Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy...
Unikalna publikacja wszechstronnie przedstawiająca problematykę mikroflory i jej znaczenie w stanie fizjologicznym i w zaburzeniach przewodu pokarmowego. Powszechność stosowania antybiotykoterapii ...
Do rąk studentów nauk medycznych i przyrodniczych trafia szóste, poszerzone i zmienione pod względem graficznym, wydanie książki Układ trawienny i wydzielanie wewnętrzne. Zawiera ona ...
Jedną z podstawowych funkcji ciała jest odżywianie się. Pod wpływem najrozmaitszych czynników jeszcze nie do końca poznanych, u niektórych osób stosunek do własnego ciała i odż...
Od pierwszego wydania „Gastroenterologii” minęło kilka lat. Tymczasem w tej dziedzinie dokonał się ogromny postęp. Opracowano i opublikowano nowe kryteria diagnostyczne, m.in. kryteria ...
Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płcio...
Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat...
Choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych, pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skutec...
Od pierwszego wydania „Gastroenterologii” minęło kilka lat. Tymczasem w tej dziedzinie dokonał się ogromny postęp. Opracowano i opublikowano nowe kryteria diagnostyczne, m.in. kryteria ...
Czy wiesz, że 90% osób z chorobą refluksową przełyku, po zmodyfikowaniu diety, przestaje odczuwać dolegliwości?Autorzy poradnika wierzą, że Ty także jesteś w tej grupie i w prost...
Trzeci numer, pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Wojciecha Polkowskiego, skierowany jest do praktykujących lekarzy onkologów, chirurgów, został poświęcony leczeniu wielodyscyplinarnemu raka...
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechst...
Encefalopatia wątrobowa
Pierwsza publikacja na polskim rynku wydawniczym dotycząca encefalopatii wątrobowej, niewątpliwie oczekiwana przez wielu lekarzy, została p...
Druga publikacja z serii adresowanej do radiologów oraz osób przygotowujących się do egzaminu specjalizacyjnego z radiologii klinicznej. Powinna stanowić doskonałą pomoc w codziennej praktyce leka...
Atlas przeznaczony jest dla praktykujących chirurgów, chirurgów w trakcie specjalizacji oraz studentów dokonujących przeglądu swoich umiejętności przed wykonaniem operacji bądź...
Sposób na zdrowe trawienie opiera się na badaniach naukowych oraz doświadczeniach tysięcy czytelników. Książka została napisana dla ciebie, dlatego zrób z niej użytek i pom&oac...
Książka przedstawia słynne postacie z historii polityki i sztuki, które zapisały się w kronikach gastroenterologii. Niejednokrotnie sama choroba, a także jej przebieg i metody leczenia miały...
ZABURZENIA CZYNNOŚCIOWE UKŁADU POKARMOWEGO WCIĄŻ POZOSTAJĄ AKTUALNYM I INTERDYSCYPLINARNYM PROBLEMEM KLINICZNYM, WYMAGAJĄ POSZERZENIA DIAGNOSTYKI I WSPÓŁPRACY LEKARZY RÓŻNYCH SPECJALN...
Książka przedstawia słynne postacie z historii polityki i sztuki, które zapisały się w kronikach gastroenterologii. Niejednokrotnie sama choroba, a także jej przebieg i metody leczenia miały...
Nagły, świdrujący ból brzucha. Niekiedy rozlewający się po całym jego obszarze, niekiedy jednak zlokalizowany, ale przez to wcale nie mniej dokuczliwy. Innym razem nasilający się w jednostaj...