Na biegunki i zaparcia cierpi około 20% dzieci. W poradniku napisanym przez znanego i cenionego specjalistę z CZD można znaleźć niezbędne i rzetelne informacje dotyczące problemów z trawieni...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnyc...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnyc...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnych specjalistów z wiodących o...
Książka wytycza kierunki rozwoju współczesnej chirurgii dróg żółciowych i wątroby. Bazuje na szerokiej wiedzy i doświadczeniu zarówno redaktora naukowego, jak i wybitnyc...
Książka jest krótką monografią poświęconą chirurgii kolorektalnej napisaną przez specjalistów z wielu światowych ośrodków. W publikacji w zwięzły sposób omówiono ...
Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi to jeden z czynników zwiększonego ryzyka wystąpienia groźnych chorób: zawału serca i udaru mózgu. Dieta jest zwykle stosowana jako uzu...
Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płcio...
Publikacja o charakterze interdyscyplinarnym do problematyki chorób przewodu pokarmowego. Jako pierwsza na polskim rynku kompleksowo omawia najważniejsze zagadnienia w tym zakresie. W treści...
Choroby proktologiczne nierzadko stanowią poważny problem zdrowotny. Należą zarazem do chorób, o których się nie mówi, a ich leczeniem zajmują się nieliczne wysokospecjalistyczne ośrodki.
<...
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących s...
Druga publikacja z serii adresowanej do radiologów oraz osób przygotowujących się do egzaminu specjalizacyjnego z radiologii klinicznej. Powinna stanowić doskonałą pomoc w codziennej praktyce leka...
Autorzy są znanymi i cenionymi specjalistami z różnych ośrodków w kraju. Publikacja wydana pod patronatem Polskiego Lekarskiego Towarzystwa RadiologicznegoKolejna publikac...
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechst...
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilośc...
Zachodni styl odżywiania, przetworzona żywność, siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna oraz zbyt wysoka masa ciała to główne czynniki sprzyjające rozwojowi niealkoholowej stłuszczeniowej ...
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
Temat dysbiozy jelitowej i probiotykoterapii doczekał się już należnego miejsca w literaturze naukowej i na konferencjach dla specjalistów. Nadal jednak najczęś...
Encefalopatia wątrobowa
Pierwsza publikacja na polskim rynku wydawniczym dotycząca encefalopatii wątrobowej, niewątpliwie oczekiwana przez wielu lekarzy, została p...
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego f...