania sprzętowe:
    • procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturach
    • Pamięć operacyjna: 512MB
    • Monitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bit
    • Dysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejsca
    • Mysz lub inny manipulator + klawiatura
    • Karta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/s
  • Minimalne wymagania oprogramowania:
    • System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows Mobile
    • Przeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5
    • Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScript
    • Zalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.
  • Informacja o formatach plików:
    • PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
    • EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
    • MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
    • Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
  • Rodzaje zabezpieczeń plików:
    • Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem.
    • Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
    Więcej informacji o publikacjach elektronicznych
Wstęp   5
1. Pojęcie bezpieczeństwa żywności i jego determinanty 11
1.1 Bezpieczeństwo żywności a bezpieczeństwo wewnętrzne  11
1.2 Bezpieczeństwo żywnościowe  19
1.3 Poglądy dotyczące bezpieczeństwa żywności   23
1.4 Determinanty bezpieczeństwa żywności  28
1.5 Źródła zagrożeń bezpieczeństwa żywności   35
1.6 Zagrożenia wynikające z obecności na rynku żywności niepełnowartościowej 46
1.7 Podmiot w kontekście bezpieczeństwa żywności  51
1.8 Wnioski   53
2. Charakterystyka polskiego rynku spożywczego   55
2.1 Produkcja, handel i dystrybucja artykułów rolno-spożywczych w Polsce  55
2.2 Handel produktami spożywczymi z zagranicą  60
2.3 Konsument na polskim rynku żywności  62
2.4 Wpływ ogniw łańcucha żywnościowego na bezpieczeństwo żywności  67
2.5 Wnioski  74
3. System urzędowej kontroli żywności  77
3.1 Podstawy prawne systemu urzędowej kontroli żywności  77
3.2 Podmioty odpowiedzialne za stan bezpieczeństwa żywności i ich kompetencje  79
3.3 Skuteczność systemu urzędowej kontroli żywności oraz propozycje jego doskonalenia  91
3.4 Wnioski 105
4. Fałszowanie żywności   109
4.1 Pojęcie i motywy fałszowania żywności   109
4.2 Stosowane praktyki fałszowania żywności   118
4.3 Społeczne i ekonomiczne skutki fałszowania żywności   121
4.4 Odpowiedzialność prawna za fałszowanie żywności  126
4.5 Kary pieniężne w działalności Inspekcji Handlowej  129
4.5.1 Regulacje prawne dotyczące wysokości kar pieniężnych  130
4.5.2 Kary pieniężne za fałszowanie produktów spożywczych 142
4.6 Wnioski  154
Zakończenie  159
Bibliografia  163

11,70 zł 13,00 zł
Do koszyka

Bezpieczeństwo państwa. Służby specjalne. Działania niekonwencjonalne

Praca zbiorowa, której autorzy podejmują kwestie bezpieczeństwa w szerokim ujęciu, wychodząc poza rozumienie go w kategoriach militarnych i politycznych. W swoich tekstach analizują także inne jego aspekty: społeczne, prawne, ekonomiczne, etnicz...
89,10 zł 99,00 zł
Do koszyka

Standardy organizacyjne a rozwój obszarów wiejskich w kontekście zarządzania informacją i wiedzą

Monografia jest rezultatem projektu badawczego „Zarządzanie wiedzą w procesie budowania konkurencyjności i innowacyjności obszarów wiejskich na zasadach zrównoważonego rozwoju – empiryczna weryfikacja na przykładzie wojew&oacu...
27,90 zł 31,00 zł
Do koszyka

Kredencjał. Droga do wnętrza

Jak przezwyciężać trudności? Jak udowodnić sobie swoją wartość? Jak odnaleźć swoją własną drogę? Autor książki w skomplikowanym momencie swego życia zdecydował się na… pielgrzymkę szlakiem jakubowym do Santiago de Compostela. Kredencjał to przed...
13,41 zł 14,90 zł
Do koszyka

Silvertip’s Strike

In his last evil plan, the dying Steve Wycombe wills his land, stock, and cash to his three worst enemies, Morris Delgas, Harry Rutherford, and Jim Silver, with the knowledge that sooner or later there would be violence over the inheritance. He actuall...
1,34 zł 1,49 zł
Do koszyka

Innowacyjność w praktyce pedagogicznej. T. 1: Teoria i praktyka - 04 O potrzebie kształcenia studentów pedagogiki do innowacyjnego myślenia o procesie edukacji w kontekście nabywania kompetencji komunikacyjnych

Przedstawiona w dwóch tomach monografia, pt. "Innowacyjność w praktyce pedagogicznej. Teoria i praktyka". T. 1 i "Innowacyjność w praktyce pedagogicznej. Refleksje pedagogiczne w teorii i praktyce", T. 2, stanowi oryginalne o...
3,15 zł 3,50 zł
Do koszyka

Współczesne koncepcje zarządzania organizacjami - Zarządzanie w kulturze - rozważania w kontekście współczesnych paradygmatów zarządzania

Współczesne organizacje stoją w obliczu gwałtownych i złożonych zmian w wielu dziedzinach życia gospodarczego. Gwałtowne zmiany w zakresie technologii w połączeniu z postępującą globalizacją przyczyniły się do powstania zjawisk, które był...

Recenzje

Dodaj recenzję
Nikt nie dodał jeszcze recenzji. Bądź pierwszy!
 
Uwaga: Nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu dostosowaniaserwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. W programie służącym do obsługi Internetumożna zmienić ustawienia dotyczące cookies Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.